Justering av Isomac Mac Prof

steffo

Member
Hej,
Jag har rengjorde denna gamla maskin som samlat damm länge hos en släkting. Jag var tvungen att ta skruva ut den övre kvarnen där justeringen sitter, den blockades av en liten stoppskruv som på dom flesta maskiner.
Nu ska den sättas ihop igen, hur justerar jag in kvarnarna?
Såg nånstans att man skulle skriva justeringsringen i botten, sedan ut ett halvt varv, starta maskinen och försiktig skruva ner tills man hör kvarn-stålen gå ihop. sedan backar man lite så man får i stoppskruven.
Stämmer detta?
 

basiecally

Well-known member
I princip: ja. Jag byggde om en prof Inox för några år sen och gjorde en ny övre hållare för malverket så minns inte exakt hur originalet var. Men principen är att du justerar ner till ”burr touch” med maskinen igång (det kommer vissla lätt, vrid inte för snabbt eller hårt för då kommer du skada konerna) och sen backa av och skruva in stoppakruven så att du inte kommer hela vägen ner i botten igen.
 

steffo

Member
Okey - ska testa detta. Tack
Är det risk att malverket är utslitet på denna äldre maskin eller är sannolikheten att den ska fungera bra rimligt stor?
Såg att det fanns nya malverk för 3-400 på nätet, men det kanske är mycket för en sådan här kvarn.
Jag gillar den för den är lite och smidig så hoppas sdet blir bra!
Borde den klara en vettig espresso i en gammal gaggia? (Entry level coffe alltså)..
 

basiecally

Well-known member
Lägg pengarna på en bättre kvarn istället skulle jag säga. Jag tröttnade rejält på min. Jag moddade den ganska omfattande. Jag ökade stegen i inställningen till ca 80 steg per varv, gjorde en fjäderbelastad låsning så att den inte kunde skramla på inställningspinnen under malning. Sen gjorde jag ett nytt utkast till kaffet och en lutad bas för att komma runt problemet att retentionen i kvarnen är så stor att det du får ut i praktiken är den förra dosen du malde. Satte även på wipers på utkastsnurran.

Rätt inställd och med ett förlåtande kaffe kan du säkert göra god espresso med den. Men för att finjustera och singeldosera är den inte rätt väg att gå. Gillar du ljusrostad espresso kommer inte upplösningen som inställningen i den här kvarnen har räcka till.
 

steffo

Member
Vad skulle du säga är en "bättre kvarn" till en bra espresso för hemmabruk och prismedveten design?
Frågar för du verkar kunnig
 

steffo

Member
Lägg pengarna på en bättre kvarn istället skulle jag säga. Jag tröttnade rejält på min. Jag moddade den ganska omfattande. Jag ökade stegen i inställningen till ca 80 steg per varv, gjorde en fjäderbelastad låsning så att den inte kunde skramla på inställningspinnen under malning. Sen gjorde jag ett nytt utkast till kaffet och en lutad bas för att komma runt problemet att retentionen i kvarnen är så stor att det du får ut i praktiken är den förra dosen du malde. Satte även på wipers på utkastsnurran.

Rätt inställd och med ett förlåtande kaffe kan du säkert göra god espresso med den. Men för att finjustera och singeldosera är den inte rätt väg att gå. Gillar du ljusrostad espresso kommer inte upplösningen som inställningen i den här kvarnen har räcka till.
Är det bättre att köpa färdigmalt Lavazza rossa på ICA än att mala i denna kvarn?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Är det bättre att köpa färdigmalt Lavazza rossa på ICA än att mala i denna kvarn?
Nej.

Du kan testa malverket om den t.ex. är vass nog för att rispa en nagel för att få en idé om den är sliten eller inte, sen visuellt att kika så att konen inte verkar ha gått ihop med ringen.. Men det är verkligen ingen höjdare oavsett, skulle inte heller lägga pengar på den.

En enkel handkvarn undviker många av nackdelarna med de billigare elektriska kvarnarna och det är inte särskilt jobbigt att mala vanlig mörkrost från mataffär. En ordentlig elektrisk espressokvarn börjar från ungefär 3k uppåt, om du håller utkik efter begagnade kan du komma lindrigare undan.
 

basiecally

Well-known member
Jag köpte en DF64 gen 1 (den som fanns då) men den har jag också hittat upp rejält med nya skivor från SSP och lite blandade 3Dprints. Deras nya tror jag kräver mindre moddande för att blir en bra kvarn.

Hade jag köpt en ny för brygg och espresso idag hade jag köpt en DF64V. Hade jag köpt en för bara espresso hade det nog blivit en Varia eller en Eureka Mignon Specialita.
 

steffo

Member
Jag får nog överväga en ny kvarn då.
När jag gör espresso med så så är bryggtiden kanske 4-5 sekunder med min gamla gaggia classic ver1, men den borde väl vara över 20 sekunder.
Kan det vara något annat problem med bryggaren annat än för grovtmalet kaffe som gör att den brygger så fort?
Har testat med köpt lavazza samt med den här Isomac'en..
 

basiecally

Well-known member
Ojdå, det måste smaka som batterisyra… Du kan nog komma undan med så grovmalt om du använder den trycksatta korgen till Gaggian. Men du kan säkert justera ner kvarnen så att den maler finare också. Så länge konerna inte rör varann så är det fritt fram.

Det är ju kaffepuckens motstånd som ger förutsättningar för flöde och tryck, och därmed bryggtid, när du brygger espresso enl konstens regler. Så en för ”gles” puck orsakar problemet. Antingen via att kaffet är för grovmalt eller för att det blir kanaler pga dålig fördelning i filtret. Eller att du maler för fint så att det tar stopp och sen bildas hål i pucken. Men det vanligaste, om man har lyckats med ett kaffe tidigare men inte sen, är att det är för gammalt. Pucken sväller inte som den ska och det blir inget motstånd. Man får mala superfint och då får du problemen jag skrev om innan ist.

Men i ditt fall nästan säkert en feljusterad kvarn. Min klarade mörkrostad espresso utan problem.
 

basiecally

Well-known member
Jag har en 1Zpresso Q2 hepta som funkar bra till espresso. Den är inte den bästa i serien men passar bra ner i en aeropress.
 

steffo

Member
Kan ett bare bottom filter hjälpa mig att se vad som gör att espresson rinner så fort?
Jag tror inte det är fel på bryggaren gaggia classic utan det är något med malning / portafilter.
Filtret är orginal sedan 2006.
 

basiecally

Well-known member
Nej, det kommer inte ge dig nån egentlig information. Att titta på pucken efter bryggning kan berätta om ifall du har stora kanalbildningar.

Men jag är tämligen övertygad om att din kvarn är feljusterad. Varför testar du inte bara att ställa ner den?
 

steffo

Member
Jag gjorde om justeringen på kvarnen nu och fegade nog förra gången jag gjorde det.
Nu lät jag stålen gå ihop så det är ingen tvekan att "botten" är nådd.
Malde bönorna i lägsta läge och det var bom-stopp, inte en droppe orkade igenom men efter 4 snäpp ut fick jag ~25 sekunder och bra espresso som jag tycker.
Verkar som att kvaren är OK men jag som var kass på att justera.
Bryggaren verkar OK oxå så jag behåller denna kombination som en "low-end" kaffelösning.
Tack för all input!
 

basiecally

Well-known member
Jag gjorde om justeringen på kvarnen nu och fegade nog förra gången jag gjorde det.
Nu lät jag stålen gå ihop så det är ingen tvekan att "botten" är nådd.
Malde bönorna i lägsta läge och det var bom-stopp, inte en droppe orkade igenom men efter 4 snäpp ut fick jag ~25 sekunder och bra espresso som jag tycker.
Verkar som att kvaren är OK men jag som var kass på att justera.
Bryggaren verkar OK oxå så jag behåller denna kombination som en "low-end" kaffelösning.
Tack för all input!
Det var väl nåt av det första avhandlade, hur du justerade ordentligt? :) Bra att du fick den att funka hur som!
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,744
Inlägg
156,230
Medlemmar
19,410
Senaste medlemmen
Olsson
Topp