Fabian
Well-known member
En favorit som jag gör några gånger varje år är eget jordnötssmör! Det är hyfsat enkelt, först måste man få tag på orostade, osaltade jordnötter. För er som bor i Stockholm finns det svinbilligt på hötorgshallen, typ 40 kr/kg. Brukar göra ett eller ett halvt kilo åt gången.
Det roliga med det här är att det enda man behöver förutom nötterna är lite salt. All den där skiten som står på innehållsförteckningen på jordnötssmörsburkarna från butik är helt onödigt. Socker i jordnötssmör? Emulgerings-blahablaha och massa siffror. Strunt!
Så, släng in jordnötterna på en plåt i ugnen och kör dem nånstans runt 225-250 grader. Det kan vara klokt att övervaka hela tiden och röra om ett par gånger så de blir jämnt rostade. När de ser fina och ljusbruna ut tar man ut plåten och låter nötterna svalna nån timme(brukar egentligen hoppa över det, saknar tålamod)
Fram med matberedaren, i med kniven och sen nötterna. Kör på max och vänta. Det kan ta ända upp till fem-tio minuter innan underverket sker. Nötterna blir till små smulor och börjar klumpa ihop sig, sedan övergår de sakta till en mycket seg smet. Salta försiktigt, fortsätt mixa och smaka av. Kör smeten ett tag till så blir den ännu jämnare och finare.
Så var det klart, bara att tappa upp på burk och slänga in i kylen
Det roliga med det här är att det enda man behöver förutom nötterna är lite salt. All den där skiten som står på innehållsförteckningen på jordnötssmörsburkarna från butik är helt onödigt. Socker i jordnötssmör? Emulgerings-blahablaha och massa siffror. Strunt!
Så, släng in jordnötterna på en plåt i ugnen och kör dem nånstans runt 225-250 grader. Det kan vara klokt att övervaka hela tiden och röra om ett par gånger så de blir jämnt rostade. När de ser fina och ljusbruna ut tar man ut plåten och låter nötterna svalna nån timme(brukar egentligen hoppa över det, saknar tålamod)
Fram med matberedaren, i med kniven och sen nötterna. Kör på max och vänta. Det kan ta ända upp till fem-tio minuter innan underverket sker. Nötterna blir till små smulor och börjar klumpa ihop sig, sedan övergår de sakta till en mycket seg smet. Salta försiktigt, fortsätt mixa och smaka av. Kör smeten ett tag till så blir den ännu jämnare och finare.
Så var det klart, bara att tappa upp på burk och slänga in i kylen