Köpråd någorlunda tyst espressokvarn till glad amatör.

LJC

New member
Hej,

Efter att ha använt en Delonghi EC685 med ESE-poddar, butiksmalt eller färdigmalet kaffe under ett par år, ofta med inkonsekventa resultat, är det nu dags att uppgradera till en manuell espressomaskin och en dedikerad kvarn. Inte minst upptäckten av ljusare rostade bönor har drivit på detta behov.

Vad gäller espressomaskinen tror jag att det blir en begagnad Rancilio Silvia, men jag är mer osäker på vilken kvarn jag ska välja.

Rancilio Rocky finns det en hel del av på begagnatmarknaden, men jag har läst att den väsnas en del (jämfört med vad?).

Just ljudnivån och ljudkvaliteten hos olika maskiner tycker jag är svår att få en känsla för, oavsett hur mycket jag läser (och jag har läst mycket här på forumet). Jag har för närvarande en Wilfa CGR till bryggkaffet och tycker att ljudnivån är uthärdlig, men jag vill helst inte ha en espressokvarn som låter mycket mer än så.

Mitt pristak är omkring 3000, men gärna billigare. Begagnat är definitivt ett alternativ.

Jag är tacksam för alla tips!

OBS! Ord som "framtidssäkra" och "uppgraderingsbar" kan ev. påverka pristaket
 

trisse

Well-known member
En handkvarn kanske? För filter är det inga problem att veva för hand och många använder det för espresso.

Du behöver nog gå upp i prisklass för att få en tyst elkvarn. Av de jag använt är 078s defintivt tystast. Df64 lät som fan i jämförelse.
 

LJC

New member
Hej,

Att handveva är förstås tystare men jag är ändå mer inne på en elektrisk kvarn.

Om jag vänder på frågan då - vilka espressokvarnar inom budgetsegmentet bör jag absolut INTE köpa om jag vill slippa bullerskador och sura familjemedlemmar?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Inte minst upptäckten av ljusare rostade bönor har drivit på detta behov
Hur ljusrostat du är intresserad av är avgörande här. Handkvarn tycker jag är det bästa förslaget inom den budgeten, men det förutsätter i stort sett att du begränsar dig till bönor märkta med espresso för att det ska vara rimligt i längden - annars blir det ganska tungt att veva och smaken kommer lämna lite kvar att önska.

De billigaste elektriska kvarnarna som satsar på ljuddämpning kommer från Eureka och börjar runt 4k.. men är inte kända för att prestera bättre än handkvarnarna, snarare tvärtom för ljusrost. Kan i alla fall vara ett alternativ om du hittar något begagnat.

Bäst pris/prestanda/ljudnivå just nu (med mycket bra möjligheter till uppgradering) tycker jag att DF64V gen1 står för. Med det sagt kan man behöva räkna in nya malskivor för mellan 1-3k för att få märkbart bättre resultat än med en relativt enkel handkvarn.
 

LJC

New member
Tack för alla synpunkter. Angående ljusrost så är jag väldigt ny. Jag vill kunna prova mig igenom olika rostningar så jag vill inte ha en kvarn där jag är för låst till böntyp.
Det är inte bara jag i hushållet som gillar espresso så jag vill inte göra saker för komplicerade så handvev går bort. I alla fall som enda kvarn.

Eureka Silenzio verkar gå att hitta ny för under 4k i alla fall vilket inte hamnar alltför långt från vad jag tänkte mig. Mycket pengar att lägga om man kommer uppgradera från den snart bara

DF64V såg spännande ut men är det ingen behållare för bönor och malning efter timer, utan vägning och sen malning som gäller?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
DF64V såg spännande ut men är det ingen behållare för bönor och malning efter timer, utan vägning och sen malning som gäller?
Ja. En stor fördel är att den kan ersätta din Wilfa också. Om det inte är intressant för resten av hushållet tror jag att du gör bäst i att satsa på begagnad Eureka Mignon Specialità eller Atom och leva med att du kommer behöva välja bönor som passar kvarnen (i viss mån är det nästan alltid fallet, men flexibiliteten skiljer stort).

Tänk på att Rancilio Silvia också är relativt högljudd. Jag kanske inte läste ursprungsfrågan tillräckligt noga, om du mest vill undvika att köpa en ovanligt högljudd kvarn kan du hålla dig borta från Baratza Sette och lite äldre kommersiella kvarnar. Det är ganska normalt att behöva pausa samtal under malning och bryggning, men du kommer inte nödvändigtvis väcka hela huset.
 

trisse

Well-known member
Hur ljusrostat du är intresserad av är avgörande här. Handkvarn tycker jag är det bästa förslaget inom den budgeten, men det förutsätter i stort sett att du begränsar dig till bönor märkta med espresso för att det ska vara rimligt i längden - annars blir det ganska tungt att veva och smaken kommer lämna lite kvar att önska.

De billigaste elektriska kvarnarna som satsar på ljuddämpning kommer från Eureka och börjar runt 4k.. men är inte kända för att prestera bättre än handkvarnarna, snarare tvärtom för ljusrost. Kan i alla fall vara ett alternativ om du hittar något begagnat.

Bäst pris/prestanda/ljudnivå just nu (med mycket bra möjligheter till uppgradering) tycker jag att DF64V gen1 står för. Med det sagt kan man behöva räkna in nya malskivor för mellan 1-3k för att få märkbart bättre resultat än med en relativt enkel handkvarn.
Jag har ju haft en DF64, förvisso med SSP MP skivor men den är långt ifrån tyst. Inte nog med att den låter högt, den hade ett jobbigt tonläge också. Inte populärt när man drog igång den 0600, nästan så man var lite orolig för grannarna.

Men kaffet den spottade ut var det verkligen inget fel på :)
 

Herr Räv

Well-known member
Tycker min Timemore 064S är förhållandevis tyst, jämför väl framförallt med min Ode. Det är dock dubbla priset mot vad LJC tänkte lägga.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
DF64 är en helt annan kvarn än DF64V och ja, ett exempel på en kvarn som kan låta mer än normen (beroende på vilka skivor som sitter i).

Här finns en liten jämförelse av DF64V mot en annan, tystare kvarn:

064S låter mer utan bönor. Överlag skulle jag säga att DF64V låter behagligare under malning.
 

basiecally

Well-known member
Jag har ju haft en DF64, förvisso med SSP MP skivor men den är långt ifrån tyst. Inte nog med att den låter högt, den hade ett jobbigt tonläge också. Inte populärt när man drog igång den 0600, nästan så man var lite orolig för grannarna.

Men kaffet den spottade ut var det verkligen inget fel på :)
Har tampats lite med min med vad gäller ljudnivå. Slow feeding sänker den en del (och har andra fördelar) men det var ffa att ställa den på en sån där nopprig barmatta som gjorde stora skillnaden. De vibrerar en del vid gång men mattan tog bort nästan all överledning till bänken den står på.
 

cizeta

Well-known member
Jag har en Eureka Atom. Kör mestadels ljusrostat kaffe och det har den inga problem med.
Är en av de tystaste kvarnarna jag hört.
Har en Fellow Ode bredvid som låter mycket mer.
Nackdelarna med atomen är retention och inte så bra för single dosing.
Har givetvis sneglat på andra alternativ under åren. Som Timemore 078. Men jag är så pass nöjd en med atomen att den i så fall kommer få stanna och bli kvarnen för morgoncappuccinon när man inte vill köra single dose.
 

piphalu

Well-known member
Tycker att min Niche Zero är tystare än mina gamla kvarnar som var en rocky doser och en vario.
Och det är också vad Chatgpt mfl kommer fram till men då är väl inte alla kvarnar testade, kanske kan vi komma fram till en bra test-uppställning mha våra mobiler och rapportera in.
Mer info här .
 

trisse

Well-known member
DF64 är en helt annan kvarn än DF64V och ja, ett exempel på en kvarn som kan låta mer än normen (beroende på vilka skivor som sitter i).

Här finns en liten jämförelse av DF64V mot en annan, tystare kvarn:

064S låter mer utan bönor. Överlag skulle jag säga att DF64V låter behagligare under malning.
My bad. Läste lite slarvigt
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Den största sammanställningen jag har sett är https://www.kaffeemacher.ch/blog/espressomuehlen-zuhause/ (tänk på att dB inte säger så mycket om hur man upplever ljudet, frekvens osv. är också viktigt.)

Angående vad som fungerar bra eller inte kan nämnas att caféer ofta använder kvarnar/malverk som i alla fall många entusiaster inte tycker lämpar sig bra för riktig ljusrost. En del lyckas någorlunda ändå - men vid en punkt är risken stor att espresson antingen smakar sur, besk eller en kombination av bägge nästan oavsett vad man gör. Förklaringen som jag tror mest på är att ljusa, hårda bönor går sönder i större bitar så att mer s.k. traditionella malverk för espresso får svårt att pricka lagom storlek på de större partiklarna utan att det blir för mycket damm ('fines').

Det finns strategier för att komma runt kvarnens begränsningar, men i min erfarenhet blir det aldrig lika bra som det hade kunnat vara.

Köper man t.ex. Gringos blå påsar för espresso behöver man kanske inte bekymra sig särskilt över det hela. Det är 'ljust' jämfört med det mesta som säljs av de gamla stora aktörerna i Sverige och Italien, men fortfarande avsett för espresso.
 

nept

Well-known member
DF64V såg spännande ut men är det ingen behållare för bönor och malning efter timer, utan vägning och sen malning som gäller?

Det är lättare att få konsekventa resultat med en våg, både för kaffe in och vätska ut. Om man byter kaffe ofta eller vill ha så bra resultat som möjligt är den typen av precision i processen önskvärd om inte nödvändig. Att väga kaffe i sig självt är inte så krångligt, och anekdotiskt kan den man bor med ofta ta det till sig om man ger dem enkla tumregler av typen "15 gram kaffe till 250 ml vatten" eller liknande. Espresso som hobby kan dock bli ett sluttande plan mot total nördighet, och för nån som inte riktigt bryr sig kan en traditionell kvarn med stor bönbehållare vara mindre skrämmande, även om det sätter lite begränsningar för den som vill byta bönor ofta, väga dem, spraya vatten på dem innan malning osv :)
 

LJC

New member
Många parametrar att ta med i beräkningen. Med tanke på att det är första espressokvarnen och den ska vara någorlunda användarvänlig lutar det åt att det blir en begagnad Eureka. Sen verkar en handkvarn för lyxkaffet vara nästa grej jag ska fundera på om jag upplever att det inte blir optimalt med ljusrosten. En sån är ju lätt att stoppa undan när den inte används också.
Vilken Eureka det blir väl lite på vad som kommer ut på marknaden. Jag tar gärna emot tips om ni ser någon annons!
För övrigt är jag väldigt tacksam för alla tips jag fått. Jäkligt bra respons på första inlägget på ett forum.
 

nept

Well-known member
Sen verkar en handkvarn för lyxkaffet vara nästa grej jag ska fundera på om jag upplever att det inte blir optimalt med ljusrosten. En sån är ju lätt att stoppa undan när den inte används också.

Skulle flika in att det är jobbigt att mala för hand för espresso, särskilt ljusrostade bönor. Sen kan man väl fråga sig ifall det blir bättre för ljusrost med en handkvarn än med en Eureka, och det tror jag inte är garanterat heller. Tror snarare att "steget upp" hade varit nåt med en "renare" smakprofil, dvs ljusrostinriktade platta skivor, men då har du helt plötsligt ett fullt kök och ett tomt bankkonto :)
 

trisse

Well-known member
För ljusrostad filter är ju ZP6 riktigt bra, speciellt för priset. Men tyvärr fixar den bara filter. När jag började dricka ljusrostat så vart det först att jag började gilla ljusrostat för just filter kaffe medans jag krävde lite mörkare för espresso. Sen kan det beror på att utrustningen jag hade då inte fixade ljusrostat för just espresso.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Det kanske verkar jobbigt vid första anblick, men det som är användarvänligt med enkeldosering är att justeringar man gör får effekt direkt, man får ut samma dos varje gång och man slipper slösa bönor genom att ha kvarnen igång vid justering till finare inställning eller för den delen för att rensa gårdagens rester.

Om man brygger många koppar kaffe om dagen med samma bönor blir det utan tvekan smidigare att låta en timer hjälpa till, eller om man kanske inte är så noga. Även om många av Eurekas kvarnar gör ett relativt bra jobb på att minimera nackdelarna ska man vara medveten om att det finns lite mer pyssel med att ställa in kvarnen, för att sen ta del av fördelarna. När du letar begagnat kan det vara bra att veta att Eureka tillverkar åt andra märken också; du kan hitta snarlika kvarnar märkta Pavoni, Rocket, Nuova Simonelli, till och med Moccamaster.

Apropå uppgraderingsmöjligheter och Atom går 60mm-versionen att modifiera så att den tar 65mm-skivor (som det finns mer att välja bland).

ZP6 kan faktiskt gå att använda för espresso, men det beror lite på de resterande faktorerna också. Bland manuella kvarnar skulle jag säga att Pietro Pro Brew har bäst förutsättningar för ljusrostad espresso, men då får man jobba ganska hårt som sagt.
 

Forumstatistik

Trådar
15,038
Inlägg
158,509
Medlemmar
19,628
Senaste medlemmen
Martin76
Topp