Köpråd maskin för många espresso

faemaman

Member
Hej!

Första posten efter långvarigt lurkande!

Har stor familj där vi alla uppskattar kaffedrycker baserat på dubbel espresso, som Cortado, Lattevarianter mfl.

Gärna med ett en extra shot i ibland.

Förutsättningar:

Vi är fem i familjen men är väl tre som oftast dricker samtidigt plus gäster av och till. Mest med skummad mjölk men vanlig dubbel espresso ibland. Coretto för mig!

Behöver därför en maskin som snabbt kan klara av många koppar efter varandra och även skumma och värma mjölk snabbt.

Har nyrenoverat kök med plats förberedd för maskin med 230V (kan fixa trefas om det är nödvändigt) och även automatisk vattenkoppling. Tänker mig timer för morgonkaffet.

Köper gärna begagnad proffsmaskin i eller runt Stockholm/Sörmland/Östergötland då jag har en bekant som kan serva den för mig bara man får tag i delar i Europa.

Vill ha ångrör men är osäker på om vi behöver mer än en grupp/station på maskinen?

Tänker att om den är snabb så kan vi klara oss med en grupp men vi har gott om
plats för något större maskin och det är ju trevligt att njuta av kaffet samtidigt istället för att vänta på maskinen.

Fast jag är sugen på en äldre Faema 61 jag sett, med tre grupper , även om det blir lite overkill.

Så jag kikar nu på begagnade maskiner med två grupper och de dyker ju upp titt som tätt för några tusenlappar och uppåt beroende på hur mycket man är villig att chansa på. För ca 5000-6000 kan man ju hitta en hygglig med två grupper.

Prioriterar alltså snabbhet för flera koppar med dubbel espresso samtidigt, eller i snabb följd, men försöker samtidigt hitta rätt avvägning mot ekonomi mm.

Känns ju onödigt att värma upp en tre-gruppsmaskin om vi klarar oss med en eller två grupper.

Utseende kommer i andra hand då vi har restaurangestetik i vårt kök. Men visst, en cool maskin är ju alltid cool!

Tar tacksamt emot tips på restaurang- eller cafémaskiner som är “lagom” för oss.

F
 

Mayhem

Well-known member
Visst är stora kommersiella maskiner häftiga, men du får nog serva stora sällskap ofta och vara en effektiv (läs snabb) barista för att det skall vara någon vits med mer än en grupp. Kommersiella maskiner är designade för att aldrig stängas av, det är mycket metall och vatten att både värma upp och/eller varmhålla. Räkna med att elräkningen kommer sticka iväg!

Hemmamaskiner av större kaliber har inga direkta problem att leverera ett gäng shots i rad. Med två portafilter där du preppar det andra medan det första extraherar kommer du nog ganska långt.

Men om din budget bara är 5-6K så går det nog oavsett inte att tipsa om några specifika modeller. Det blir mer tillfälligheter vem som har en maskin de bara vill bli av med så snabbt som möjligt och hur länge du har tid/orkar vänta på att hitta något som är mer eller mindre rätt.
 

Jonken

Well-known member
Tre pers är ungefär gränsen för vad jag tycker är rimligt med en grupp. För större sällskap tycker i alla fall jag att det är mödosamt. Det finns relativt kompakta tvågruppsmaskiner från Coffee Queen / Expobar / Crem som precis som du skriver dyker upp på blocket titt som tätt i den prisklassen. Om jag hade plats hade jag varit sugen på två grupper, men man ska nog ha besök rätt så ofta för att det ska vara värt det ;)
 

faemaman

Member
Det finns relativt kompakta tvågruppsmaskiner från Coffee Queen / Expobar / Crem som precis som du skriver dyker upp på blocket titt som tätt i den prisklassen. Om jag hade plats hade jag varit sugen på två grupper, men man ska nog ha besök rätt så ofta för att det ska vara värt det ;)
Jo de är ju vanliga och dyker ofta upp begagnade.
Är väl bland de mindre tvågruppsmaskinerna jag har sett men rätta mig gärna.

Vi har platsen men har väl inte besök så ofta men dricker gärna mycket själv!

Tipsa mig gärna om andra mindre engruppsmaskiner som kan vara bra. Kan sträcka budget om så krävs men 5-6k för en bättre begagnad känns som en bra summa.
 

Björn

Well-known member
https://pontevecchiosrl.it/en/lever-coffee-machine-lusso-ii-tobacco/ är i alla fall den minsta riktiga tvågruppsmaskinen jag känner till :)
Vilken gullig en! :) Tvågrupparen har samma kokareffekt som engrupparen och väger obetydligt mer, så jag kan tänka mig att den inte drager särskilt mycket mer ström i uppvärmningen. Har aldrig sett en dubbelgruppsmaskin för hemmabruk förut, men den där... Undrar hur temperaturstabil den är? Är det något slags värmeväxlarhistoria för ångan?
 

Jonken

Well-known member
Som jag kommer ihåg det är PV Lusso en s.k. "dipper" - det är inget automatiskt flöde genom grupperna som kan värma upp över bryggtemperatur utan man behöver spola igenom lite vatten innan skottet för att få upp gruppen till temp. Sägs brygga bra kaffe, kanske delvis på grund av den trånga korgen - men mängden är starkt begränsad.
 

johey

Well-known member
Jag har en Lusso enkelgrupp, och jo jag skulle säga att den är relativt temperaturstabil. Nej, den har inget flöde som värmer gruppen, men det tar inte jättelång tid innan hela maskinen inkl gruppen är uppe i temperatur. Och självklart kan man påskynda det genom att trycka vatten genom gruppen.

Ingen värmeväxlare för ångan. Det är en tryckkokare på ca en bar så du får kontinuerlig ånga ifrån den ifrån samma kokare som förser gruppen, utan att koka upp hårdare för ånga. Samma princip som LaPavoni Europiccola.

Lusson är mycket kinkig på kvaliteten av kaffe och malning. Ger en mycket bra kopp espresso om du förtjänar det, men en hånfullt dålig kopp om du gör fel.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp