La Marzocco GS3

AA

Skottjägare
Så sant, så sant. Jag ska bunkar upp kaffe idag och återkommer med en sammanfattning efter helgen.

Du skrev aldrig vilken helg....
Hoppas att det inte var julhelgen du menade... ;)

Posta nu en liten sammanfattning och gärna ett par porriga bilder som jag kan kolla på innan min egen kommer.

Ha de´

/AA
 

Fredrik

Well-known member
Dags för sammanfattningen av LM GS3 efter 10 dagar och 2 kg kaffe:

Maskinen är mycket lätt att jobba med. Defintivt inget behov att flusha, förutom när kafferester ska sköljas bort. Jag jobbar inte med förprogrammerad bryggning, utan väljer att starta och stoppa bryggprocessen efter eget huvud.

Alla funktioner som de två kokartemperaturerna och preinfusion är lätta att ändra via snabbkommandon på displayen. Vid ändring av temperatur i kokaren tar det endast någon minut innan denna har blivit stabil i bryggruppen.

Maskinens ångkapacitet är outtröttlig och ångmunstycket är anpassat efter hemmabaristor (inte så våldsam kraft, alltså). Jag har tom vågat mig på att brygga espresso och skumma mjölk samtidigt. Kanske klarar jag av det nu för att reglagen är så lätta att använda. Joysticken för ånga av/på är otroligt enkel.

Det värsta med maskinen är att det inte längre går att skylla på den om kaffet inte smakar som det ska. Allt är helt enkelt mitt fel. OK min kvarn kan vara kass och kaffet gammalt, men för det mesta är det helt enkelt hemmabaristan som inte håller tillräckligt hög kvalitet.

Jag jobbar nu vidare med att lära mig hitta bästa bryggtemperaturen för det kaffe som jag har i kvarnen. Jag kommer laborera ganska grovt mellan 88-98 C, bara för att lära mig känna skillnad på för kall resp för varm bryggtemperatur. Här har jag mycket att lära.

Innan jag går in och utvärdera vilken betydelse olika inställningar för preinfusion har på smaken så måste jag lära mig att hantera grundläggande parametrar som dosering och bryggtemp. LM har gjort en kalibrering av offset temp. mellan kokare och bryggrupp. Jag hoppas att min bror (mrjohan) dyker upp med det nyinförskaffade SCAE-instrumentet så att vi kan se om kalibreringen stämmer. Jag har också köpt en liten våg så att jag kan kvalitetssäkra min dosering och kvarninställningen.
 

Bilagor

  • LM GS3 009.jpg
    LM GS3 009.jpg
    49.5 KB · Visningar: 122
  • LM GS3 011.jpg
    LM GS3 011.jpg
    48.5 KB · Visningar: 120
  • LM GS3 014.jpg
    LM GS3 014.jpg
    47.4 KB · Visningar: 115
  • LM GS3 016.jpg
    LM GS3 016.jpg
    50.8 KB · Visningar: 126
  • LM GS3 017.jpg
    LM GS3 017.jpg
    45.3 KB · Visningar: 149

Fredrik

Well-known member
Fler bilder...
 

Bilagor

  • LM GS3 020.jpg
    LM GS3 020.jpg
    51.8 KB · Visningar: 87
  • LM GS3 021.jpg
    LM GS3 021.jpg
    35.8 KB · Visningar: 108
  • LM GS3 025.jpg
    LM GS3 025.jpg
    50.1 KB · Visningar: 116
  • LM GS3 029.jpg
    LM GS3 029.jpg
    41 KB · Visningar: 75
  • LM GS3 030.jpg
    LM GS3 030.jpg
    48 KB · Visningar: 103

lupoo

Well-known member
Kalassvansar sa Bull :)

Som Du själv skriver kan dåligt kaffe nu bara skyllas på baristan ;)
 

RuneL

Well-known member
Hej Fredrik, grattis med en super fed maskine, jeg håber du får stor fornøjelse af den fremover.

Alla funktioner som de två kokartemperaturerna och preinfusion är lätta att ändra via snabbkommandon på displayen. Vid ändring av temperatur i kokaren tar det endast någon minut innan denna har blivit stabil i bryggruppen.
Hvorfor har den to kokartemperaturer?
Hvis du flusher lidt varmt vand ned i en kop, for at varme denne op, hvor god er maskinen så om at ramme setpunkt-temperaturen igen? Overshoot/undershoot/oscillering?


Det värsta med maskinen är att det inte längre går att skylla på den om kaffet inte smakar som det ska. Allt är helt enkelt mitt fel. OK min kvarn kan vara kass och kaffet gammalt, men för det mesta är det helt enkelt hemmabaristan som inte håller tillräckligt hög kvalitet.
Ja, hvis man arbejder ud fra den antagelse at baristaen skal tilpasse sig maskinen, og ikke omvendt :)
Det mest kul er vel, at man ved at man har det bedste man kan få, og at man har de bedste forudsætninger for en optimal ekstraktion. Om en ekstraktion er ret eller fel beror vel på den som smakar, men du har nu de bedste forudsætninger for at kunne trimme og justere og finde frem til en ekstraktion som du gillar.

Jag jobbar nu vidare med att lära mig hitta bästa bryggtemperaturen för det kaffe som jag har i kvarnen. Jag kommer laborera ganska grovt mellan 88-98 C, bara för att lära mig känna skillnad på för kall resp för varm bryggtemperatur. Här har jag mycket att lära.
Efter PID konverteringen af min Silvia har jeg arbejdet på lidt af det samme. Det er utroligt så stor forskel temperaturen kan gøre. Det er rigtigt kul at lege med :)
Jeg har tidligere snakket lidt med Dan om det, men jeg röster stadig på at vi til vores barista-jams skal forsøge at smage på kaffe og forsøge at kvantificere hvad det er vi smager, altså sætte ord på det. Jeg tror det kan hjælpe os til at lave bedre ekstraktioner hvis vi opbygger en fælles "ordbog" og kan snakke ud fra den.


Igen Frederik, fedt du vil skrive lidt om din fede maskine og grattis! :D
 

Tallinn

Well-known member
När folk skriver "listpris är" så brukar det betyda att man betalt nåt annat...

Men visst, det är inget konstigt att man t.ex är ombedd att inte prata om dealade priser, samtidigt som nog många av oss är ytterst nyfikna!
 

AA

Skottjägare
När folk skriver "listpris är" så brukar det betyda att man betalt nåt annat...

Men visst, det är inget konstigt att man t.ex är ombedd att inte prata om dealade priser, samtidigt som nog många av oss är ytterst nyfikna!

Jag fick pröjsa listpris. Önskar att jag var lite rappare i käften så jag kunde snackat till mej 20-25% rabatt. Då hade jag haft råd att måla huset med... ;)


/AA
 

Tallinn

Well-known member
Du menar att det är svårt att pruta på sådant som ALLA vill ha?

De säger att det är samma sak med nya Ferrari och jag är rädd att de har rätt...
 

Forumstatistik

Trådar
15,079
Inlägg
158,764
Medlemmar
19,651
Senaste medlemmen
WHenrik
Topp