AA
Skottjägare
Veckan som gått har jag labbat lite med tempen och då låga temperaturer speciellt samt pre-infusion.
När det gäller tempen så har jag alltsom oftast utgått från 92C och labbat lite därikring men sällan mer än 1-1,5 grad upp eller ner. Jag kör uteslutande enkelfilter och jag har hört och läst att enkelfiltret med fördel används med sänkt temperatur i jämförelse med med dubbelfiltret.
Jag har inte hört någon riktigt trovärdig förklaring men jag var givetvis tvungen att testa.
Jag tog det kaffet jag hade hemma och körde 2 enkla i enkelfiltret och 4 enkla i dubbelfiltret (2 bryggningar) med 92C bryggtemp. Exakt lika koppar användes och dom var lika varma vid testet. Portfiltren var även dom så lika det bara går i temp.
Resultatet på dessa enkla testgrunder var att kaffet i koppen var definitivt varmare med enkelfiltret än med dubbelfiltret. Skillnaden var klar och tydlig så att även en icke kaffeintresserad person också kände den.
Skillnaden i smak var att dom skotten som gjordes i enkelfiltret var lite plattare och hade lite mindre tydliga smaker.
Jag sänkte tempen till 88C och samma process upprepades. Kaffet i dom enkla skotten var fortfarande varmare än dom dubbla men smaken hade blivit mer mjuk och söt med bättre nyanser. Dom dubbla smakade även dom helt OK men dom enkla var snäppet bättre.
Sänkte tempen till 86C och nu smakade dom enkla skotten riktigt sött och mjölkchokladigt! Riktigt smask! Dom dubbla blev inte alls så söta utan hade en liten surhet i eftersmaken. Fullt drickbara men dock inte perfekta.
Här slutade temptesten för kvällen då koffeinnivån i blodet vida översteg av Socialstyrelsen rekommenderade nivåer.
Slutsatsen var att detta måste jag labba vidare på och att en temperaturer utanför dom "normala" 90-96C som man ser lite överallt inte behöver vara fel.
Jag labbade även lite med GS3:ans preinfusion. Den fungerar som så att pumpen startar och släpper på vatten på pucken och så efter en inprogrammerad tid så pausar den och så efter en inprogrammerad tid så slår den på trycket igen. Tack vare GS3:ans munstycke (gicluer) på 0.6mm så byggs trycket upp långsamt så den första delen, förfuktningen, sker med ett relativt låg tryck.
Jag körde med 1.0 sek på 2.0 sek av och sen normal bryggning efter det och det jag märkte var att maskinen blev mer förlåtande på dålig distribution och tampning. Det rann jämnare ur pipen fast jag fördelat dåligt eller packat lite snett.
Man kan ju fråga sig varför det skulle ta mer än 1 år att upptäcka denna funktion men jag försvarar mej med att dom funktioner jag inte saknat dom behöver jag inte heller. Nu har jag haft en dålig espressostart på hösten så jag beslöt att testa och det var ett lyckat försök. Nu kommer jag ha preinfusion påslaget framöver men jag kommer att labba lite med tiderna.
Ha de´ och lycka till i jakten!
/AA
När det gäller tempen så har jag alltsom oftast utgått från 92C och labbat lite därikring men sällan mer än 1-1,5 grad upp eller ner. Jag kör uteslutande enkelfilter och jag har hört och läst att enkelfiltret med fördel används med sänkt temperatur i jämförelse med med dubbelfiltret.
Jag har inte hört någon riktigt trovärdig förklaring men jag var givetvis tvungen att testa.
Jag tog det kaffet jag hade hemma och körde 2 enkla i enkelfiltret och 4 enkla i dubbelfiltret (2 bryggningar) med 92C bryggtemp. Exakt lika koppar användes och dom var lika varma vid testet. Portfiltren var även dom så lika det bara går i temp.
Resultatet på dessa enkla testgrunder var att kaffet i koppen var definitivt varmare med enkelfiltret än med dubbelfiltret. Skillnaden var klar och tydlig så att även en icke kaffeintresserad person också kände den.
Skillnaden i smak var att dom skotten som gjordes i enkelfiltret var lite plattare och hade lite mindre tydliga smaker.
Jag sänkte tempen till 88C och samma process upprepades. Kaffet i dom enkla skotten var fortfarande varmare än dom dubbla men smaken hade blivit mer mjuk och söt med bättre nyanser. Dom dubbla smakade även dom helt OK men dom enkla var snäppet bättre.
Sänkte tempen till 86C och nu smakade dom enkla skotten riktigt sött och mjölkchokladigt! Riktigt smask! Dom dubbla blev inte alls så söta utan hade en liten surhet i eftersmaken. Fullt drickbara men dock inte perfekta.
Här slutade temptesten för kvällen då koffeinnivån i blodet vida översteg av Socialstyrelsen rekommenderade nivåer.
Slutsatsen var att detta måste jag labba vidare på och att en temperaturer utanför dom "normala" 90-96C som man ser lite överallt inte behöver vara fel.
Jag labbade även lite med GS3:ans preinfusion. Den fungerar som så att pumpen startar och släpper på vatten på pucken och så efter en inprogrammerad tid så pausar den och så efter en inprogrammerad tid så slår den på trycket igen. Tack vare GS3:ans munstycke (gicluer) på 0.6mm så byggs trycket upp långsamt så den första delen, förfuktningen, sker med ett relativt låg tryck.
Jag körde med 1.0 sek på 2.0 sek av och sen normal bryggning efter det och det jag märkte var att maskinen blev mer förlåtande på dålig distribution och tampning. Det rann jämnare ur pipen fast jag fördelat dåligt eller packat lite snett.
Man kan ju fråga sig varför det skulle ta mer än 1 år att upptäcka denna funktion men jag försvarar mej med att dom funktioner jag inte saknat dom behöver jag inte heller. Nu har jag haft en dålig espressostart på hösten så jag beslöt att testa och det var ett lyckat försök. Nu kommer jag ha preinfusion påslaget framöver men jag kommer att labba lite med tiderna.
Ha de´ och lycka till i jakten!
/AA