[Löst] Begagnad Silvia får inte ut något vatten

jssoN

Member
Hej! Jag är helt ny till hela espressovärlden men har tittat på från utsidan i många år. Nu tänkte jag att det var dags och efter många om och men så stod jag igår med en begagnar Rancilio Silvia som jag köpte av min sambos kollega.

Jag gav 2000 för den och fick då med en Wilfa WSCG som jag tänkt sälja. Så över lag en bra deal. Eller?

Jag fick hem den och började köra igenom lite funktioner. Den skulle ju funka hette det.
Ångstaven sprutar ut ånga, om än att det är lite skit som följer med. Hoppas att det kommer lösa sig efter en ordentlig rengöring. Det jag tänkte göra härnäst var att "backflusha" systemet men det kom aldrig något vatten till portafiltret.

Då googlade jag runt lite och fick höra att ventilen som styrs av solenoiden kunde vara blockerad. Tog isär den och såg inget skräp så satte ihop den igen. Samma sak efteråt. Kom aldrig något vatten ut ur maskinen.

Då skruvade jag isär precis allt. Jobbar med automation så tyckte det var lite kul att skruva med den. Bra att bekanta sig med sin maskin också.

Nu står jag här med en ihopsatt maskin igen som fortfarande inte funkar och jag inser att jag behöver hjälp med att rodda i vad som eventuellt är trasigt och inte så jag kan beställa reservdelar.

Min uppfatting är följande:

  • Ångmunstycket fungerar, men det kommer ut lite smuts. Förhoppningsvis fungerar det efter rengöring.
  • Pumpen fungerar, åtminstone när den inte är ansluten till någon annan del. Det rinner vatten igenom den så att säga.
  • Efter att ha satt ihop allt så droppar det/läcker från den delen där expansionsventilen kopplas ihop med kokaren. Även där expansionsventilen kopplas ihop med flexröret till pumpen. Går det att sätta gängtejp där och vara nöjd efter det?
  • Justermuttern och låsmuttern på expansionsventilen satt stenhårt fast. Har tagit isär och lagt i ett bad för att avkalkas. Kommer jag kunna justera in rätt tryck igen eller är det enklare att köpa en helt ny ventil?
  • Slår jag på varmvattenknappen så pumpas vatten till kokaren men kommer inte ur maskinen
  • Tar jag bort solenoiden och ventilen och tar isär kokaren så rinner det vatten genom grupphuvudet ner till droppbrickan utan problem, dvs. inget som blockeras där?
  • Sista gången jag klickade på espressoknappen (finns kanske ett bättre namn för den?) så gick JFB:n hemma. Men förhoppningsvis har det att göra med att det eventuellt droppade vatten från kokarens anslutning ner på solenoiden eller något annat.

Det jag tänkt köpa nytt oavsett vilket, mest för att det ska kännas fräschare är:
Front för grupphuvud
Slangar
Ev. flexrör

Förstår om det här blir spretigt men jag är som sagt en glad amatör som kanske tagit mig vatten över huvudet. Men det här SKA bara lösa sig. Jag vägrar att ge upp.
Har frågat r/espresso och hoppas på svar där men verkar som att det här forumet är tillräckligt aktivt för att någon ska kunna guida mig rätt. Ställ hemskt gärna motfrågor då jag säkert benämner olika delar fel och förmodligen inte har felsökt i rätt ordning.

Tack på förhand!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Välkommen :)

Så över lag en bra deal. Eller?
Ja. Saknas bara en schysst espressokvarn.

Går det att sätta gängtejp där och vara nöjd efter det?
Ja, men se till att du väljer tejp som tål hög temperatur. En Silvia som fungerar som den ska kan vara uppe och nosa över ~140°C men bör inte överstiga ~165°C.

Kommer jag kunna justera in rätt tryck igen
Ja. Du kan följa det här om du inte vill köpa tryckmätare: http://www.pidsilvia.com/Ulka Water Pump Pressure.htm

Slår jag på varmvattenknappen så pumpas vatten till kokaren men kommer inte ur maskinen
Om du vrider på ångvredet antar jag att det kommer ut vatten ur ångröret? OBS: var noga med att se till att kokaren fylls med vatten när maskinen slås på - annars kan elementet överhetta.

Front för grupphuvud
Köp i så fall den nya, svarta. Den kromade plasten flagnar alltid förr eller senare.

Det låter som du är inne på att trevägsventilen är problemet. Prova igen: https://greatinfusions.com/great-in...o-silvia-is-not-dispensing-espresso-any-more/
 

jssoN

Member
Förväntade mig inga svar mitt i natten en lördag. Stort tack bara för den detaljen!

Ang. kvarn så har jag kikat lite på DF54, ESP eller en Eureka Manuale. Slår nog till på en DF54 såvida inte reservdelar för min Silvia drar iväg i pris. Tankar om de valen?

Superbra tips för att mäta trycket utan att köpa tryckmätare. Kommer garanterat köra på det när allt rullar.

Ångstaven funkar. Jag slår till ångfunktionen och väntar på att lampan på huvudbrytaren slocknar. Då kommer det ånga när jag vrider på handtaget, så jag antar att den funktionen är som tänkt?

I vilka lägen ska solenoiden slå till? Jag har inte reflekterat över ifall den har låtit eller inte. Enl. elschema från piphalu tolkar jag det som att solenoiden ska öppna ventilen så länge varmvattenläget eller espressoläget är till? Därefter stänga för att leda undan eventuellt kvarvarande vatten ner i droppbrickan? Förstår jag funktionen rätt då? Testade ventilen när jag väl hade isär och den rörde sig fritt och fjädern verkar okej. Men har inte lyssnat efter om något hänt när jag försökt passera vattnet.

Glömde nämna att jag gjorde rent kokaren och sensorerna från den gamla pastan. Bygger lite datorer så smetade på lite Arctic MX-6. Gör jag bort mig här och bör beställa pasta specifikt för espressomaskiner?
(MX-6 ska klara kontinuerligt 150°C).
 
Senast ändrad:

piphalu

Well-known member
Solenoidens jobb är att släppa ut övertrycket ner i spillbrickan direkt efter avslutad "bryggning" så det inte sprutar espresso och vatten överallt.
För att få din Silvia att prestera bättre och även få varma koppar så skall du söka på tex "temp surfing silvia" på Youtube.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Då kommer det ånga när jag vrider på handtaget, så jag antar att den funktionen är som tänkt?
Jodå, men Silvia har inte autofill. Du kan göra slut på vattnet i kokaren.

Öppna vredet och tryck på varmvattenknappen. Då ska den pumpa kokaren full och vidare genom ångröret. Den styr inte solenoiden.

150°C är säkert ok (mot termostaterna?).

Jag skulle skippa Baratza ESP i alla fall. Förvånansvärt bra för filterkaffe, inte så imponerande för espresso tycker jag.

Beror lite på vad du vill använda för bönor. För traditionell espresso får du mer glädje av en Mignon.
 

jssoN

Member
Jodå, men Silvia har inte autofill. Du kan göra slut på vattnet i kokaren.

Öppna vredet och tryck på varmvattenknappen. Då ska den pumpa kokaren full och vidare genom ångröret. Den styr inte solenoiden.

150°C är säkert ok (mot termostaterna?).

Jag skulle skippa Baratza ESP i alla fall. Förvånansvärt bra för filterkaffe, inte så imponerande för espresso tycker jag.

Beror lite på vad du vill använda för bönor. För traditionell espresso får du mer glädje av en Mignon.
Tänk vad nyktert man kan se på saker när man inte är stressad och irriterad.

Jag har missförstått hela funktionen med varmvattenknappen. Nu i efterhand så vet jag inte varför jag fick för mig att två olika knappar ska skicka vatten ut ur maskinen. Oavsett så kom det aldrig vatten ur maskinen med bryggknappen heller, men förmodligen var kokaren inte tillräckligt full.

Jag har testat solenoiden genom att koppla bort spänningen till kokaren och pumpen. Den klickar fint när jag trycker på bryggknappen.

Kommer lösa värmebeständig gängtejp imorgon och sätta ihop maskinen igen. Fylla med vatten enl. dina instruktioner. Mäta trycket ut ur OPV. Om inget läcker testar jag bryggknappen och återkommer. Förhoppningsvis med goda nyheter och snack om kvarnar istället :)
 
Senast ändrad:

jssoN

Member
Stort tack! Nu är fröken Silvia igång. Kul introduktion till espressovärlden. Känns väldigt skönt att kunna veta hur jag får isär den nästa gång det behövs.

Har beställt PID för det ska tydligen vara såpass stor skillnad att det nästan är ett tvång.
Bottenlöst PF och ny gruppfront är på väg.

Vad för kvarn ska jag matcha denna skönhet med nu då? Som filterkaffe föredrar jag fylligt och helst så låg syra som möjligt. Vardagskoppen brukar vara Mollbergs blandning och helgkaffet blir Monsooned Malabar. Men jag är villig att utforska. Vilken kvarn är mest allsidig för espresso? Singeldos är ingen nackdel. Har kikat en del Hoffmann-videor innan jag landade här. Har som ovan nämnt tittat på Eureka Manuale och DF54. Är DF54 verkligen 1000 kronor bättre än Eurekan? Finns det andra kvarnar i samma prisklass som jag helt missat?

Är inte främmande för att köpa begagnat.
Återigen tack!
1000008077.jpg
 

Sp00k

Active member
Stort tack! Nu är fröken Silvia igång. Kul introduktion till espressovärlden. Känns väldigt skönt att kunna veta hur jag får isär den nästa gång det behövs.

Har beställt PID för det ska tydligen vara såpass stor skillnad att det nästan är ett tvång.
Bottenlöst PF och ny gruppfront är på väg.

Vad för kvarn ska jag matcha denna skönhet med nu då? Som filterkaffe föredrar jag fylligt och helst så låg syra som möjligt. Vardagskoppen brukar vara Mollbergs blandning och helgkaffet blir Monsooned Malabar. Men jag är villig att utforska. Vilken kvarn är mest allsidig för espresso? Singeldos är ingen nackdel. Har kikat en del Hoffmann-videor innan jag landade här. Har som ovan nämnt tittat på Eureka Manuale och DF54. Är DF54 verkligen 1000 kronor bättre än Eurekan? Finns det andra kvarnar i samma prisklass som jag helt missat?

Är inte främmande för att köpa begagnat.
Återigen tack!
Visa bilaga 10320
Vad var problemet? Med en egen silvia hemma i köket är jag mest nyfiken men det kan även hjälpa andra som hittar hit med likande problem.
 

jssoN

Member
Vad var problemet? Med en egen silvia hemma i köket är jag mest nyfiken men det kan även hjälpa andra som hittar hit med likande problem.
Inkompetens var nog största felet. Var lite för ivrig att göra rent den och kalka av så jag gick direkt till 'cleaning guides' på youtube och förstod inte riktigt hur maskinen fungerar.

Den hade säkert funkat om jag gjort rätt från början och fyllt kokaren med vatten. I min värld så var vattennivån okej när lampan slocknade men den går uppenbarligen bara på temperatur och inget annat. Tur i oturen kanske för det var mycket skräp som lossnat och lagt sig i botten på kokaren som jag fick bort när jag tog isär den och gjorde rent överallt. Läckande gängor och kopplingar löstes fint med hjälp av värmebeständig gängtejp.

Varför min JFB gick när jag försökte brygga blev uppenbart när jag körde med full kokare. Det sprutade vatten bakom ventilen ner på både solenoid och motor för att jag satt tillbaka den bakvänt efter jag hade isär den. :cautious:

Gjorde ett halvhjärtat avkalkningsförsök idag men ska göra det ordentligt i veckan. Även backflush och försöka göra rent ångstaven.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Rätt tänkt ang. PID.
Är DF54 verkligen 1000 kronor bättre än Eurekan?
För dina behov tror jag inte det. Eurekan bör passa bra, men så länge du har plats tycker jag att du gör bäst i att behålla Wilfa-kvarnen för bryggkaffe - det är inte helt smidigt att byta fram och tillbaka med en Mignon. Då slipper du också enkeldosering, som egentligen inte är det Eureka designade kvarnen för (även om den råkar klara det dugligt).

