Kaffet smakar bränt och beskt - presskanna / french press

Danne_M

New member
Hej alla,

Jag är nu i detta forum och har en fråga som i princip är för min fru. Själv är jag i princip en kaffenovis men vill gärna lära mig mer om denna ädla dryck.
Hon kommer från Frankrike och gillar inte kaffe i Sverige. Hon tycker att det smakar bränt och beskt och därför dricker hon vad jag kallar buljong-kaffe dvs pulverkaffe.
Jag skulle vilja göra riktigt kaffe som hon skulle kunna uppskatta men vet inte riktigt hur/vad jag ska göra.
Normalt maler jag kaffet själv ganska fint och sedan tillreder jag det i en Bodum pressbryggare. Brukar låta det stå i 3-5 minuter innan jag pressar
Jag har provat massor av olika kaffebönor men hon tycker allt blir bränt och beskt.

Hälsningar,
Danne
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Hej och välkommen.

Spännande, med tanke på att Frankrike är känt för bränt kaffe :cool:

Jag tror inte att du gör något galet med bryggningen - men om du köper bönor från mataffären har de också tendens att vara relativt mörkt rostade. Prova att beställa direkt ifrån ett mindre rosteri, t.ex. Gringo. Risken är större att kaffet kommer uppfattas som syrligt, men på köpet betydligt mer fruktigt och smakrikt.
 

nilsap

Well-known member
Generellt brukar man väl mala ganska grovt för pressbryggare? Kanske kan det vara värt att prova mala lite grövre?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det är många som maler grövre för presskanna, främst för att få så lite sump som möjligt med till koppen. Visst kan man begränsa beska (och smak) genom att mala grovt och korta ner tiden, men störst framgång får man som vanligt genom att använda så bra bönor som möjligt som utgångspunkt.

Två metoder utan sump, oavsett malningsgrad:

 

Danne_M

New member
Hej och välkommen.

Spännande, med tanke på att Frankrike är känt för bränt kaffe :cool:

Jag tror inte att du gör något galet med bryggningen - men om du köper bönor från mataffären har de också tendens att vara relativt mörkt rostade. Prova att beställa direkt ifrån ett mindre rosteri, t.ex. Gringo. Risken är större att kaffet kommer uppfattas som syrligt, men på köpet betydligt mer fruktigt och smakrikt.
Tack för tipset. Ska prova.
 

Isak85

New member
Det är många som maler grövre för presskanna, främst för att få så lite sump som möjligt med till koppen. Visst kan man begränsa beska (och smak) genom att mala grovt och korta ner tiden, men störst framgång får man som vanligt genom att använda så bra bönor som möjligt som utgångspunkt.

Två metoder utan sump, oavsett malningsgrad:

Tack för bra guider!
 

Forumstatistik

Trådar
14,942
Inlägg
157,795
Medlemmar
19,557
Senaste medlemmen
Miclun
Topp