Hur ska jag lyckas överraska min fru med rätt maskin?

tbaum

New member
Hej
Jag är helt ny på det här med kaffe.

Min fru är kaffeintresserad och tidigare haft en enkelt halvautomatisk espressomaskin men till följd av barn de senaste åren har det intresset inte varit något vi har varken haft tid eller pengar för att underhålla. Nu fyller hon snart år, barnen börjar bli större, och jag tänkte överraska henne med något som hon kan få ha under lång tid framöver och något hon inte ska behöva tänka på att uppgradera eller liknande.

Jag har bläddrat igenom forumet, Läst recensioner och tittat på Youtube nu till den grad att jag drömmer om espressomaskiner innan jag somnar om kvällarna, men för mig som inte är insatt är det en djungel att navigera sig igenom.

Det jag har letat efter är en halvautomatisk espressomaskin (och en lämplig kvarn), men för mig som inte kan det här sedan tidigare är det halv omöjligt att veta vad jag ska köpa åt henne.

Det jag har tänkt är en halvautomatisk maskin för att ha hemma, prisklass (tillsammans med kvarn och tillbehör) under ca 50-60000 (lite flytande gräns). Rimligen att kanske maskinen inte kostar mer än ca 35-40000.
Med dubbla kokare, lagon stor vattentank, PID-system, estetiskt tilltalande har jag kokat ner det till:
Rocket cinquantotto
Ascaso baby
Profitec pro 600/700
Lelit Bianca


Finna det en vänlig själ som skulle kunna lotsa mig igenom det här? Har jag missat något lämpligt märke jag borde titta på? Är någon av maskinerna jag nämnt något man borde undvika?

Jag tänker mig helt enkelt att hon kan få något som hon har glädje av under en längre tid framöver och jag vill helst undvika att hon framöver känner att någon funktion saknas i espressomaskinen allt eftersom hon använder den mer.

Eller så borde jag bara en helautomatisk maskin med tanke på att livet med barn ör som det är...

Tack till er som orkade läsa igenom det här..🙏
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Svår fråga eftersom du också måste gissa vad hon gillar. Jag lägger istället till två maskiner som kan vara värda att fundera över:

Den första idén är att satsa på Sage Oracle, som har en inbyggd kvarn som doserar och tampar åt er och dessutom kan skumma automatisk. Så nära helautomat man kommer med en riktig espressomaskin. Finns tid och lust till att ta över själv kan ni sen med fördel göra det och köpa till en bättre, separat kvarn. Det är tyvärr inte en maskin som man kallt kan räkna med att den ska hålla i decennier.

Det är kanske inte nästa förslag heller, men om du vill köpa maskinen som har absolut flest funktioner är det en Decent. Den har också en del saker som kan hjälpa en nygammal barista, t.ex. profiler som reagerar och rättar till om malningen inte blev helt rätt, automatisk mjölkskumning (kräver en Meater) och anslutning till separat våg (så att den kan stoppa vid viss vikt). Om man har intresse av det finns också tillbehör för t.ex. te och bryggkaffe och det är lite en dröm-maskin för de som vill se hur djupt kaninhålet går.. Kostar en bra slant och det är nog smart att förlänga garantin löpande.

Glöm inte att du kan behöva budgetera en ansenlig summa för kvarnen också, beroende på vad du väljer.. Jag hade nog tänkt att Oracle är bästa alternativet om du inte vill ge bort en hobby.
 

tbaum

New member
Tack! Kanske oracle är det bästa för nu.. jag blev lite tveksam över hur mycket tid som kommer att finnas för attt engagera sig.

En ny kvarn hade jag tänkt införskaffa oavsett. Den gamla kvarnen har gjort sitt. Har fastnat lite för rancilion.

Nåja, tack än en gång!
 

tbaum

New member
Efter att ha spenderat större delen av dagen så lutar det nog åt en oracle. Finns en liten risk att tiden inte skulle finnas för en halvautomstisk maskin, och det vore riktigt tråkigt att bara ha den ståendes utan att använda..

Jag hade ju bara läst in mig på hamvautomatiska innan så stort tack för förslaget om Oracle.
 

Såjja

Member
Hej tbaum
Vad kul att du vill överraska frun, jag är säker på att det blir väldigt uppskattat :)

Men jag vill höja ett stort varningens finger att överraska henne med en färdigköpt dyrare maskin. Oftast när man är lite kaffe-intresserad så vill man gärna välja maskin själv, hon kanske redan vet vad hon helst skulle vilja ha ?. Hon kanske hellre vill ha en hel-automatisk osv.

Fundera på att istället ge bort möjligheten att hon själv ska välja maskin och typ, eller att ni båda väljer ihop. Men din tanke är givetvis väldigt bra på alla sätt.

//Mvh Såjja
 

Jonken

Well-known member
De butiker som säljer Oracle har nog både öppet köp och bytesrätt.
Många vill ha helautomat - men frågan är om man verkligen vill dricka helautomat-kaffe? :sick:
 

Forumstatistik

Trådar
14,597
Inlägg
155,233
Medlemmar
19,307
Senaste medlemmen
KlarÖga
Topp