Köptips proffskvarn

faemaman

Member
Hej igen!

Post nr två efter långvarigt lurkande här!

Behöver hjälp att hitta bra begagnad proffskvarn för dubbel espresso.

Förutsättningar:

Vi är fem i familjen men är väl tre som oftast dricker samtidigt plus gäster av och till. Mest med skummad mjölk men vanlig dubbel espresso ibland. Coretto för mig!

Köper gärna begagnad proffsmaskin i eller runt Stockholm/Sörmland/Östergötland då jag har en bekant som kan serva den för mig bara man får tag i delar i Europa.

Prioriterar alltså snabbhet för flera koppar med dubbel espresso samtidigt, eller i snabb följd, men försöker samtidigt hitta rätt avvägning mot ekonomi mm.

Utseende kommer i andra hand då vi har restaurangestetik i vårt kök. Men visst, en cool maskin är ju alltid cool!

Tar tacksamt emot tips på restaurang- eller cafémaskiner som är “lagom” för oss!

Tack på förhand!

F
 

faemaman

Member
Tackar!

Har ingen budget egentligen men 3-4-5k kanske? Skall googla de namn jag inte känner till sedan tidigare och jämföra dem ordentligt.

Glömde skriva att jag vill ha en kvarn som även maler bra till mokkakannor, till Aeropress men också till MoccaMaster.

Behöver nog testa en del olika varianter till Aeropress då resultaten hittills varit mindre bra med färdigmalet.

F
 

Mayhem

Well-known member
Kvarnen du vill ha finns nog inte. Espressokvarnar generellt är inte bra till brygg. De kvarnar jag känner till som fungerar till både espresso och brygg är generellt inte så snabba. Men de har även redan gått bort på att det typ inte får kosta något…
 

Kaffeultras

Well-known member
Som Mayhem skriver finns inte en kvarn som kan producera riktigt snabba espressos samtidigt som den är lämplig till alternativa bryggmetoder. Det närmsta du kommer i den budgeten är väl Eurekas Mignon Silenzio men då kompromissar du ganska rejält i båda ändar. Det ärliga svaret är att du nog behöver fokusera på espresso för att få till det du söker. Hade jag varit du hade jag köpt en handkvarn för filter m.m.
 

faemaman

Member
Som Mayhem skriver finns inte en kvarn som kan producera riktigt snabba espressos samtidigt som den är lämplig till alternativa bryggmetoder. Det närmsta du kommer i den budgeten är väl Eurekas Mignon Silenzio men då kompromissar du ganska rejält i båda ändar. Det ärliga svaret är att du nog behöver fokusera på espresso för att få till det du söker. Hade jag varit du hade jag köpt en handkvarn för filter m.m.
Tack till er alla!

Jo jag vet ju egentligen att en sådan kvarn är som en unicorn men anledningen till att jag frågar är att jag för läääänge sedan läste ett test på något utländskt forum där de hade kvarnar som var multi purpose.
Eller påstod i alla fall.
Har dock helt glömt var jag läste det??

Blir en kvarn till espresso förstås och kanske handjagat till de få ggr vi maler till brygg.

Och en liten kommentar till “att det inte får kosta något.”

Det får det, men jag är en sådan som aldrig köper ny bil då värdeminskningen är så stor för första ägaren.
Jag letar gärna till jag hittar bästa dealen för mig, även om det tar lite längre tid.

Kikar man på olika begagnatsajter och på olika konkursförsäljningar så kan man ju fynda rejält ibland om man vet vad man letar efter.

Så jag har inte satt någon budget just nu då jag vill försöka lära mig så mycket som möjligt om det utbud som erbjuds för att sedan hitta en tillräckligt bra för oss.

Kan jag hitta en bättre begagnad kvarn för 3-5k blir jag glad men kan betala mer om
så krävs. Har en bekant som kan hjälpa mig att serva den om så behövs så jag är inte rädd för att köpa begagnat, om priset är rätt.

F
 

Mayhem

Well-known member
Ja du lär kunna hitta en helt okej begagnad espressokvarn för de pengarna från någon som bara vill bli av med grejerna. Men knappast en kvarn som även presterar bra till brygg och fortfarande uppfyller övriga kriterier (snabb och billig). Någonstans kommer du behöva kompromissa.
 

Jonken

Well-known member
Mycket snabbare än en Robur blir det inte, kör på den om du gillar traditionell espresso. Sen en bryggkvarn vid sidan av, inte lönt att växla fram och tillbaka.
 

Björn

Well-known member
Jag sökte länge efter en kvarn att använda till både espresso och brygg. Framför allt att enkelt och reproducerbart ställa om malgrad klarar de flesta kvarnar inte. Jag hade nästan givit upp och förlikat mig med tanken att kanske behöva två kvarnar[1] då jag stötte på den relativt nyutkomna Ceado Life (https://www.life-coffeegrinder.com/). Den skaffade jag, och är mycket nöjd. Den är tänkt att fungera för olika bryggmetoder, och jag tycker att den levererar utmärkt resultat. Den är lätt att reproducerbart ställa om; att dricka brygg på morgonen och espresso resten av dagen är inget besvär. Den har även praktiskt taget ingen restvolym, så man behöver inte mala igenom någonting när man byter malgrad eller bönor[2]. Den är även snabb, åtminstone för mina förhållanden; att mala bönor till en dubbel espresso tager c:a tio sekunder. Ceado är ju ett välrenommerat italienskt märke, men jag vet inte om just denna kvarn går att köpa direkt i Sverige.

[1] Två kvarnar kan nog vara ännu bättre för många, men jag har helt enkelt inte den platsen i mitt kök -- det händer ju att man vill laga mat också.
[2] Den levereras med bälg, men den tycker jag inte behövs. Jag kör portionering (single dose) med bönbehållaren.
 

Jonken

Well-known member
Det är lite en fråga om hur petig man är också. En del offrar till och med några bönor för att bli kvitt rester på själva malverket. Har man plats är det i alla fall enklare och ofta billigare att hitta två kvarnar som är optimerade för respektive metod än att hitta en bra kompromiss med en enda. Om 10 sekunder räknas som snabbt av blir alternativen fler i alla fall (men tiden för att väga upp dos tillkommer).
 

Björn

Well-known member
Det är lite en fråga om hur petig man är också. En del offrar till och med några bönor för att bli kvitt rester på själva malverket. Har man plats är det i alla fall enklare och ofta billigare att hitta två kvarnar som är optimerade för respektive metod än att hitta en bra kompromiss med en enda. Om 10 sekunder räknas som snabbt av blir alternativen fler i alla fall (men tiden för att väga upp dos tillkommer).
Även det beror på hur petig man är. :) I det dagliga har jag en måttsked till bönorna. Jag har kalibrerat min rutin med en våg, så jag vet hur mycket ett struket mått bönor väger, men det kan säkert diffa ett par tiondels gram, vilket för min del är acceptabelt. På samma sätt väger jag då och då resultatet i koppen, men i det dagliga använder jag ögonmått för att se hur full koppen är. Det visar sig förvånansvärt tillförlitligt. Mitt mål är inte exakt reproducerbarhet, utan ett bra resultat varje gång. Brukar laborera varje gång jag byter till en ny böna, men när jag upplever att jag har fått en känsla för den så kör jag mer på känsla.

Det upplevde jag för övrigt var en svårighet när jag letade efter kvarn; man läser och tittar mycket på nätet, men eftersom användare är olika och har olika prioriteter så kan man råka ut för riktigt nedgörande recensioner där recensenten har hängt upp sig på någon detalj som kanske inte spelar någon roll för en själv. (Samt det motsatta, givetvis.) Det är inte bara utrustningen som har en stor spännvidd, användarna har det också.

(Gillar heller inte "magiska" ritualer. När jag byter från bryggmalgrad till espresso så flödar den första espresson inte snabbare än den andra. Varför skall jag då bry mig om att pusta ut ett par restkaffekorn med bälgen? Ceado Life har verkligen minimal restvolym, och jag finner inte bälgen nödvändig. (Vilket för mig var ett kriterium -- jag har ingen lust att hålla på med bälg.))
 

bauta

Well-known member
Min Niche Zero har liten retention, så jag byter rakt av utan att köra eller blåsa rent.
Omställning mellan AeroPress och Espresso (tex 12-25 på skalan) går på en sekund.
Redan min förra kvarn Mahlkönig Vario home fungerade. Dock mer retention och nån sekund för omställning.
Det är klart att ska man riktigt nörda ner sig så kan du ha två kvarnar, men det är ju en plats och pengafråga oxo.
Rätt vad det är så kör du en tredje bryggmetod ;^)
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag kör mer än 3 bryggmetoder och vågar knappt skriva hur många kvarnar som envist hänger kvar hemma hos mig ;) (blir bara 2-3 som används ofta..)

Poängen är mer att det är svårt att hitta något som passar perfekt för både espresso och brygg. Man kanske kan hitta en enkeldoserad espressokvarn som är kanon för turkiskt och moka också, men i alla fall i mitt fall blir det svårare om den ska mala bra grövre än så för t.ex. aeropress, koppning, filterkaffe, sifon och presskanna. Om man gillar dova smaker har man kanske inte det problemet, det håller jag med om.

Det närmaste jag har kommit till ett malverk som klarar allt bra eller utmärkt är SSPs 'lab sweet' - något originalet också har rykte för. Tror att profilen kan tilltala ganska många också, men vi verkar få vänta ett tag till på en tillhörande kvarn som är smidig, snabb och inte allt för dyr.
 

basiecally

Well-known member
En DF64, nya eller gamla modellen, med SSPskivor (helst Cast) och en vernierskala klarar alla bryggmetoder hjälpligt och är lätt att ställa om mellan. Jag har lagt till en 3Dprintad flödeskontroll som gör att jag får mycket färre fines vid bryggmalning men kan öka mängden fines för espresso genom att bara lyfta ur kontrollblocket och dumpa ner hela dosen på en gång. Får upp bättre motstånd så. Svårt att få bra kontroll och kontakttid med flödeskontrollen i för espresso tycker jag. Kan vara användarfel med.

Jag köpte min DF64 när den var ny och la väl strax under 5k på den då. Samma modell går att få ny för drygt 3 nu. SSP Cast kostade strax över 2k. Och sen har jag lagt en del jobb, tid och pengar på att modda och 3Dprinta grejer till den som har gjort den bättre. Men det är en kapabel liten kvarn! Singeldosering dock. Vilket nog är bra om du vill kunna växla mellan bryggmetoder iofs.
 

Kaffeultras

Well-known member
Jag har också en DF64 bl.a., bra i syftet som du skriver basiecally men den är ju inte snabb och smidig i arbetsflödet när man ska göra några snabba espressos på raken vilket jag uppfattar vara huvudsyftet med kvarnen som efterfrågas.
 

Jonken

Well-known member
Nej precis. Därav två kvarnar. Robur är i stort sett den snabbaste som finns för kommersiellt bruk. Men den lämpar sig inte för att växla inställning på.

Vart köper man förresten DF64 för 3k i Europa?
 

basiecally

Well-known member
Jo, två kvarnar är ju det enklaste. Men uppfattade det som att budgeten inte tillät det. 3K var lite väl optimistiskt. Köpte lite andra grejer från Home Barista och såg att de hade nån enstaka färg för drygt det. Blir väl närmare 3,7 egentligen: https://homebarista.be/en/shop/products/probarista-koffiemolen-g-iota-chocolade-bruin

Jag tycker nog inte att det är så vansinnigt osmidigt om man gör några rena espressos på raken. Att väga upp och mala tar ju knappt längre tid än det tar att brygga den kopp. Sen blir kvarnen rätt varm efter några skott dock. Motorn genererar rätt mycket värme. Märkte det när jag skulle mala in mina nya skivor med ett kilo fulkaffe. Plötsligt släppte min 3Dprintade vernierskala. Den mjuknade av värmen från kvarnen. Det är väl det största hindret med att mala mycket, snabbt. Den har inte så lång "duty cycle".
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,802
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp