Ingen crema etc.


Kaffekoko

New member
hej, Jag har en ECM Giotto premium (köpt begagnad). Tyvärr blir det inte så bra kaffe i den. Kanske gör jag fel eller så är det fel på maskinen.

Problemet visar sig i att kaffet rinner ut för fort och att det inte blir någon crema att tala om. Smaken är även lite tunn , kanske även lite bränd. Inte fyllig o smakrik som espresso ska vara. Blir lite bättre om man tampar väldigt hårt men långt ifrån bra.

Köper färdigmalet kaffe på kaffeaffär eller vaccumförpackat i livsmedelsaffär. Så kan inte experimentera med malningsgrader. Har tänkt att köpa en kvarn men har inte råd med det i dagsläget.

Måste man ha egen kvarn så man kan göra mer finmalet eller kanske maskinen har för högt tryck. Vad tror ni?
 

Wilderwein

Well-known member
Du har tyvärr själv redan nämnt vad ditt problem är. Det fungerar tyvärr inte så bra med fördigmalet. Den brända smaken kan komma från att maskinen behöver rengöras och/eller att du inte flushar den så tempen går ner.
 

basiecally

Well-known member
Den brända smaken kan vara hårt rostat, sämre kaffe också.

Färdigmalet fungerar bäst med ett trycksatt portafilter. Vill du kunna göra ”riktig” espresso hemma, med crema och inte minst god smak, så tycker jag att du ska skaffa dig en kaffekvarn som klarar att mala för espresso. Kvarnen är egentligen viktigare än maskinen.
 

Jonken

Well-known member
Du måste kunna justera malningen om du ska ha glädje av din maskin. I nödfall är en keramisk kvarn för 150:- bättre än ingen. Men lägg en tusenlapp i alla fall så går det att få något bra (antar att det ändå är mindre än vad du gav för Giotton)
 

Kaffekoko

New member
Är ju så med grejer ... lite dyrare , lite bättre. "Plötsigt" är det rätt dyrt. Men får nog bli en bra kvarn .. bara att börja spara :~)
Jag har i och för sig en wilfa wscg-2 som jag har till bryggkaffe. Antog att den absolut inte skulle funka till espresso men kanske värt ett försök under tiden jag sparar. Tack för hjälpen alla!
 

Jonken

Well-known member
Om du söker på forumet kan du hitta att någon moddade sin tidiga Wilfa (då antagligen under namnet Hugin) så att det gick att ställa in fint nog för espresso. Om jag minns rätt måste man ha sönder lite plast, så det är lite riskfyllt.
 

basiecally

Well-known member
Även om malverket går att justera fint nog för espresso är det sällan motorn är gjord för belastningen det innebär att mala så fint. Så det bästa alternativet är att skaffa en kvarn som är gjord för det.

Du är inte ensam om att tänka att en espressomaskin räcker för att göra bra espresso. Gaggia säljer till och med sin Classic Pro med trycksatt portafilter som standard. Läser man manualen rekommenderar de att man kör med det i några månader innan man testar att göra espresso på traditionellt sätt “as this requires additional equipment and skill”.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,164
Inlägg
151,765
Medlemmar
18,956
Senaste medlemmen
Magnus T
Topp