Köpråd Espressomaskin - hjälp en rookie

Jonken

Well-known member
För att komma ända ut i kanten, ja. Finns i storlekar 58,3-58,6 (risken är om korgen inte är helt rund att den inte passar, eller så passar de bredaste lite för bra och lyckas suga upp pucken när man tar ut tampern..)
 
Kikar även på förvaring av kaffebönor.

Kollat på Fellow atmos, Airscape och coffeevac. Har ni några erfarenheter?

Funderar även på storleken. Skulle det kunna vara ett alternativ att toppfylla flera mindre konserveringsburkar o sen ha en 250g Airscape som ”daily driver”?

Vore intressant att höra hur ni andra gör eller vad ni har för setup. Hur snabbt blir bönorna för gamla även för en lekman?
 

Jonken

Well-known member
Det är en intressant fråga, som jag har spenderat en del energi på att försöka ta reda på för mig själv på sistone.
Till att börja med beror det på vilka bönor du använder - om det t.ex. är något mörkrostat italienskt med hög dos robusta är det inte säkert att de vinner på att förvaras helt syrefritt och svalt utan där kan tid/luft/värme vara till viss fördel.

Men, om vi pratar om bönor som smakar bra när du får hem dom och du vill bevara den smaken så länge som möjligt är jag övertygad om att det är bäst att fylla små, täta behållare till bredden och förvara i frysen om det går. Absolut bäst blir det alltså med ett gäng provrör eller liknande, med en dos i vardera. Håller månader i frysen.

Med det sagt låter det som att du avser att köpa kiloförpackningar, som 1) inte brukar vara i pris/kvalitetsklass för att det skulle vara värt bekymret, 2) lämpar sig bättre för att i så fall dela upp i ett antal lite större förpackningar. Vakuumförpackning fungerar också bra.

Jag tycker inte att det är värt att lägga någon större summa på specialbehållare. En bra kompromiss är att portionera ut några dagars förbrukning i taget, så kan man ha det framme i vilken burk som helst medan resten förvaras i frysen.

Gammalt kaffe tappar stort de första dagarna efter påsen öppnats. Köper man däremot nyrostat och håller sig till mindre förpackningar kan man komma undan med att bara låta de ligga kvar i påsen och rumstemperatur någon vecka, speciellt om man inte jagar de flyktiga smaktonerna.
 
Senast ändrad:
Det är en intressant fråga, som jag har spenderat en del energi på att försöka ta reda på för mig själv på sistone.
Till att börja med beror det på vilka bönor du använder - om det t.ex. är något mörkrostat italienskt med hög dos robusta är det inte säkert att de vinner på att förvaras helt syrefritt och svalt utan där kan tid/luft/värme vara till viss fördel.

Men, om vi pratar om bönor som smakar bra när du får hem dom och du vill bevara den smaken så länge som möjligt är jag övertygad om att det är bäst att fylla små, täta behållare till bredden och förvara i frysen om det går. Absolut bäst blir det alltså med ett gäng provrör eller liknande, med en dos i vardera. Håller månader i frysen.

Med det sagt låter det som att du avser att köpa kiloförpackningar, som 1) inte brukar vara i pris/kvalitetsklass för att det skulle vara värt bekymret, 2) lämpar sig bättre för att i så fall dela upp i ett antal lite större förpackningar. Vakuumförpackning fungerar också bra.

Jag tycker inte att det är värt att lägga någon större summa på specialbehållare. En bra kompromiss är att portionera ut några dagars förbrukning i taget, så kan man ha det framme i vilken burk som helst medan resten förvaras i frysen.

Gammalt kaffe tappar stort de första dagarna efter påsen öppnats. Köper man däremot nyrostat och håller sig till mindre förpackningar kan man komma undan med att bara låta de ligga kvar i påsen och rumstemperatur någon vecka, speciellt om man inte jagar de flyktiga smaktonerna.
Tack för svar. Kanske är klokt att vila lite på hanen när det gäller inköp av någon dyrare förvaringslösning. Jag köpte ett kilo i mataffären för jag tänker att jag ändå kommer behöva testa mig fram med både malning och Gaggian i sig. Men det låter som att ett antal mindre burkar där man använder frysen kan vara en bra lösning vid större förpackningar.

Hur gör du själv gällande kaffebönorna. Specialbeställer du nyrostade eller köper du förpackningar i vanliga mataffären? Försökte kolla rostningsdatum men de vill väl inte skylta med hur gamla bönor man köper 😅
 
Precis fått hem min Gaggia, dock är kaffekvarnen försenad så jag går i väntans tider :). Den känns väldigt rejäl och gedigen måste jag säga.

Inser dock att min wilfa-våg är alldeles för stor för maskinen. Har ni tips på en bra och nätt kaffevåg som även har tidräkning?
 

nilsap

Active member
Haft denna ett tag. Känns stabil. Bra pris, ok storlek.
Gringo har väldigt bra kaffe också!
 
Haft denna ett tag. Känns stabil. Bra pris, ok storlek.
Gringo har väldigt bra kaffe också!
Perfekt. Ska kolla på den. Problemet med förra var förutom att den var för bred även att 2 av fötterna inte fick plats på droppskålen och därmed kunde den inte mäta.

Fick djupet till 12 cm. Den här verkar vara närmare 20 cm, men det kanske bara är displayen som hänger utanför?

Tittade även på denna modellen men vet inte om det är något att ha.
 

nilsap

Active member
Nä fötterna ligger nog med ca 20cm isär på längden.
Jag har en Rancilio Silvia, men jag ställer vågen med långsidan innåt, då får alla fötter plats på droppbrickan.
 
Nu har jag fått hem alla grejer och börjat mecka för att ställa in allt. Dock verkar det övergå mitt förstånd.

Köpte en Kingrinder k4. Står att man ska dra åt den maximalt och därefter är det 30-60 click för espresso. En högre siffra är grövre malning. När jag testade på 70 kom det ingen extraction alls. Det bästa resultatet jag fick var 25 sekunder totalt 49 gram på 95 klick. Använde 18 gram bönor.

Eftersom det kom ut såpass mycket under kort tid tänker jag att det bör vara ”finare”. Testat olika men det blir verkligen inte bra.

94 click började droppa efter 4 sekunder men sen tog det en hel minut innan det blev en normalstor kopp espresso.

Kommer allt ner till tampningen eller vad har ni för tips?

Jag har använt dubbel basket som ingår i Gaggia classic.

Bifogar lite bilder. Ni kanske kan se på rak arm om det inte ser rätt ut.

Mottaget tacksamt hjälp då jag börjar ge upp hoppet.
 

Bilagor

  • 5E550625-288A-462D-9445-1AF5395E5A78.jpeg
    5E550625-288A-462D-9445-1AF5395E5A78.jpeg
    1.5 MB · Visningar: 13
  • 4C31BB92-DA30-4417-86DB-FC96BC1A200E.jpeg
    4C31BB92-DA30-4417-86DB-FC96BC1A200E.jpeg
    1.5 MB · Visningar: 13
  • 1BD2671E-8586-4052-883F-BBC0599E823A.jpeg
    1BD2671E-8586-4052-883F-BBC0599E823A.jpeg
    1.5 MB · Visningar: 12

Jonken

Well-known member
Det ser ganska grovt ut. Prova att justera finare på kvarnen och dessutom sänka dosen lite, 16g är nog mer lagom. Det borde inte skilja så mycket mellan ett steg tycker jag.. men tänk på att espresso är lite kaotiskt och ibland är det värt att prova igen med samma inställning, hur man har donat med pucken spelar absolut roll.
 
Det ser ganska grovt ut. Prova att justera finare på kvarnen och dessutom sänka dosen lite, 16g är nog mer lagom. Det borde inte skilja så mycket mellan ett steg tycker jag.. men tänk på att espresso är lite kaotiskt och ibland är det värt att prova igen med samma inställning, hur man har donat med pucken spelar absolut roll.
Tack! Jag tog faktiskt ett steg tillbaka och började om från början. Mycket riktigt var det nog mängden som ställde till det. Kan det vara så att det kommer för nära ”duschhuvudet” när man har 18g?

66 click, 30 sekunder 15 g -> 32 gram

Det känns mer rimligt. Jag får köra det några gånger så jag känner att jag fått in snitsen:)
 

Jonken

Well-known member
Ja absolut. Det här är ett sätt att kontrollera det på:

...men sen är korgar också designade med ett visst motstånd. Om man använder alldeles för stor eller liten dos ställer det till det så att man måste mala orimligt grovt eller fint.
 
Nu har jag använt maskinen ett tag och det känns som det varit väldigt mycket finlir för att få det någorlunda bra. Mjölkskummaren är jag inte riktigt kompis med än, men kanske mycket begärt att man ska vara fullfjädrad barista direkt:).

Jag är sugen på att köpa lite mer tillbehör. Bottomless portafilter och IMS-basket. Dock är jag lite osäker på vad man bör välja. Om man ska ha bottenlöst filter, behöver man justera fjädern så att det är 9 bars tryck innan man använder den eller fungerar det hjälpligt ändå?

Har plockat fram lite artiklar nedan. Ni får gärna komma med förslag och vägledning om ni tycker jag ska välja andra prylar i första hand.

NEOUZA 58 mm bottenlös filterset för espressomaskin​


IMS Baristapro Nanotech precisions-dubbelkorg, spårlös, 18 g​


Motta competition tamper 58,4mm​

 

Jonken

Well-known member
Byt fjäder först, högt tryck betyder ännu större risk för stänk. Det är inte bara frid och fröjd med bottenlöst portafilter :LOL:

Om du ändå ska lägga lite pengar på en tamper skulle jag rekommenderat Normcores. Ganska skönt att slippa anstränga sig för att det ska bli rakt och konsekvent. Det blir lite metall mot metall som inte känns som bästa upplevelsen och fjädern kunde vara lite svagare, men man behöver lägga till ganska mycket för att få något bättre. T.ex. 50% mer för deras version som har beläggning för att undvika att det fastnar lite kaffedamm varje gång man använder den..

T.ex. kaffecompagniet har billigare IMS-korgar.
 
Byt fjäder först, högt tryck betyder ännu större risk för stänk. Det är inte bara frid och fröjd med bottenlöst portafilter :LOL:

Om du ändå ska lägga lite pengar på en tamper skulle jag rekommenderat Normcores. Ganska skönt att slippa anstränga sig för att det ska bli rakt och konsekvent. Det blir lite metall mot metall som inte känns som bästa upplevelsen och fjädern kunde vara lite svagare, men man behöver lägga till ganska mycket för att få något bättre. T.ex. 50% mer för deras version som har beläggning för att undvika att det fastnar lite kaffedamm varje gång man använder den..

T.ex. kaffecompagniet har billigare IMS-korgar.
Tack för tips. Angående fjädern har jag funderat på att skicka efter det. Är det shades of coffee som gäller?

Angående ims-korgar blir jag lite fundersam vilken man bör välja. Finns det något att tänka på där?
 

Jonken

Well-known member
Det är inte helt lätt att välja korg. Du kan kika hur IMS beskriver sitt eget utbud: https://imsfiltri.com/filters-guide/
Man ska kanske inte överdriva effekten från snarlika korgar, men det finns en hel drös med alternativ - vissa mer annorlunda än andra. Om du har tid kan du kika på den här:

Vilken favorit man får kommer bero mycket på vad man vill få ut av kaffet och vilken sorts bönor man använder.

Man kan köpa fjäder från annat håll också: https://coffee-sensor.com/product/gaggia-classic-or-pro-opv-spring-mod-9-bar-version-only/ (varning för att man behöver vara försiktig vid bytet för att inte råka göra sönder plasten)
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp