Hur klarar ni kaffet på jobbet

wesaft

Well-known member
Anders och jag här på jobbet tog oss var sin Ristretto för en stund sen, så mycket godare än jobbkaffet.
Sen om jag gör två koppar så diskar Anders, snacka om bra investering :)

Stänger av mina tidigt, blir bäst resultat då.

65kr i frakt för kapslarna + ca 3 kr styck. Men den är värd pengarna.

knasper: som niad säger, de starkaste är bäst, ristretton är den som gäller. Fast jag gillade även den gröna kapseln, ska nog köpa tio nästa gång som variation.

Har mailat och frågat efter ultraristretto och/eller mer ristrettovarianter:

Ristretto är den allra mest populära espresson i Nespressos utbud i skandinavien just nu. Om du tycker om riktigt stark och koncentrerat kaffe så föreslår vi också att prova våra tre starkaste sorter (Ristretto, Arpeggio och Roma) som en halv espresso, en så kallad ristretto. För att göra det fyller du bara koppen med 25 ml vatten istället för 40 ml.

Våra kaffeexperter reser jorden runt och är hela tiden på jakt efter nya smaker med hög kvalité. Två gånger om året erbjuder vi en kaffesort utöver vårt ordinarie utbud i en begränsad upplaga. Just nu är vår Limited Edition en kaffesort som heter Oâ. Det är en mild sort, närmare en Cosi i styrka än en Ristretto. Den är trots allt mycket smakrik åt det syrliga hållet. Kanske kommer det i framtiden dyka upp ett kaffe av en styrka som påminner om Ristretto.

åh, en syrlig ristretto skulel sitta fint som kommande kapsel.

blev ingen superrecension, utan mer en enkel, bra, snabb utan rengöring, likt en d90
 

JvD

Well-known member
OK, har sneglat länge på en Nespresso så nu kanske man ska passa på. Även om jag känner att man inte har full koll på alla parametrar vill man bara att det skall fungera och vara enkelt. Känns för övrigt som att jag genomgår någon form av metamorfos där jag går från PC till mac och nu också kanske till kaffe i kapslar ;-)

Frågan är om det är någon skillnad i kaffet från de olika maskinerna. Någon som vet. Är bara intresserad av kaffe, inte mjölkskummning. Det finns ju maskiner från Krups, DeLonghi, etc. Någon skilllnad? Eller mellan de dyrare och billigare? Kör för tillfället med såväl Moccamaster och vattenkokare+filterhållare+kvarn men visst blir det mycket slask i slutänden. En Nespresso verkar ju göra livet så mycket enklare :)
 

NiklasM

Well-known member
Vi har en vidrig maskin från Kaffeknappen som påstår sig göra gptt kaffe.
Har en meny av olika smaker och hämtar upp mjölk från en liten kyl som står bredvid. Dessvärre har jag aldrig lyckats få ut kaffe värt namnet ur den. Stor som ett as är den oxå.

Grundar ibland med en cappu och en dubbel macchiato på Nero innan jobbet för att sedan hålla mig till hederligt bryggkaffe under dagen. Blir det alltför jobbigt, tar man en rask promenad till Sosta på Götgatan.

Seriöst skitnördigt och beroendegalet att köpa en alldeles egen kaffekokare att ha på bordet! Galet och bra!
 

Tallinn

Well-known member
Well det är i Nordamerika som kanadensiska kaffekedjan Horton's bygger sina framgångar på att inte servera så "starkt och beskt" kaffe som Starbucks...

Och allt räknas ju i kvantitet, får man "mer" kaffe måste det ju vara bättre "value"... :D
 

wesaft

Well-known member
Ska nog ta och skicka ett svar med fler frågor.
Bland annat fråga efter en kapsel som ger 25 ml vid samma extraheringstid.
Men jag gillade svaret, ambitiöst, och så hon tipsar att stänga av tidigt, det är knepet för att få till den rätt efter förutsättningarna.

Nestlé är ett Europeiskt företag startat i Schweiz, vi kan nog itne skylla på USA den här gången.
 

Cliffen

Member
Vill bara lägga till lite ang. Nespresso. Jag dricker en hel del espresso och har hyfsat höga krav. Dessvärre är jag lat och har inte orken att slabba med en handjagare hemma. Jag frågade min barista (som även haft olika agenturer och sålt apparater) om vad jag skulle köpa för automatisk variant och han rekommenderade Nespresso. Vanliga helautomatiska apparater kräver en massa underhåll som han inte trodde att jag pallade med (!) och kommer garanterat gå sönder inom snar framtid. Det sistnämnda tar jag med en nypa salt iofs... - beror väl på märke och kvalitet.

Men hur som helst så gick jag och köpte en Nespresso på hans inrådan och kan väl meddela att jag är rätt nöjd faktiskt.

+ Helt ok Espresso, använder man Ristretto smakar det som det ska. Ok crema, men inte perfekt. Sjukt enkelt och bekvämt. Inget slabb. Nämnde jag att det är fruktansvärt enkelt och bekvämt? ;)

- Creman är inte så nöt/mörkbrun som den ska vara. Vattnet rinner igenom för fort. När jag tidigare gjorde för hand så tog det dryg 20 sek att göra en perfekt espresso. Stoppar jag i en kapsel och klämmer igenom vatten så att den blir runt 2,5 cl så tar det hmmm... 5-6 sek? Jag tror det är därför creman inte blir så mörk som den ska vara. Ganska dyrt är det också. En dubbel espresso (blir 5 cl) måste man ha två kapslar till vilket är 6 spänn. Min barista tar 10 spänn för en enkel och 15 för en dubbel. Visst det är en prisskillnad men den borde vara större.

Kan vara bra att veta att fabriksinställningarna är uppåt väggarna fel. Om jag trycker på automatknappen med fabriksinställningar så rinner det igenom minst 4 cl, kanske 5. Det är alldeles för mycket för att få en espresso med en kapsel. Blir för tunn och blaskig.

Jag tror att det skulle kunna bli ännu bättre om Nespresso lanserade en ny Ristretto som innehöll lite mer kaffe och lite hårdare packad alt. finare malen. Skulle nog göra susen med creman.
 

wesaft

Well-known member
Jag tror att det skulle kunna bli ännu bättre om Nespresso lanserade en ny Ristretto som innehöll lite mer kaffe och lite hårdare packad alt. finare malen. Skulle nog göra susen med creman.

Exakt!
maila eller ring och klaga/tipsa, de fattar inte annars.
helt onödigt med automat om man stannar manuellt varje gång ändå, den billiga d90 funkar fint :)
 

Cliffen

Member
Har faktiskt mailat dem och påpekat detta nu. Vore så enkelt för dem att lansera en kapsel gjord för "riktig" espresso och inte mainstream
"litestarkareänvanligtkaffe-espresso". För att få en riktig espresso ur deras system nu måste man ju tweaka en hel del själv. Samt ha mindre vatten än de rekomenderar.

Ang automat; det går att ställa in själv så det är ganska bra faktiskt. Man håller inne knappen tills man har fått den mängd som man vill ha och då stannar det i apparatens minne och släpper exakt samma mängd vatten nästa gång man trycker.

Hmm edit här... ;) Ganska bra med betoning på ganska förresten. Jag har märkt att det inte bara är olika sorters kaffe i kapslarna utan olika mängd också vilket gör att det rinner olika fort och blir olika mycket vatten som rinner igenom. Dvs. om apparaten trycker igenom 4 cl så kanske det stannar exakt 1.5 cl i själva kapseln och man får då 2.5 cl i koppen. Använder man en annan kapsel med mindre kaffe i rinner det igenom, säg 3 cl av 4 eftersom det stannar bara 1 cl i kapseln. Den blir då lite blaskigare. Med detta sagt är det alltså bäst att anpassa mängden manuellt varje gång för att få bästa resultat. (om man använder olika kapslar)

Haha... det här blev ett riktigt nördigt inlägg....
 

BSOBY

Member
Oj, oj.. Det kommer att bli farligt dyrt att vara med på det här forumet. I morse fick jag äntligen ett mail från Carlo Perini på espressocoffeshop.com med ett tack för mitt tålamod och ett trackingnummer, så nu är Silvia och Rocky på väg till Sverige. I morse var dom i Paris en sväng. Och nu måste jag köpa en Nespresso D90 för att ha på jobbet. Där jag jobbar finns bara tunnt, blaskigt norskt kaffe som mer liknar på vattnet i Gula floden... Nu ska det bli riktig espresso på mitt kontor! Får se om jag kan hitta en sådan maskin i Göteborg i helgen. Med en rabatt på 400,- blir den ju nästan gratis:) Kanske jag hinner med ett besök på kaffemaskinen. Verkar som ett riktigt bra ställe!
 

puttec

Well-known member
Jag är också inne på att ha något på rummet! Vi har bara en automat som visserligen enligt knapparna skall kunna göra både espresso o cappuchino men det är ju bara enligt knapparna.
 

andcar

Well-known member
Vi har en Nespresso som vi delar på jobbet. Man har fått köpa in sig på maskinen och så får man hålla med egna kapslar. Väldigt smidigt! :)
-Klart mkt bättre än de maskiner som vi har från Jobmeal.
 

Cliffen

Member
Jag frågade om de hade några planer på att komma med kapsel som var lite hårdare packad och/eller finare malen men de svarade så här "- Varken hastigheten genom vilken vattnet rinner genom kapseln, eller densiteten på innehållet i kapseln har någon direkt påverkan över färgen på creman"

Vilket inte stämmer för om den sk extraheringstiden är alldeles för kort blir faktiskt creman oftast för ljus. Men jag får väl anta att eftersom de svarade som de gjorde så har de inga såna planer.. :(
 

wesaft

Well-known member
Jag hade tankar inatt om att själv knyckla ihop kapseln innan extrahering, för att dra ner tiden.

När jag skulle testa idag så började jag med en annan ide, jag pressade ner halva toppen av kapseln, så maskinen endast trycker ett hål istället för tre.
bara testat en kapsel än, svårt att jämföra, men ajg tyckte creman blev mörkare och det rann långsammare.

Ska testa vidare.
Trycka ihop kaplsen och göra hålet själv, eller ev lägga in något inne i maskinen som kan hjälpa till med ihoppressningen.
 

Cliffen

Member
Haha.. vilken toppenidé! Men då borde de spetsar som inte tränger in i kapseln trycka ut vatten i alla fall? Fast det gör väl inget förstås.. bara att slasken fylls med vatten snabbare.

Jag ska testa... :)
 

Trase

Well-known member
Vi hittade ett tips på internet på hur man enkelt kan påverka extraktionstiden och till och med få lite "preinfusion" med en nespresso maskin.

När man lagt i kapseln så kör man några korta pump på/av cykler tills man hör ett litet "puff" då folien spricker på kapseln. Sen kan man vänta 1-2 sekunder innan man drar igång en vanlig extraktion.

Man får testa lite, det är rätt lätt att nästan totalt strypa flödet... då kan man köra lite längre på/av cykler och skippa preinfusionen:)

Om smaken blir bättre?!?
...testa själv och avgör:)

EDIT: hittade länken...
 

Trase

Well-known member
...det går även att återanvända en tom kapsel och fylla med egenmalt! Se bara till att mala lagom fint så att hela kapseln fylls och packas väl så "pucken" blir torr och fin efter extraktionen... Annars blir det kaffesörja i hela maskinen och i rummet...
 

wesaft

Well-known member
Det finns vissa modeller som har som ett handtag likt en vanlig espressomaskin = portafilter.
Det finns inte på d90 tex.

kul med "preinfusion", ska testas!

edit: testat nu
blev långsammare och med mörkare crema, mycket gott. Härligt tips.

Någon som "surfat" mer på temperaturen?
Hur mycket vatten drar ni igenom innan?
Själv kör jag igenom en halvkopp, ska testa mer men bara en sak i taget :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,709
Inlägg
155,963
Medlemmar
19,389
Senaste medlemmen
rimrost
Topp