La Marzocco GS3

Fredrik

Well-known member
Nu smakade allt underbart... Jag har lyckats hitta rätt bryggtemperatur på min kaffeblandning. Ljusrostad som den är så tycker jag att kring 95 C passar bäst. Mjölken till cappucinon blev suverän. Nu är det bara latte-arten som saknas, men det vet ni som känner mig att det har låg prio.

Jag har också börjat leka lite med mina preinfusionsinställningar...
 

AA

Skottjägare
Varför är det alltid så att när man väl beställt så vill man att det skall komma direkt fast man vet att det dröjer?

Jag vill också leka med pre-infusion....

/AA
 

Fredrik

Well-known member
Jag har fortsatt att leka! Denna gången med vattenmängden. Det går att programmera mängden vatten och preinfusionstid för fyra olika varianter. Fördelen här är att det är otroligt enkelt att stämma av dosering och malningsgrad. Med förinställd volym och en liten klocka (i displayen) så ser du direkt hur espresson ligger till i förhållande till dina preferenser.

Inte för att jag har någon aning om vilka preinfusionsparametrar som är vettiga, men kul är det att experimentera!
 

AA

Skottjägare
Fredrik,

Kul att du postar dina expriment och erfarenheter!
En fråga, vad innehöll boxen förutom själva maskinen?
Du kanske kan posta en bild på delarna?

Ha de´

/AA
 

Lars

Well-known member
Jag har fortsatt att leka! Denna gången med vattenmängden. Det går att programmera mängden vatten och preinfusionstid för fyra olika varianter. Fördelen här är att det är otroligt enkelt att stämma av dosering och malningsgrad. Med förinställd volym och en liten klocka (i displayen) så ser du direkt hur espresson ligger till i förhållande till dina preferenser.

Inte för att jag har någon aning om vilka preinfusionsparametrar som är vettiga, men kul är det att experimentera!

Det enda man är lite orolig för med en sån här maskin är hur man skall kunna dricka en riktigt bra espresso utan att undra hur mycket bättre den hade kunnat bli om man bara ändrade inställningarna lite...
 

marran

Well-known member
Ang. preinfusion så kan du ju kolla t.ex. på levaforumet på HB, där finns en del att hämta.
Levor har ju manuell preinfusion, så där finns en stor erfarenhet. Jag brukar köra med 10s.
Dock tror jag det är annorlunda för din LM, för delar av de där 10s går till att fylla bryggruppen med vatten, det är nog svårt att säga exakt hur stor del som är regelrätt preinfusion.

Kan du ställa tryckprofiler på den? När jag står vid en pumpmaskin så känner jag mej handikappad för att jag inte kan reglera trycket under bryggning, jag brukar föredra att sänka trycket successivt mot slutet av shoten.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
jag brukar föredra att sänka trycket successivt mot slutet av shoten.

:huh: Tro det eller inte, men det brukar jag ochså gøra. Jag brukar først slå av pumpen och låta vattentrycket från ledningen køra en eller två sekunder på slutet, før att sedan kapa och slæppa trycket.

JAg vet inte om det gør någon skillnad egentligen (eftersom jag inte har testat och gjort jæmførelser så direkt), men det kænns ættre med ett mindre abrupt slut på något sætt...

(Ær i Norge på semester, dærav de lustiga bokstæverna...):)
 

iZappa

Well-known member
Dock tror jag det är annorlunda för din LM, för delar av de där 10s går till att fylla bryggruppen med vatten, det är nog svårt att säga exakt hur stor del som är regelrätt preinfusion.

:huh: Er ikke gruppen på GS maskinene alltid fyllt med vann? (Gruppo saturato)

2001081890076634287_rs.jpg
 

marran

Well-known member
Jo,, men inte bryggkammaren, jag yttryckte mej nog lite klumpigt.
Vad jag menar är att under preinfusion på min europiccola så pressas vatten via övertryck från kokarens botten genom ett rör och upp i bryggruppen (där kolven sen går), som är i direktkontakt med bryggkammaren, och därför blöts även pucken. När spaken sedan pressar ner kolven pressas vattnet ut genom pucken.

Alltså är det lite flytande när gruppen fylls med vatten och när preinfusion faktiskt uppstår.

På LM är brygghuvudet alltid fult med vatten, det är ju en del av kokaren. Dock är inte detta vatten i kontakt med bryggkammaren.

Vad jag kan se på din bild kommer vatten genom röret 21 till pucken, och preinfusion i detta fallet startar så gott som omedelbart efter att ventilen öppnats, och avslutas såklart när pumpen sätts igång.
 

iZappa

Well-known member
Da skjønte jeg hva du mente.

For mer eksakt forklaring på hvordan preinfusionen løses på GS3 kan man ta en titt her

Legg merke til nr 15 "the damping device".
 

Fredrik

Well-known member
Idag har det jobbats dels med extraktionen och dels med temperaturen för blandningen "Tre indier" från Johan & Nyström. Jag tycker fortfarande att det är lite svårt att dosera i ett LM-filter i och med att tampern tar i så fort att det är lite för "lite" kaffe i filtret. Det blev några koppar...
 

Bilagor

  • LM GS3.jpg
    LM GS3.jpg
    51.7 KB · Visningar: 138

Fredrik

Well-known member
Du för loggbok för varje kaffeblandning du provar nu antar jag?

Det är en bra idé. Störst fokus ligger för närvarande på att hitta den temperatur som jag tycker att en bryggning med c:a 16 g, 52-54 cl och 26-27 s smakar som bäst. Att lära sig om bryggtemperaturen bör höjas eller sänkas har högsta prioritet.
 

Boris

Well-known member
Idag har det jobbats dels med extraktionen och dels med temperaturen för blandningen "Tre indier" från Johan & Nyström. Jag tycker fortfarande att det är lite svårt att dosera i ett LM-filter i och med att tampern tar i så fort att det är lite för "lite" kaffe i filtret. Det blev några koppar...


Odiskade kaffekoppar kan jag titta på hemma i mitt eget kök! :lol: Nu vill vi se mer GS3, Fredrik!
 

Lars

Well-known member
Vad hade du tänkt köra för kaffe? Om du hade tänkt sticka till Te och Kaffehuset, så är där tyvärr stängt idag tror jag.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp