Kaffeost

niad

Well-known member
Ramlade över detta på nätet. Skall vara en norrbottnisk delikatess stod det. Hittade andra recept där osten skall vara i ugn innan den är klar. Någon som provat?
--

Kaffeost

3 l standardmjölk
3 dl grädde
som värms till 37° i en kastrull (helst rostfri)

Tillsätt därefter 3 tsk ostlöpe (finns på Apoteket)

Rör om och låt stå minst en halvtimme, till dess att massan ystat sig eller till dess att man kunde skära i den med en sked, men att den fortfarande är formbar. Ta upp ostmassan med hålslev och lägg i ostform eller hålslag.
Låt all vassle rinna av. Osten är klar att njutas!

Kaffeosten skärs i bitar och läggs i en kaffekopp. Häll över hett kaffe, låt osten ta smak av kaffet,
ät med kaffesked och njut!
--
 

svartvest

Well-known member
kaffeost

Visst har jag provat, en jag smakade smakade bara smält ost. Den andra tog lite kaffe smak. Gott tycker jag men inte någon delikatess.
 

Bogard

Member
Håller med föregående talare, Kaffeost är ingen direkt delikatess, ganska smaklös som den är, men när den får ligga och dra i kaffet så tar den viss smak men framförallt så har den en rolig konsistens. Det är inte så att den smälter som vanlig ost utan den mjuknar och gnisslar när man tuggar.

Bogard (uppvuxen i Gällivare, Lappland).
 

JAS

Active member
Har smakat under besök i Tornedalen, ackompanjerat av ljusrostat kok-kaffe. Jag ville inte vara ohövlig med mina värdar, men faktum är att det smakar frigolit.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp