josef
Well-known member
Nyligen hade jag nypt åt mig 200g av Haugaards sista Aricha #17. Köpte från Koppi en 250g påse Beloya #9, och Charles var inte bara vänlig att ordna frakt, utan såg även till att överaska mig med 150g Aricha #17 som ett litet prov! Omsorg och välvilja om något. Det vältejpade vadderade kuvertet kom på post idag. Ner i köket, fram med dualit, koppar, pid-vattenkokare, timer, våg... Bilder och resultat nedan.
Så noggrann info som den gröna lappen anger om Aricha #17 vill jag se på mer kaffe, från alla rosterier. Underart, altitud, processning, skörd..
Let the game begin.
7g av varje kaffe
Dofter sprids i hela köket...
Anteckningar
Skillnaden mellan Haugaards och Koppis rost var framförallt att H hade en mer framträdande syra, och var något fylligare, medan K vav mer cleana aromer och lenare munkänsla. Här gillade jag K bättre, men minns att vi provade dessa båda som espresso i somras och där var H trevligare med lenare, krämigare munkänsla och K med en lite bitande syra. Föredrar nog H som espresso och K som denna trycklösa bryggmetod.
Koppi Beloya #9. Fantastisk! Det första som slog mig när jag bröt crusten var en tobaksrökighet jag inte känt i ett kaffe förr. Kaffet var väldigt sött och otroligt lent mot gommen. Bitterhet, no way. Mandariner, ljus sirap, vanilj och söta gräddiga jordgubbar var framträdande aromer, tillsammans med en liten hint av piptobak. De små skumtomtarna med smak av vanilj och jordgubb passar fint som jämförelse! En behagligt rökig eftersmak av piptobak blossade upp efter cirka en minut i munnen, och nu, såhär 15 minuter senare ligger en fin sötma med de gräddiga jordgubbarna kvar. Detta är ett helt fantastiskt kaffe!
Så noggrann info som den gröna lappen anger om Aricha #17 vill jag se på mer kaffe, från alla rosterier. Underart, altitud, processning, skörd..
Let the game begin.
7g av varje kaffe
Dofter sprids i hela köket...
Anteckningar
Skillnaden mellan Haugaards och Koppis rost var framförallt att H hade en mer framträdande syra, och var något fylligare, medan K vav mer cleana aromer och lenare munkänsla. Här gillade jag K bättre, men minns att vi provade dessa båda som espresso i somras och där var H trevligare med lenare, krämigare munkänsla och K med en lite bitande syra. Föredrar nog H som espresso och K som denna trycklösa bryggmetod.
Koppi Beloya #9. Fantastisk! Det första som slog mig när jag bröt crusten var en tobaksrökighet jag inte känt i ett kaffe förr. Kaffet var väldigt sött och otroligt lent mot gommen. Bitterhet, no way. Mandariner, ljus sirap, vanilj och söta gräddiga jordgubbar var framträdande aromer, tillsammans med en liten hint av piptobak. De små skumtomtarna med smak av vanilj och jordgubb passar fint som jämförelse! En behagligt rökig eftersmak av piptobak blossade upp efter cirka en minut i munnen, och nu, såhär 15 minuter senare ligger en fin sötma med de gräddiga jordgubbarna kvar. Detta är ett helt fantastiskt kaffe!