Klassiker: Pavoni vs Elektra

MrMartini

Well-known member
Hej!

Kul forum! Visste inte att kaffeintresset var så stor i den här landet att det t o m fanns ett svensk forum på detta ämne.

Hur som helst, jag kastade precis ut min bryggare (semiautomatisk budget-Saeco) och tänkte börja på allvar sondera terrängen för ny maskin.
För mig handlar det dels om hantverket och ärligt talat konsten därav har min blick sedan länge (närmare 3 år har jag samlat mod) riktats mot Pavoni eller Elektra helmanuella kokare som ju bara ser strålande ut och enligt omdömen också gör fantastiskt kaffe (när man lärt sig).

Främst
Micro Casa a Leva och
La Pavoni PL Professional (professional därför att jag vill ha en större tank och tyngd)

Vad är era tankar (+/-) om dessa? Det som stör mig mest är att det bara går att göra två koppar med dem och att de sedan är överhettade och måste vila. Stämmer detta?
 

Thomaz

Well-known member
Hej och välkommen till forumet...
Har själv en Pavoni europiccola mässingsmodell som fungerar utmärkt, då man lärt sig hur den och kvarnen skall hanteras,
Den klarar 4 koppar utan överhettning..? sedan kan den börja att flåsa. Jag har trott att det beror på att det blir för stor del ånga i tanken (samma som överhettning)? Som glad amatör så fyller man på mer vatten och kör igen efter ett tag. Den större maskinen är nog att rekomendera vid fler antal koppar på samma gång. Har ingen erfarenhet av Elektramaskinen men principen borde vara densamma. Dessa maskiner är ju att jämföra med ett järnspett då de är enkla till sin konstruktion.
Mvh/ Tz
 

Fabian

Well-known member
Problemet är väl även att grupphuvudet blir överhettat efter två koppar. I och med att det sitter direkt monterat på kokaren blir det för varmt och man måste låta det svalna. Kolla in Ponte Vecchio Lusso, den tar längre tid att värma upp då kokaren är på 3l, men grupphuvudet sitter inte direktkopplat på kokaren, vilket tillåter maskinen vara på en hel dag utan att bli för varm, du kan brygga hur många koppar du vill, tills vattnet tar slut förstås.
 

bchi

Well-known member
Elektran har väl en fjäder som sköter trycket? Alltså, du trycker ihop fjädern genom att dra ner spaken. När du sedan släpper så utvidgas fjädern och har du malt/tampat rätt så ska det ta ca 20-30 sek innan den är i normalt läge igen, och spaken har åkt upp.
På Pavonin sköter du själv trycket genom att trycka ner spaken och direkt trycka vattnet genom kaffet. Teoretiskt borde väl den första varianten kunna ge ett jämnare resultat medan den senare ger utrymme till lite laborerande med olika tryck men också ett aningen svårare handhavande.
Praktiskt vet jag inte då jag aldrig provat en Elektra.
 

Fabian

Well-known member
Fjädern ger som sagt ett mer konsekvent beteende, men utan har du bättre kontroll över extraktionen. En synpunkt att ha i åtanke vad gäller fjädern är att den tydligen inte ska kunna ge högre tryck än ca 6 bar. Det är bara något jag läst, men undrar om trycket blir högre om man hjälper fjädern, och trycker till lite underifrån?
 

MrMartini

Well-known member
Tack alla!

Dock en liten omsvängning (jag är labil när det kommer till detta); gällande Elektra semiautomatica microcasa:
elektramcs_straight.jpg


Har denna en kompressor (oväsen) eller bygger den enbart upp tryck genom kokning? Har alltid tagit för givet att den har en kompressor, men när det aldrig står omnämnt så började jag undra /hoppas.
 

Forumstatistik

Trådar
15,076
Inlägg
158,749
Medlemmar
19,650
Senaste medlemmen
xanderbari
Topp