Köpråd espressomaskin + kvarn

Rawrbot

New member
Hej!

Har länge varit nyfiken på att ge mig in i espresso-världen och ligger nu i nån sorts research-fas. Blir helt villrådig av utbudet och känner mig mindre säker på vad jag ska köpa ju mer jag läser. Råd uppskattas mycket!

Jag tänker mig en budget runt 25 för maskin + kvarn, men med bra argument kan budget skjutas till.

Jag vet med mig att maskinen kommer bli populär hemma och vi kommer göra många mjölkbaserade drinkar men jag vill även experimentera med rena espressos. Min förhoppning är att kunna utforska hela spektrat av kaffetyper men har förstått att det inte finns en magisk catch all-lösning här, så någon sorts kompromiss som lutar åt inte jätteljusa kaffesorter/lämpliga för mjölkbaserade drinkar antar jag? Önskar input på denna punkten för jag har väldigt svårt att bilda mig en uppfattning kring hur ens maskin+kvarn påverkar ens möjlighet att få ut en försvarbar dryck ur säg, ett väldigt ljusrostat kaffe till exempel.

Kvarnen får gärna vara enkel att byta mellan olika kaffetyper och även relativt enkel att byta mellan espresso-malning och filter kaffe, här har jag förstått att det inte går att få allt men om fokus ligger på kvalite av espresso-malning och man kan få en acceptabel filter-malning (den kan nog till och med vara dålig, sambon dricker bara filterkaffe med mjölk i). Enkelhet att gå tillbaka till sin önskade espresso-inställning är nog relativt viktigt dock.

I början var jag övertygad om att det var en dual boiler som gällde men nu är jag inte lika säker, om någon kan ge mig lite pointers i pros/cons heat exchanger vs dual boiler så hade det uppskattats. Får väldigt dubbla budskap i det jag läser online.

Just nu tittar jag på en Lelit MaraX + Niche Zero, vilket jag tror landar strax under 25 efter import/tull av en Niche, kommentarer på det valet, eventuella alternativ?

All input uppskattas, tack på förhand. :)
 

Wilderwein

Well-known member
Hej och välkommen.
Tycker din research landat i vettiga maskiner.

Att du valt en single dose kvarn tycker jag är vettigt. Det gör att man enklare kan testa nya bönor och slipper en hel slösa så mycket kaffe när man ska hitta rätt malningsgrad. Just niche är enligt mig en kvarn som passar bäst om man gillar lite mer rostprofil på sina bönor. Bra workflow och håller sitt värde bra.

Vad det gäller db vs HX så föredrar jag db alla dar i veckan. Man får helt enkelt en maskin som inte kräver så mkt för att få bra konsekventa skott. Nackdelen är priset och att fler saker kan gå sönder över tid. Inget fel på hx men lite mer jobb med att få konsekvent temp under bryggning.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Instämmer att DB är att föredra i sig, men det finns ju andra aspekter med maskinen att fundera över. T.ex. verkar Lelits Mara X ha sämre stabilitet än deras Elizabeth, men man har tillgång till fler tillbehör - går t.ex. att lägga till flödeskontroll i framtiden.

Sen är ju mjuka värden som utseende, känsla osv. inte heller oviktigt - ta en tur in till Kaffecompagniet så kan du klämma på några maskiner. Tror tyvärr inte att de har Nuova Simonelli 22, den är annars väldigt bra valuta för pengarna och extra hett tips om man gillar mjölkdrycker - man behöver spola gruppen men den har relativt enkel rutin.

Niche Zero är ett bra, nybörjarvänligt val om du prioriterar espresso och undviker det allra ljusaste utbudet. Bara för att många inte uppskattar den för filterkaffe betyder det inte att din sambo har samma åsikt, särskilt med mjölk i.

I långa loppet kanske du kommer fram till att ni behöver en kvarn till, för att kunna utforska riktigt ljusrostade bönor men kanske även för att brygga filterkaffe som är gott utan mjölk :cool:
Där skulle pengarna man sparat in på espressomaskinen kunna användas till t.ex. en DF64 gen 2 och malskivor från SSP. Med standardskivorna eller SSP LS skulle det också vara ett alternativ som går att köra som enda kvarn istället för Niche Zero, men man kan förvänta sig lite brantare inlärningskurva och jag skulle säga att du täcker hela spektrat lite bättre med Niche Zero och en andra kvarn med SSP MP.
 

Rawrbot

New member
Då blir jag nyfiken på vilken dual boiler man kan kika in som är motsvarande i ungefär samma prisklass? Försöker också hitta en aningen billigare kvarn men det är svårt.. Nichen verkar bara så spot on :(
 

Rawrbot

New member
Tack för tipset!

Ju mer jag läser nu desto mer övertygad blir jag att MaraX kommer fylla mina behov, så det får bli en sån. :) Försöker dock fortfarande 'settla' med en billigare kvarn än Niche Zero. Förslag mottages tacksamt!
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Lelit Elizabeth och Sage Dual Boiler är i samma prisklass. Den senare har sitt följe men också en historik av begränsad hållbarhet (kanske delvis löst).

Jag håller med svartvest i den mån att kvarnen ofta kan vara viktigare än espressomaskinen, men det är en kombination. Vill du komma undan riktigt billigt kan man få snarlika resultat som en Niche med ett helt gäng olika handkvarnar. Kingrinder gör sina extra tilltagna så att man ska kunna använda skruvdragare om man inte orkar veva för hand - men det blir såklart aldrig lika bekvämt som en Niche.
 

piphalu

Well-known member
Har du sett denna ?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,772
Inlägg
156,500
Medlemmar
19,427
Senaste medlemmen
cuslnewbrnd193
Topp