Om bryggkaffet är viktigare för dig, eller om du helst bara vill ha en kvarn, finns Baratza ESP. Bra uppgradering jämfört med Wilfas kvarn, men tror att det blir på bekostnad av espresson och så är den ordentligt plastig i jämförelse med Mignon.

Sen finns det handkvarn för så lite som 793:- som kan tävla med bägge - inte särskilt jobbigt så länge du håller dig till traditionell espresso och bara gör 1-2 koppar.

Vilken kvarn är mest allsidig för espresso?
Utan tvekan en 64mm-kvarn så att du kan byta skivor, men då går du upp i prisklass.
 
Senast ändrad:

jssoN

Member
För dina behov tror jag inte det. Eurekan bör passa bra, men så länge du har plats tycker jag att du gör bäst i att behålla Wilfa-kvarnen för bryggkaffe - det är inte helt smidigt att byta fram och tillbaka med en Mignon. Då slipper du också enkeldosering, som egentligen inte är det Eureka designade kvarnen för (även om den råkar klara det dugligt).
Jag förstår att första kvarnen jag köper kanske inte blir min "endgame"-kvarn så att säga. Men om en Eureka Manuale är mer än dulig för att göra espresso som glad amatör så är det ju ingen allt för stor investering.
Jag maler aldrig mer bönor än jag ska använda när jag brygger kaffe, men då snackar vi oftast 47 gram eller mer. Kan en Manuale ändå hantera 18g espressokaffe utan allt för mycket strul att få ur rätt mängd och jämn malgrad? Med endast 18 gram in så att säga.

Utan tvekan en 64mm-kvarn så att du kan byta skivor, men då går du upp i prisklass.
Är DF64 en såpass bra 64mm-kvarn att den kan räcka livet ut? Isåfall kanske den är ett alternativ. "Cry once"...
Förstår att det är skillnader på kvarnar som kostar 5.000 och 25.000 men någon måtta får det ändå vara.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Jo, du kan köpa bälg till Manuale för att få ut det sista grammet eller så. Men den maler långsammare utan extra vikt ovanpå bönorna och så behöver du ställa in närmare nollpunkten. Det gäller visserligen de flesta kvarnar.

Är DF64 en såpass bra 64mm-kvarn att den kan räcka livet ut?
Mja, det skulle jag inte våga räkna med. I så fall är det bättre att satsa på något beprövat som t.ex. Mazzer eller Eureka för all del.
 

jssoN

Member
Jo, du kan köpa bälg till Manuale för att få ut det sista grammet eller så. Men den maler långsammare utan extra vikt ovanpå bönorna och så behöver du ställa in närmare nollpunkten. Det gäller visserligen de flesta kvarnar.


Mja, det skulle jag inte våga räkna med. I så fall är det bättre att satsa på något beprövat som t.ex. Mazzer eller Eureka för all del.

Om det inte händer något sjukt på mellandagsrean blir det en Manuale. Något rimligt och billigt att växa sig ur på sikt helt enkelt.

Förresten så fick jag ut 250 gram vatten på en minut från OPV. Stämmer det att det är strax över 9 bar till bryggenheten?
1734387441650.png
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Inte så exakt, men i spannet 8-10½ bar ungefär. Rimlig utgångspunkt för traditionell espresso. Om du har fått mersmak för att mecka med maskinen skulle du kunna installera en fast tryckmätare. Den största fördelen är om du vill få till tryckprofilering eller pre-infusion via dimmer till pumpen eller bara genom att släppa ut vatten via ångröret samtidigt som du brygger.
 

Forumstatistik

Trådar
14,937
Inlägg
157,758
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp