Kyla på plåt från frysen

iceaway

Well-known member
Hej!

Ska snart rosta min första batch och funderar på det där med kylning. Tänkte att man borde kunna ställa in en ugnsplåt i frysen, och sen ta fram den när det är dags att kyla och dumpa bönorna på den. Tycker att den borde ha tillräcklig termisk massa för att det ska gå lite snabbare. Finns det några uppenbara nackdelar? Någon som provat redan?
 

Jonken

Well-known member
Skulle bli förvånad om det gick bättre än att hälla mellan durkslag eller låta en fläkt hjälpa till. Något som definitivt snabbar upp kylningen är "water quenching" dvs. spreja lite vatten på. Det är så stora rosterier gör av praktiska skäl - viss påverkan av smaken kan det ha men det kan nog vara både positivt och negativt.
 

iceaway

Well-known member
Skulle bli förvånad om det gick bättre än att hälla mellan durkslag eller låta en fläkt hjälpa till. Något som definitivt snabbar upp kylningen är "water quenching" dvs. spreja lite vatten på. Det är så stora rosterier gör av praktiska skäl - viss påverkan av smaken kan det ha men det kan nog vara både positivt och negativt.
Intressant, kanske får bli en teknik att prova när jag har lite fler rostningar under bältet. Börjar nog med durkslagsmetoden :)
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag tror en fryst plåt kan vara en bra idé. Borde i alla fall sänka tempen ett antal grader och ganska snnabbt.
 

Forumstatistik

Trådar
14,658
Inlägg
155,673
Medlemmar
19,356
Senaste medlemmen
Marsian
Topp