Hur kan rostnings benämningar vara så olika

Jura

Active member
Har nu prövat flertal specialkaffe bönor men tycker alla smakar surt.

Jag återkommer hela tiden tillbaka till Lavazza crema aroma som den som passar mina smaklökar bäst.

När jag jämför visuellt mörkrostat specialkaffe så ser de ut som lättrostade bönor i jämförelse med Lavazza mellanrostade?

På bilden ser ni Lavazza mellanrostad till vänster. Till höger mörkrostat specialkaffe och längst ner ljus/mellenrostade lokalt rostat specialkaffe 90.
1000016551.jpg

Får inte ihop det att den kan vara så stor skillnad på vad som är mörkstostat och mellanrostat?
Tar även emot tips på specialkaffe som är mer rostat som Lavazzas?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Tänk att du går på indisk restaurang och beställer mild mat - den kommer ändå vara mer kryddad än husmanskost.

Det finns ingen ordentlig standard för vad som kallas ljust eller mörkt. Baserat på din bild skulle jag inte välja att kalla de högra mörka, även om de helt klart är rostade mer än de längst ner. Om du vill få känsla för hur bönor kan se ut i olika skede har Sweet Marias en bra guide.

Det är inte så vanligt att rosta dyra bönor så mörkt som Lavazza gör, för att man går miste om så mycket av det som gör de värda att betala mer för. Men du kanske kan prova något mellanting t.ex. från Koppar?

Om du försöker brygga bönorna som smakar surt för dig i en Jura skulle jag rekommendera att prova med annan metod, t.ex. presskanna eller om du saknar det bara slå på vatten direkt i en kopp.
 

Jura

Active member
Bönorna till höger är mörkrostade från koppar.se. Smakar verkligen inte speciellt bra.
Bönorna längst ner är odlade på en höjd av 1600m.

Min maskin är inte en Jura.
Min maskinpark är
Izzo alex duetto mk ii och Eureka mignon specialita.
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Moderator
Bönorna till höger är mörkrostade från koppar
Specifikt vilken sort?

Det är lite förvånande, med tanke på att Koppar generellt rostar åt det lite mörkare hållet för att vara ett modernt rosteri.

Ett par förslag som definitivt var i det mörkare spekrat sist jag provade:

Men, själv köper jag hellre något italienskt om det är den sortens kaffe som är målet. En favorit för mig är Filicori, som finns att köpa på Caffellini i Stockholm (Gamla Stan) om du har vägarna förbi.

Om vi kikar på ett urval från Lavazza ser man att de rankar det högt i intensitet, med en ansenlig mängd robusta (välkänd för låg syra) så det kan vara något för dig att hålla utkik för. Inte är de längst ner Uppsala Kafferosteris Muskedunder? ;)
 
Senast ändrad:

nept

Well-known member
Inget från Koppar borde bli speciellt syrligt, speciellt inte deras mörkrost. Hur brygger du ditt kaffe? Har du testat runt med olika doser och malningsgrader?

Annars är det väl bara att gratulera, om du gillar kaffe med 80% arabica och 30% robusta och dessutom har i mjölk så sparar du väl rätt mycket pengar jämfört med att jaga single origin :)
 

Jura

Active member
Inget från Koppar borde bli speciellt syrligt, speciellt inte deras mörkrost. Hur brygger du ditt kaffe? Har du testat runt med olika doser och malningsgrader?

Annars är det väl bara att gratulera, om du gillar kaffe med 80% arabica och 30% robusta och dessutom har i mjölk så sparar du väl rätt mycket pengar jämfört med att jaga single origin :)
18in, 36ut på 30sek.
Försökte med att dra ut på det till 40sek och temp på 93C. Mindre dos 15, 16, 17gram.
Har gått igenom 4 påsar som åkte i sopporna utan att kunna drickas.
Gillar nog helt enkelt inte te smak i mitt kaffe. 😊
 

Jura

Active member
Specifikt vilken sort?

Det är lite förvånande, med tanke på att Koppar generellt rostar åt det lite mörkare hållet för att vara ett modernt rosteri.

Ett par förslag som definitivt var i det mörkare spekrat sist jag provade:

Men, själv köper jag hellre något italienskt om det är den sortens kaffe som är målet. En favorit för mig är Filicori, som finns att köpa på Caffellini i Stockholm (Gamla Stan) om du har vägarna förbi.

Om vi kikar på ett urval från Lavazza ser man att de rankar det högt i intensitet, med en ansenlig mängd robusta (välkänd för låg syra) så det kan vara något för dig att hålla utkik för. Inte är de längst ner Uppsala Kafferosteris Muskedunder? ;)
Ska nog testa Uppsala kafferosteri, har provat TheBroker men det är nog för ljust för mig. 😊
 

basiecally

Well-known member
Skulle tro att benämningen av rostningsgrad sätts ganska mycket utifrån förväntan hos tilltänkt kundgrupp. Precis som du säger så skulle nog de flesta som är vana vid att köpa bönor i dagligvaruhandeln bli förvånade över Drop Coffees mörkaste rostning. Och vise versa.
 

Jura

Active member
Skulle tro att benämningen av rostningsgrad sätts ganska mycket utifrån förväntan hos tilltänkt kundgrupp. Precis som du säger så skulle nog de flesta som är vana vid att köpa bönor i dagligvaruhandeln bli förvånade över Drop Coffees mörkaste rostning. Och vise versa.
Ja så kan det absolut vara. Misstänker att inte jätte många specialkaffe rosterier gör mörk mörkrostat?
Gärna flera tips, helst utan fraktkostnad om det inte är i Uppsala :)
 

nept

Well-known member
Ja så kan det absolut vara. Misstänker att inte jätte många specialkaffe rosterier gör mörk mörkrostat?
Gärna flera tips, helst utan fraktkostnad om det inte är i Uppsala :)

Som Jonken är inne på i sitt svar ovan så smakar ju mörkrost mer av rosten än av bönorna i sig så det är många gånger så att billig mörkrost smakar likadant som dyr.

Läget där man balanserar mellan att ta tillvara på bönornas smak utan att för den delens skull smaka syrligt eller att gå alldeles för långt från "vanlig kaffesmak" är ju det som specialkafferostarna brukar kalla mellanrost, men det har du ju redan testat och bestämt dig för att det smakar surt.

Så vad är det egentligen du vill ha ut av "mörkrostat specialkaffe" som du tycker dig sakna i det du dricker idag?
 

Jura

Active member
Som Jonken är inne på i sitt svar ovan så smakar ju mörkrost mer av rosten än av bönorna i sig så det är många gånger så att billig mörkrost smakar likadant som dyr.

Läget där man balanserar mellan att ta tillvara på bönornas smak utan att för den delens skull smaka syrligt eller att gå alldeles för långt från "vanlig kaffesmak" är ju det som specialkafferostarna brukar kalla mellanrost, men det har du ju redan testat och bestämt dig för att det smakar surt.

Så vad är det egentligen du vill ha ut av "mörkrostat specialkaffe" som du tycker dig sakna i det du dricker idag?
Ute efter färska bönor som är mörkrostade. De från stormarknader har ju inget rostningsdatum är väl det korta svaret.
 

basiecally

Well-known member
Gringo har ett par som är rätt mörka. The Hobo och The Outsider är båda rätt riviga espressoblandningar, med rostdatummärkning. Sen har de många andra trevliga espressoalternativ med men just de två nämnda är nog de mörkaste. Tror de har fri frakt om du kommer över 5 eller 600 med.
 

Andreas75

Active member
Specifikt vilken sort?

Det är lite förvånande, med tanke på att Koppar generellt rostar åt det lite mörkare hållet för att vara ett modernt rosteri.

Ett par förslag som definitivt var i det mörkare spekrat sist jag provade:

Men, själv köper jag hellre något italienskt om det är den sortens kaffe som är målet. En favorit för mig är Filicori, som finns att köpa på Caffellini i Stockholm (Gamla Stan) om du har vägarna förbi.

Om vi kikar på ett urval från Lavazza ser man att de rankar det högt i intensitet, med en ansenlig mängd robusta (välkänd för låg syra) så det kan vara något för dig att hålla utkik för. Inte är de längst ner Uppsala Kafferosteris Muskedunder? ;)
Nån specifik sort du rekommenderar hos Filicori. Tänkt testa dom snart.
 

Jura

Active member
Apropå orginalfrågan (om vad man ska kalla olika rostgrader) så tycker jag att Hoffmann uttrycker det rätt bra i sin bok :)

Visa bilaga 10442
Ja precis så jag uppfattat det också tillslut. Jag gillar ju mörk whisky, mörk choklad och tydligen mörkare kaffe. Så kommer framöver inte ens titta åt det ljusa eller mellanrost hållet alls. Om det i blir något panik köp på stormarknaden då kanske det blir mellanrost 😉
 

Forumstatistik

Trådar
15,024
Inlägg
158,405
Medlemmar
19,619
Senaste medlemmen
dpdp
Topp