Tack för svar. Kanske är klokt att vila lite på hanen när det gäller inköp av någon dyrare förvaringslösning. Jag köpte ett kilo i mataffären för jag tänker att jag ändå kommer behöva testa mig fram med både malning och Gaggian i sig. Men det låter som att ett antal mindre burkar där man använder frysen kan vara en bra lösning vid större förpackningar.Det är en intressant fråga, som jag har spenderat en del energi på att försöka ta reda på för mig själv på sistone.
Till att börja med beror det på vilka bönor du använder - om det t.ex. är något mörkrostat italienskt med hög dos robusta är det inte säkert att de vinner på att förvaras helt syrefritt och svalt utan där kan tid/luft/värme vara till viss fördel.
Men, om vi pratar om bönor som smakar bra när du får hem dom och du vill bevara den smaken så länge som möjligt är jag övertygad om att det är bäst att fylla små, täta behållare till bredden och förvara i frysen om det går. Absolut bäst blir det alltså med ett gäng provrör eller liknande, med en dos i vardera. Håller månader i frysen.
Med det sagt låter det som att du avser att köpa kiloförpackningar, som 1) inte brukar vara i pris/kvalitetsklass för att det skulle vara värt bekymret, 2) lämpar sig bättre för att i så fall dela upp i ett antal lite större förpackningar. Vakuumförpackning fungerar också bra.
Jag tycker inte att det är värt att lägga någon större summa på specialbehållare. En bra kompromiss är att portionera ut några dagars förbrukning i taget, så kan man ha det framme i vilken burk som helst medan resten förvaras i frysen.
Gammalt kaffe tappar stort de första dagarna efter påsen öppnats. Köper man däremot nyrostat och håller sig till mindre förpackningar kan man komma undan med att bara låta de ligga kvar i påsen och rumstemperatur någon vecka, speciellt om man inte jagar de flyktiga smaktonerna.
Tack. Du är en ordentlig källa till kunskap gällande dettaJag köper sällan i butik utan beställer direkt från rosterierna eller rostar själv hemma. Det finns lite billigare alternativ om man inte är beredd att lägga över 400kr/kg än.
Perfekt. Ska kolla på den. Problemet med förra var förutom att den var för bred även att 2 av fötterna inte fick plats på droppskålen och därmed kunde den inte mäta.Haft denna ett tag. Känns stabil. Bra pris, ok storlek.
Gringo har väldigt bra kaffe också!
Våg med timer - Coffee Time - GRINGO
Precisionsvåg i hög kvalitet med vågplatta samt skyddande gummihölje - lätt att plocka av och rengöra. Vågen har även en inbyggd timer - perfekt för alla typer av kaffebryggning, för att få exakthet. Vi har använt vågen i all vår precisionsbryggning sedan vi startade Gringo och kan rekommendera...www.gringonordic.se
Tack! Jag tog faktiskt ett steg tillbaka och började om från början. Mycket riktigt var det nog mängden som ställde till det. Kan det vara så att det kommer för nära ”duschhuvudet” när man har 18g?Det ser ganska grovt ut. Prova att justera finare på kvarnen och dessutom sänka dosen lite, 16g är nog mer lagom. Det borde inte skilja så mycket mellan ett steg tycker jag.. men tänk på att espresso är lite kaotiskt och ibland är det värt att prova igen med samma inställning, hur man har donat med pucken spelar absolut roll.
Suverän video. Tackar så mycket!Ja absolut. Det här är ett sätt att kontrollera det på:
...men sen är korgar också designade med ett visst motstånd. Om man använder alldeles för stor eller liten dos ställer det till det så att man måste mala orimligt grovt eller fint.
Tack för tips. Angående fjädern har jag funderat på att skicka efter det. Är det shades of coffee som gäller?Byt fjäder först, högt tryck betyder ännu större risk för stänk. Det är inte bara frid och fröjd med bottenlöst portafilter
Om du ändå ska lägga lite pengar på en tamper skulle jag rekommenderat Normcores. Ganska skönt att slippa anstränga sig för att det ska bli rakt och konsekvent. Det blir lite metall mot metall som inte känns som bästa upplevelsen och fjädern kunde vara lite svagare, men man behöver lägga till ganska mycket för att få något bättre. T.ex. 50% mer för deras version som har beläggning för att undvika att det fastnar lite kaffedamm varje gång man använder den..
T.ex. kaffecompagniet har billigare IMS-korgar.