koppar/glas för pourover för bättre smak

FredrikP

Member
Under flera år har jag roat mig med att pröva olika glas för vin/öl/champagne/whisky/drinkar/mjölk etc. Ibland med häpnadsväckande skillnader. Riktig nördgrej. Därför kommer jag in i kaffeträsket helt övertygad om att olika koppar kommer att vara olika bra.

Förvånande nog har jag ännu inte hittat något övertygande kopptest på Youtube, trots att de så detaljerat testar övriga delar av kedjan, de lägger timmar på att välja rätt bönor, rätt kvarn, rätt bryggmetod etc – men sedan hälls allt ner i en random kopp. (Eller ibland vad jag tror är en specialistkopp men den nämns oftast inte vid namn, eller om den gör det så jämförs den inte med andra). Koppens form, tjocklek, material och design måste rimligen påverka hur kaffet både doftar och smakar.

Har förstås själv nördat ner mig med att testa igenom de flesta av mina kaffekoppar och muggar hemma. Mina pourover smakar oftast bättre i min sambos stora ganska dyra tekopp (tunn elegant kant, dock svalnar det nog ganska snabbt pga bred öppning). En billig liten mugg från IKEA är faktiskt helt okej. De vanliga stora raka muggarna är inte bra, oavsett ålder/inköpspris.

Några märken verkar ha fattat! Fellow. Origami. Acme. Loveramics. Figgjo(?). Varje har en rad olika modeller. Vilka är era favoriter?
 
Dricker mitt kaffe ur en ikke-kaffekopp och fyller på med 6-8cl varje gång från karaffen med kaffe. Detta gör att jag dricker det med olika temperaturer varje klunk och på så sätt får se många sidor av kaffet och får snabbt en uppfattning om kaffet är bäst varmt eller kallt. Sen kan man njuta av kaffet i den tempen som smakade bäst. (Pour over och små bryggningar, sällan över 15g kaffe)

 

MartinB

Member
I somras fick jag två koppar när jag var på A34 i Göteborg (tror jag det var). Den ena var mer en kupa och den andra var mer öppen. Det var väldigt stor skillnad på hur kaffet smakade. I den kupad koppen kom det fram mycket mer chokladsmaker och i den öppna kom det fram mycket med blommiga smaker. Så absolut gör det väldigt stor skillnad och det skulle vara intressant om någon gjorde en ordentlig studie av det hela och kanske få fram information om vad som spelar roll och varför.
Det kanske är något att tipsa dom stora YouTubersena om. :)
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Teku är trevliga glas, brukar använda de där för koppning i grupp, när man inte vill sörpla direkt från skeden.
Apropå koppning tycker jag om Bodum Canteen 10cl, perfekt för 6g och att få lite känsla för kaffet innan andra bryggmetoder.

Jag tror inte att man ska underskatta hur mycket saker som vikt och färg också påverkar intrycket, finns studier på det. Jag gillar att ha ett gäng likadana koppar för att slippa att det blir en extra variabel. För närvarande tjocka vita porslinskoppar från Cafelat, som får ner temperaturen snabbt och hjälper till att hålla den där.

En ny idé är att kombinera två stilar i samma kopp: https://www.2-waycup.com/

Om du gillar glas kanske de här är intressanta:
 

FredrikP

Member
Teku var oväntat, jag kan ju börja med att pröva lite kaffe i mina Riedel whisky- och konjacglas.

Avensi är första gången jag hör talas om, coolt. De har ett paket med tre olika varianter.

Kruve har jag sett online, glömde bara att ta med dem i min lista. Finns det möjligen någon svensk/EU butik med paketet med 1 Excite och 1 Inspire? Jag ser paket med 2 Excite eller 2 Inspire på Amazon, och samma på Cremashop fast där slutsålt. Men hittar inte kombinationspaketet. Lite overkill för min nivå att importera från Kanada. :)
 

mullepol

Active member
Har ICOSA AVENSI glasen. Det som direkt märktes var hur den stora öppningen gör att näsan hamnar innanför öppningen och aromen därför är mycket tydligare. Jag har inte gjort direkta jämförelser än så jag kan inte säga om teorin om att de olika glasen framhäver olika aspekter.

Lance Hedrick nämnde i någon av hans senaste unfiltered att han tyckte att skillnader bara märks när de jämförs sida vid sida men att skillnaderna inte är stora nog för att det slår igenom generellt. Funderar själv på om inte "många bäckar" gäller här också. Små skillnader som staplas på varandra kan ge stora resultat.
 

FredrikP

Member
Coolt, köpte du dem via den hemsidan?

Lance Hedrick, dvs avancerat folk, brukar säkert ha mycket hög standard på bönor, utrustning och hantverk - och då borde det ju bli större skillnad än när t.ex. jag brygger.
 

basiecally

Well-known member
Jag läste om nåt försök nån hade gjort med olika koppformar. Sötman följde med rondören på koppen verkade det som. Räta vinklar och raka linjer gav en stramare, skarpare smakupplevelse. Rund kopp mer fyllighet och sötma.

Jag gick en keramikkurs och roade mig med att försöka göra en kopp som skulle framhäva det jag uppskattar i kaffe. Var ute efter nåt som liknade en cognacskupa i formen. Hade dock missat att grejerna krymper med 10% när man bränner dem, så de blev lite små. Jag har inte gjort nåt test med olika kaffen ur olika och samma koppar men jag tycker att jag ofta får fylliga, söta och fruktiga smakupplevelser från den. Gillar att dricka ur den största av dem! Den lite mindre passar utmärkt som avsmakningskopp för min ännu inte kaffeövertygade (men uppmuntrande) sambo.

IMG_4198.jpegIMG_5752.jpeg
 
Teku var oväntat, jag kan ju börja med att pröva lite kaffe i mina Riedel whisky- och konjacglas.

Avensi är första gången jag hör talas om, coolt. De har ett paket med tre olika varianter.

Kruve har jag sett online, glömde bara att ta med dem i min lista. Finns det möjligen någon svensk/EU butik med paketet med 1 Excite och 1 Inspire? Jag ser paket med 2 Excite eller 2 Inspire på Amazon, och samma på Cremashop fast där slutsålt. Men hittar inte kombinationspaketet. Lite overkill för min nivå att importera från Kanada. :)
Jag dricker mina espresso oftast ur Riedels Espressokoppar. Gillar deras vin och cocktailglas och hittade kopparna på typ en +50% rea.

Men jag är lite skeptisk till dem. Glasen är riktigt fina, men tycker inte det framhäver kaffet så bra som en vanlig espressokopp!


Sen så har jag vanliga cappuccino koppar från Cervera till cappuccino.

Sist mammas gamla kaffekoppar till Pour-Over. Tunn kant och ganska liten kopp. Skitgott. Antagligen mest nostalgi då det är i de kopparna jag började dricka kaffe 😊
 

Bilagor

  • IMG_4910.jpeg
    IMG_4910.jpeg
    2.2 MB · Visningar: 6
Senast ändrad:

mullepol

Active member
Coolt, köpte du dem via den hemsidan?
Köpte när de hade kickstarter på de nya vortexglasen. Så det blev en uppsättning espressoglas och sen ett set av de gamla Avensiglasen.

Håller med om att det är skillnad i upplevelse mellan porslinskoppar med tjockt eller tunnt gods. Vet inte om det är någon skillnad i smaken, men den fysiska känslan gör stor skillnad för mig i upplevelse.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,966
Inlägg
157,930
Medlemmar
19,576
Senaste medlemmen
Cophee
Topp