Grindmaster Flash
Well-known member
Vad är din förklaring till att kaffepåsarna (oöppnade alltså) är helt normala när jag förvarar dem uppe, men i matkällare (svalare och på källarvåningen) så blir de uppblåsta som ballonger.
Märkligt. Tre påsar som ligger där nu har samma beteende.
Vad är det som påverkar…
-Trycket i rummet (källaren kanske har svagt undertryck pga radonsug etc som påverkar tryck eller partialtryck av gaserna i påsen på ngt sätt)
-Temp… får den lite lägre tempen utgasningen att öka i bönorna? (Bör ju vara tvärt om kan jag tycka)
-ngt annat fysikaliskt?
-ren inbillning / slumpen (har bara observerat detta nu med tre olika paket från tre olika tillverkare, dessutom med olika storlek på förpackningen. Alla med backventil på påsen)
Tilläggas kan att alla tre påsar var hyffsat färska men de var inte uppblåsta i butiken.
Spekulera
Märkligt. Tre påsar som ligger där nu har samma beteende.
Vad är det som påverkar…
-Trycket i rummet (källaren kanske har svagt undertryck pga radonsug etc som påverkar tryck eller partialtryck av gaserna i påsen på ngt sätt)
-Temp… får den lite lägre tempen utgasningen att öka i bönorna? (Bör ju vara tvärt om kan jag tycka)
-ngt annat fysikaliskt?
-ren inbillning / slumpen (har bara observerat detta nu med tre olika paket från tre olika tillverkare, dessutom med olika storlek på förpackningen. Alla med backventil på påsen)
Tilläggas kan att alla tre påsar var hyffsat färska men de var inte uppblåsta i butiken.
Spekulera