Köpråd premium kvarm


Agathorn

Well-known member
Hej alla!

En evighet sedan man postade någonting här :/

Jag är i alla fall i köptankarna när det kommer till en ny kaffekvarn. Min setup idag består av Izzo Alex Duetto mk2 och en Compak K3 Touch.
Jag känner att det är dags att uppgradera min kvarn och att använda min K3:a enbart till pour over/brygg/aeropress osv.

Jag kör med single dosing idag och planerar att fortsätta att göra detta då jag om vardagarna bara dricker en espresso om morgonen.
Problemet med stora kvarnar med koniska malverk är ju att det fastnar väldigt mycket bönor i malverken och jag vill inte mala ut en 20 gram extra varje morgon och slänga. Det skulle bli en ökning av min förbrukning med 100 %. Sedan tillkommer problemet med att om demand kvarnar vill helst ha lite tryck ovanpå sig för att malningen ska bli optimal. Fungerar inte heller så bra då om jag inte använder hoppern utan kör med single dose varje gång.

Man läser dock ofta att koniska malverk är "bättre" än platta när det kommer till smaken. Dock såklart svårt att bevisa men jag vill hellre betala lite mer och få en riktigt bra kvarn som jag är nöjd med som håller i 10-20 år.

Jag är inte direkt intresserad av handvevade kvarnar (t.ex. som HG-One) utan vill ha en smidig och snabb upplevelse på morgonen när tiden ofta är knapp.

Är det någon som har erfarenhet av t.ex. Compak E10 och singel dosering? Kanske med någon mod eller liknande för att få ut de malda bönorna ordentligt efter varje malning? En Compak hade ju faktiskt passat in riktigt nice brevid min nuvarande.

Om man ändå går på vägen med platta malskivor så finns ju en del alternativ som Ceado e37s (har dock läst lite blandande erfarenheter om hållbarheten på Ceado-kvarnar) eller Mythos One som ska ha väldigt låg grind retention/kaffe kvar i kvarnen efter malning. Men som sagt var, om det nu är så att koniska malverk ger bättre smak i koppen än platta så vill jag inte kompromissa. Hellre då ha kvar min kvarn och hoppas att det kommer ut någon konisk som är mer anpassad till hemmet än cafeet.

Priset är väl typ upp till 25 000 hade jag tänkt mig, som allra max. Helst lägre så klart :)
 

cizeta

Well-known member
Om du känner att du kan vänta så är det en väldigt spännande kvarn med koniska skivor på gång som är gjord för enkel dosering.
https://www.nichecoffee.co.uk
Den kommer upp som crowdfunding projekt om ett par dagar och väntas inte levereras förrns om 10 månader. Finns lång diskussion om den här https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?39577-Niche-Grinder
Sen så har det i usa växt fram lite alternativ om budgeten är stor. Kafatek Monolith titan flat och conical har fått väldigt bra omdöme av ägare. Handbyggs i små serier, så man får hänga på låset på hemsidan för att hinna boka en när de släpps.
Om du inte vill ha allt för lång väntan men vill ha en kvarn gjord för single dosing i hemmet och kan tänka dig platta skivor så finns http://lynweber.com/product/eg-1/ kostar lite mer men har också blivit bra mottagen.
Både kafatek och lynweber har många ägare som skriver på home-barista.com.

Själv gör jag allt jag kan för att motstå niche zero.
 
Senast ändrad:

Jacob

Well-known member
Wow... varför har inte detta gjorts tidigare, undrar man ju. Finns några fingervisningar om var priset på Niche one kommer landa?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 

cizeta

Well-known member
£499 och ned till 30% billigare om man vågar stödja dom i deras indiegogo kampanj som startar på måndag.
Har verkligen svårt att hålla mig. Behöver inte en till kvarn, men kanske skulle vara bra att ha.
 
Senast ändrad:

Mayhem

Well-known member
Kika på Monolith kvarnarna från KafaTek. Finns många och långa trådar om dem på Home-Barista och ägarna verkar i regel mycket nöjda.
 

Agathorn

Well-known member
Den där Niche one verkar klart intressant! Kan vara värd att vänta på!

Monolith är ju intresssant men fel spänning och slutnotan blir nog lite väl dyr med tull och frakt
 

Jacob

Well-known member
Monolith verkar gå att få i 230 V, men priset är ju klart högre än Niche.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 

Jonken

Well-known member
Hoppas Niche håller det mesta den lovar, tyst tycker jag inte den verkar vara men det är väl med kvarnar lite som med "tysta" dammsugare.. nu är den uppe på indiegogo för den som känner sig våghalsig, finns bara ett fåtal rabatterade. Själv väntar jag hellre tills när den kommer ut med garanti och lite fler omdömen.
 

Agathorn

Well-known member
Den där niche grinder kampanjen verkar gå bra! Men snacka om dåliga vibbar i videon när han säger espresso med ett X, LOL!
Jag väntar jag också på lite omdömen innan jag köper. Men det lutar nog åt att jag väntar på denna kvarnen. För 500 pund plus frakt så är det ju en bråkdel av andra kvarnar med samma malverk.
 

cizeta

Well-known member
Jo jag väntar också. Men jag rekommenderar att läsa recensionen som är upplagd på deras hrmsida. Där får man lite mer matnyttig information.
 

henrik82

Well-known member
Okej, nu blir jag nästan lite sur eller nej jag blir sur. När man hittar en liten kvarn som ska ta allt från expersso (som Agathorn också la märke till) till presskanna för en vettig peng så kan man inte får den skickad till Norge an någon j@£&a anledning :mad: Nej det skulle ju vara jätte dumt om man kunde skicka saker hit.
 

Igor

New member
Okej, nu blir jag nästan lite sur eller nej jag blir sur. När man hittar en liten kvarn som ska ta allt från expersso (som Agathorn också la märke till) till presskanna för en vettig peng så kan man inte får den skickad till Norge an någon j@£&a anledning :mad: Banköverföring (wire transfer) är en betaltjänst för casino online. Nej det skulle ju vara jätte dumt om man kunde skicka saker hit.
Hej Henrik,
Jag kan skicka en liten kvarn till dig:wub:
Skriv till mig. igorberbatov@gmail.com.
MVH
 
Senast ändrad:

henrik82

Well-known member
Hej Igor,

Det är väldigt snällt av dig, men jag kan utnyttja min familj till det :), det är mest iden om att man inte skickar till Norge som stör mig nu :angry:, för det är ju lite konstigt tycker jag.
 

Jonken

Well-known member
De skickar till Norge nu, men det tillkommer tull.

5 dagar kvar till rabatterat pris nu, hoppas den blir så bra som utlovat.
 

henrik82

Well-known member
Det är inte så himla aktuellt att köpa en sådan kvarn, priset hamnar på ca 3900 nok plus frakt, moms och tull så i slutändan blir det ca 5100 nok och då kan jag lika gärna köpa en BARATZA Sette 270 som kostar 3900 nok eller om jag vill ha inbyggd våg så blir det 5000 nok.
 

Tanax

Well-known member
La precis beställning på en Kafatek Monolith Flat.
Helt custom med en del val som inte finns listade på hemsidan. Med tull, moms och frakt landar det på cirka 35.000~. Yikes. Det är dock också med hans LevTamp, också helt custom med matchande färger som jag får kvarnen i.

Leverans i april/maj.
Detta är min första kvarn ever. Om man har ett kaffeintresse och ska börja sin resa, varför inte go big direkt :D

Kan återkomma då med bilder och tankar om kvarnen.
Nu måste jag bara hitta en bra espressomaskin tills dess.... :)
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,010
Inlägg
150,536
Medlemmar
18,789
Senaste medlemmen
matbag
Topp