Köpråd Espressomaskin - hjälp en rookie

Ny på forumet och fullständigt novice när det kommer till espressomaskiner. Som nybliven far känner jag att en riktig espressomaskin hade varit på sin plats :).

Jag har scannat nätet, kollat youtube mm. Och började med att läsa in mig på Delonghi Dedica, då den såg smidig ut och fått hyfsade betyg. Jag har senare fått span på Gaggia Classic. Den känns på något vis mer framtidssäkrad och rejäl, men jag blir samtidigt lite rädd att den är svårare att hantera? Har läst att folk byter fjäder för annat tryck, installerar PID för att det är svårt att hantera värmen. Är det något man bör göra direkt eller är det när man kommit längre och vill nörda ner sig ytterligare?

Gaggia spränger min budget men kanske är det värt det? Jag tycker det är svårt att hitta vettiga begagnade alternativ. Som jag förstått det ska man undvika version 2 som såldes 2009-2019 om jag förstått saken rätt?

Som ni säker hör är jag lite förvirrad och hade gärna mottagit lite råd och vägledning från er som kan :).
 

Jonken

Well-known member
Välkommen och visst är det på sin plats :)

Med småbarn kan det ju vara trevligt med en maskin som både är snabb och inte särskilt farlig. Där ger jag minuspoäng för både Gaggia Classic (det är generation 2 ~2014-2018 som många undviker) och speciellt Delonghi Dedica (som inte är värd att lägga pengar på i min mening).

Så länge skummad mjölk är mindre viktigt kan jag starkt rekommendera Cafelat Robot. Snabb, enkel och inte massa heta delar eller vatten som kan spruta kring. Även om mjölk är viktigt kan den vara ett bra alternativ, men man behöver lösa något att skumma med. Skulle inte påstå att de två andra maskinerna du nämner gör bättre jobb än t.ex. presskanna + mikro.

Glöm inte att du behöver budgetera för en bra kvarn också.
 
Tack för din input! Tacksam för olika infallsvinklar. Den maskinen du refererade till såg käck ut, men jag tror ändå jag vill gå på en mer klassisk espressomaskin så att säga.

Jag har kollat lite på ”handkvarnar” där Kingrinder K2 alt. K4 såg intressant ut på några test. Sen vet jag inte om det är bättre med någon automatisk maskin.

Jag tycker det känns lite trevligt att lära sig själva hantverket och göra det manuellt. Kanske kommer jag ångra det djupt framöver, vad vet jag ;)

Angående Gaggia såg jag att det fanns två olika versioner till salu. En som heter Gaggia Classic pro 2019 och en som heter evo pro. Är det någon större skillnad på dessa?
 

Jonken

Well-known member
Ja Kingrinder K4 är nog bäst pris/prestanda du kan hitta för stunden. Då vill man kanske hålla sig till mer klassisk espresso dels för att det inte ska bli jobbigt att veva.

Angående Gaggia såg jag att det fanns två olika versioner till salu. En som heter Gaggia Classic pro 2019 och en som heter evo pro. Är det någon större skillnad på dessa?
Nej.
 
Tycker ni att jag ska köpa en begagnad Gaggia Classic pro, eller slå till på en ny?

Jag är ingen mekare men de kanske är ganska tåliga? Vid nyköp drar det iväg lite i pris då det ska till lite tillbehör också.
Antar man får räkna med 5-6 tkr? Eller brukar det vara några kampanjer på de modellerna som man kan invänta?
 

Dan.

Active member
Gaggia Classic är en tank, var inte rädd för att köpa en gammal då dom är lätta att skruva och modda och det finns bra med reservdelar.

Kör nu med DallaCorte Super mini men
kan fortfarande sakna min gammla Classic:)
En bra instegsmodell men den kräver ett stort nörderi för bra espresso.
 

Jonken

Well-known member
Håller inte helt med. Jo visst är det maskiner som kan hålla decennier, men om de t.ex. börjat kalka igen eller om föregående ägare istället har avkalkat för entusiastiskt finns det risk för blockage eller läckage. De går att skruva isär och reservdelar finns (om oturen är framme och man tex. har hål i kokaren) men ju äldre maskinen är desto större risk är det att det är lättare sagt än gjort att lossa på delarna*.

Med det sagt, så länge du får bra pris (ofta <1/4 av en ny) och kan testa den först är det ju värt att köpa begagnat.

*det är en av de största fördelarna med Cafelat Robot och liknande, i princip underhållsfria.
 
Håller inte helt med. Jo visst är det maskiner som kan hålla decennier, men om de t.ex. börjat kalka igen eller om föregående ägare istället har avkalkat för entusiastiskt finns det risk för blockage eller läckage. De går att skruva isär och reservdelar finns (om oturen är framme och man tex. har hål i kokaren) men ju äldre maskinen är desto större risk är det att det är lättare sagt än gjort att lossa på delarna*.

Med det sagt, så länge du får bra pris (ofta <1/4 av en ny) och kan testa den först är det ju värt att köpa begagnat.

*det är en av de största fördelarna med Cafelat Robot och liknande, i princip underhållsfria.
Tack för det. Såg en annons på en Gaggia Classic från 2000 med installerad PID och tillbehör såsom bottenlöst filter, tamper mm. Den har rostmärken i botten vid fötterna. Ska man tolka det som att det läcker? Sedan några mindre skönhetsmissar att lampan på strömbrytaren inte lyser.

Ligger ute för 3000 kr. Vad borde den kosta enligt er?
 

Jonken

Well-known member
Svårt att säga. Tillbehören kostar ett par tusen att köpa nytt. PID hjälper mycket. Classic är en av de bästa instegsmaskinerna som gör ordentlig espresso.
 
Lutar helt klart åt en Gaggia Classic pro. Tittar på lite tillbehör. Är lite osäker på vad man ska köpa och om det är ”bra/rätt” grejer nedan. Kom annars med förslag :).

Neouza 58mm bottenlös portafilter

IMS basket (passar nedanstående)

Joyboy tamper

WDT

Kannor

Kaffedoseringsring

Kingrinder K4

Förslag på espressokoppar? Kör ni glad eller keramik?

Något annat jag ser ut att behöva?
 

Jonken

Well-known member
Det ser överlag ut som bra grejer, men du har ingen större glädje av en 600ml-kanna, om du inte har tänkt använda den bara för att hälla med. Ånga är inte Classicens starka sida. Bättre att skumma ~1½dl två gånger i så fall.

Skulle rekommendera att köpa en tamper som hjälper till så att det inte blir snett. De flesta kostar lite mer, men om du inte bryr dig om att den sista ½mm finns den här billiga. Den kommer lämna mer av den här effekten:
otampad_kant.png
...som man kan störa sig på (tveksamt att det gör någon större skillnad än det) men det går ju att tampa två gånger.

Skulle undvika filterkorg med ring som buktar ut (s.k. ridged) av samma anledning och välja en rak. Eller så väntar du med att köpa nytt portafilter och korgar - om du tänker mala lite mörkare bönor så att det inte blir ett träningspass varje gång är behovet mindre.
 
Det ser överlag ut som bra grejer, men du har ingen större glädje av en 600ml-kanna, om du inte har tänkt använda den bara för att hälla med. Ånga är inte Classicens starka sida. Bättre att skumma ~1½dl två gånger i så fall.

Skulle rekommendera att köpa en tamper som hjälper till så att det inte blir snett. De flesta kostar lite mer, men om du inte bryr dig om att den sista ½mm finns den här billiga. Den kommer lämna mer av den här effekten:
Visa bilaga 9114
...som man kan störa sig på (tveksamt att det gör någon större skillnad än det) men det går ju att tampa två gånger.

Skulle undvika filterkorg med ring som buktar ut (s.k. ridged) av samma anledning och välja en rak. Eller så väntar du med att köpa nytt portafilter och korgar - om du tänker mala lite mörkare bönor så att det inte blir ett träningspass varje gång är behovet mindre.
Uppskattar ditt svar. Angående tamper, vad ska man kolla efter för att veta att det är bra grejer? Eller är det betyg som gäller?

Ja det kanske är klokt att avvakta lite med de artiklarna också. Men om du har ork och lust får du gärna länka till bra grejer så får jag lägga in det på kommande inköpslistan:).

Jag ser att det finns lite kampanjer på 2019-modellen. Är det värt att lägga på lite mer pengar för att gå för den nya?
 

Mayhem

Well-known member
Förslag på espressokoppar? Kör ni glad eller keramik?

Om man inte förvärmer keramik så absorberar det för mycket värme från espresson som blir kall nästan direkt. Min nuvarande maskin har ingen koppvärmare och orkar inte hålla på och förvärma med vatten, så kör numer endast dubbelväggiga koppar i glas som effektivt håller temperaturen väldigt länge. Rekommenderar Bodum Pavina som jag har i alla storlekar och fungerar lika bra till kalla drycker typ öl etc.
 

Jonken

Well-known member
Vad gäller tamper är det väl lite så att man får vad man betalar för, även om de har blivit billigare. Den här videon jämför några budgetalternativ:
(ska man satsa på något bättre än Normcore blir det över två lakan..)

Om du ändå planerar att använda bottenlöst portafilter är det liten vits med Evo Pro.

Jag tror att det är en bra idé att börja med det som ingår och sen justera korgar etc. baserat på vilken riktning man vill att espresson ska ta eftersom det finns lite att välja på.

Jag köpte Mayhems tjocka porslinskoppar och uppskattar just att de kyler ner drycken snabbt :D så det är ju en smaksak. Men jag instämmer att Bodums utbud är bra när man enkelt vill hålla värmen, har också 'canteen' i 10cl som jag gillar. Kunde önskat att Pavina kom i 20cl också istället för 25cl så att de fungerade bättre för lagom stor latte.
 
Nu kittlade det för mycket i ”villhöver” tarmen och orkade inte sitta och scanna blocket efter klipp. Har beställt en Gaggia Classic evo pro SS, samt lite tillbehör från amazon samt bodum pavina 8cl glas.

Angående normcorp, vilken av de modellerna bör man satsa på? Är räfflade att föredra? Inte förstått vad det påverkar riktigt.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,655
Inlägg
155,650
Medlemmar
19,353
Senaste medlemmen
Massor
Topp