Hur bra är mokabryggaren Bialetti Brikka?

andrix

Member
Hejsan, jag är glad att jag äntligen hittat er. Dessutom var det ju perfekt att jag såg just detta inlägg, finns nämligen väldigt lite folk kan man fråga när det gäller just denhär bryggaren.

Det är så att jag bor inte längre hos min mor där våran kära Gaggia står.
Jag har heller inte riktigt råd att köpa en egen espressomaskin. Så mitt alternativ var mokabryggare som jag alltid varit lite intresserad utav. När jag hittar just Brikka så ställer jag mig precis de frågor till mig själv som "Coffein" ställde sig.

Men jag drar upp det igen och riktar mig lite mer mot er som faktiskt testat den eller har just denna bryggare.

1. Vad jag förstår blir creman absolut inte som en äkta espresso men är den duglig? Jag vill jämföra med en vanlig mokabryggare med tanke på att det är vad den är. Enligt videon jag såg så ser man ju crema men är den krämig? Håller den sig eller försvinner den snabbt?

2. Du som använder dig av denna bryggare, eller har gjort under en tid. Blir det ett bättre kaffe med brikka än en vanlig mokabryggare? Kramar den ur mer smaker? Eller blir kaffet ofta "bränt" i smaken?

Jag hittade även denna video:
http://www.youtube.com/watch?v=aIOj994gTwU

Där ser det ju ut som att de lyckas brygga med Brikkan lite bättre än den tidigare video som är postad.

Jag är tacksam för alla svar och reflektioner kring denna bryggare.
Jag vill inte lägga ut 600~kr på en mokabryggare om jag likagärna kan nöja mig med en för 200~kr.
 

ts

Well-known member
Men jag drar upp det igen och riktar mig lite mer mot er som faktiskt testat den eller har just denna bryggare.

brikka.jpg


Det går inte att säga vad som är "bäst" när det gäller smak...

Jag drack precis en kopp gjord med brikkan (på El Salvador Bourbon Estate, ett av få kaffen som inte ger en bränd bismak, Caffè Mauro Concerto blir också rätt bra har jag för mig). Nog var det bättre crema och smak än den dubbla espresso jag fick på en restaurang i Täby centrum tidigare i veckan (tvågrupps Rancilio, Monteriva-kaffe som verkade vara 100% arabica), men det blir ju inte en riktig (vanlig) espresso. Därmed inte sagt att det blir "bättre" än vanlig moka eller "sämre" än vanlig espresso, jag dricker båda dessa också för det behöver ju inte vara antingen eller.

Om jag bara fick använda färdigmalt kaffe skulle jag bara köra med moka, eftersom de färdigmalda kaffeblandningar jag gillar (med ca 50% robusta) inte blir bra på brikkan. Gillar du 100% arabica-kaffe kanske du kan köra färdigmalt på brikkan, jag har testat en del och det brukar inte bli några bismaker (men sen så smakar ju de flesta 100% arabica ren syra så jag kan inte dricka dem av den anledningen, men jag kan ju inte dricka dem som moka eller espresso heller).
 

andrix

Member
Okey jag förstår, klarnar lite mera i mitt huvud. Jag gillar inte heller arabica. Kan gå om det är en stor/större det robusta men skulle nog inte köpa 100% arabica.

Men så som jag fattar det så är egentligen skillnaden mellan en vanlig moka och Brikka marginell eller ingen alls. Eller har jag fel?

Att moka eller brikkan kan brygga bättre kaffe än vad en espresso på ett café gör är förståeligt, för enligt mig så krävs det kunskap och engagemang för att få till ett bra kaffe, och oftast på caféer är de anställda inte så pålästa. Ska ju bara gå fort =\

Men det kanske blir en brikka i alla fall, vill få en del crema.

Jag maler oftast mitt kaffe själv, men kan hända att jag brygger hos andra och då har jag inte min kvarn med mig. Då blir det färdigmalet.
Sålänge Brikkan kan göra ett bra kaffe och creman är okey är det nog ett alternativ jag tar. Men om det ofta kan göra sämre kaffe än en vanlig moka så tar jag självklart en vanlig mokabryggare.
 

ts

Well-known member
Men så som jag fattar det så är egentligen skillnaden mellan en vanlig moka och Brikka marginell eller ingen alls. Eller har jag fel?

Det är defintivt skillnad: för att brygga med brikkan så tar jag två kaffemått bönor och får kaffe som i volym motsvarar ca en mokakopp, medan jag för moka tar kanske 1,6 kaffemått bönor och får dubbelt så mycket kaffe som med brikkan. Alltså är kaffet från brikkan betydligt mer koncentrerat och har en annan smak.

Vill du ha crema och har en kvarn hemma så är det väl bara att slå till, det går att få bra kaffe med rätt bönor, men som sagt, det är en smakfråga...
 

andrix

Member
Tycker jag låter ganska övertygande, tror jag kostar på mig en Brikka i så fall.
Ska meddela er när jag bestämt mig eller fått hem den :)
Tack för all hjälp!
 

pods

Member
Idag köpte jag en "Espressolåda" på Rusta.
1 st. mokkabryggare.
2 st. espresokoppar med fat.
1 st. plastbricka.
25 kr. för allt. Och då är det NUOVA koppar och fat från italien.
 

zix

Well-known member
Skulle inte vilja byta bort min gamla mokabryggare i rostfritt mot en alu-Brikka, framför allt av denna anledning: Brikkan håller inte i längden. Den får fula beläggningar på insidan (iallafall både min och min kompis Brikka) som man inte får bort med vanlig diskning. Så, köper du en Brikka för ett bra pris så passa på och använd den ofta och mycket. Står fortfarande fast vid att jag tycker att smaken blir bra från Brikkan, absolut inte sämre än mokan iallafall. Står även fast vid att den brända smaken inte finns för mina smaklökar om man brygger med försiktighet, sådär som jag beskrev i början av tråden. Åtminstone blir den mycket mindre framträdande. Gäller f.ö. även vanlig mokakanna. Inget sprutande och bubblande ska det vara!

På mokabrygg passar enligt mitt förmenande mörkare rostningar bäst, inte minst med arabica.
 

andrix

Member
Skulle inte vilja byta bort min gamla mokabryggare i rostfritt mot en alu-Brikka, framför allt av denna anledning: Brikkan håller inte i längden. Den får fula beläggningar på insidan...~



jag är medveten om detta, jag funderade själv på en i rostfritt men var ändå sugen på en Brikka. Att de inte går att få rena på insidan har ajg erfarenhet av, det luktar sump som inte går att få bort, men jag har aldrig upplevt en bismak från en alubryggare.

Därav är jag fast vid Brikka, sedan gillar jag saker som ser gamla och utslitna ut. Någonting i toppskick/rostfritt är inte min typ av stil riktigt. Skulle nog slå till min rostfria yta och ge den omgång så det inte ser så jäkla perfekt ut :p
 

treefinger

Well-known member
Brikkan borde väl inte vara några problem att rengöra om man använder lite utav dunderrengöringsmedlet Clean Express? Det fräter ju bort allt..
 

ts

Well-known member
På mokabrygg passar enligt mitt förmenande mörkare rostningar bäst, inte minst med arabica.

"Crema e Gusto - Gusto dolce" är en god ljus rostning... Men det är förstås inte bara arabica. Det är inget fel på Qualità Rossa heller (mellanrost), särskilt som hela bönor.

Brikkan håller inte i längden. Den får fula beläggningar på insidan (iallafall både min och min kompis Brikka) som man inte får bort med vanlig diskning.

Det spelar ingen roll, beläggningarna täcks av ett lager aluminiumoxid som gör att de inte löser ut något i vattnet.

Brikkan borde väl inte vara några problem att rengöra om man använder lite utav dunderrengöringsmedlet Clean Express? Det fräter ju bort allt..

En mokabryggare sköljer man bara med vatten, inget annat! Så är det bara.
 

zix

Well-known member
En mokabryggare sköljer man bara med vatten, inget annat! Så är det bara.
Nej, ts. Så är det inte. Ibland måste man faktiskt rengöra den ordentligt. Gammalt inbränt kaffe smakar skit. I värsta fall får man nöja sig med att byta gummipackningen och filterplattan, och gnugga resten så gott det går. Om aluminiumet är av så kass kvalitet att det inte går att rengöra det ens med portafilterrengöring så får man väl köpa en ny kanna då. Eller använda rostfria kannor, som går att göra rena utan att diskmedel sätter sig i metallen och ger smak åt kaffet.
Men enligt det som sägs om Bialetti ska det vara bra kvalisort på aluminiumet i dem, och därmed bör det tåla rengöring.

Qualità Rossa, menar du då Lavazza, den röda? Den tycker jag funkar till moka också. Ganska lite syra för att vara ljus. Crema e Gusto har jag inte prövat, jag rostar mest själv och det är utifrån den jämförelsen jag pratar: mörkrostat och pinfärskt => gott moka. Generellt sett alltså, det är klart att undantag finns!

Bara jag hittar minneskortet till kameran så ska jag gå och plåta av insidan på min Brikka. Det är inte de vanliga små missfärgningarna på alukannor jag menar...
 

ts

Well-known member
Qualità Rossa, menar du då Lavazza, den röda? Den tycker jag funkar till moka också. Ganska lite syra för att vara ljus.

Jag menar:

rossa.jpg


men det är inte så konstigt att den har lite syra, för det är 45% robusta.

Nej, ts. Så är det inte. Ibland måste man faktiskt rengöra den ordentligt. Gammalt inbränt kaffe smakar skit. I värsta fall får man nöja sig med att byta gummipackningen och filterplattan, och gnugga resten så gott det går. Om aluminiumet är av så kass kvalitet att det inte går att rengöra det ens med portafilterrengöring så får man väl köpa en ny kanna då. Eller använda rostfria kannor, som går att göra rena utan att diskmedel sätter sig i metallen och ger smak åt kaffet.
Men enligt det som sägs om Bialetti ska det vara bra kvalisort på aluminiumet i dem, och därmed bör det tåla rengöring.

Ordentligt = vatten och hushållspapper. Ingen italienare skulle hälla diskmedel i sin mokabryggare, det står t.om. i manualen (moka express) att man bara ska använda vatten.
 

zix

Well-known member
Ja, där har du den lavazzan ja.

Vatten och hushållspapper... då får du ju fibrer i kaffet! :) Säkert nyttigt, vi får i oss för lite fibrer sägs det.

Vad italienare skulle göra eller inte vågar jag inte uttala mig om med någon säkerhet, och jag skulle inte heller använda det som argument för hur jag själv skulle handla.
Om mig själv och mina egna smaklökar vågar jag uttala mig. De säger mig att till sist måste man på något sätt rengöra sin mokakanna med något annat än vatten - även om det är aluminium. Oljorna härsknar och sätter sig fast, och du vill väl inte påstå att aluminiumoxiden lägger sig över dem också? Men naturligtvis väntar man så länge som möjligt med rengöringsmedelsbehandling på alukannan, hård borste och gnugg räcker ganska länge.

Diskmedel, grupp/portafilterrengöring, maskindiskmedel, svinto eller vad som passar bäst - det vet jag inte, har faktiskt inte jämfört. Det finns rengöringsmedel som är bra och inte lämnar särskilt mycket spår efter sig - grupp/portafilterrengöring borde nog fungera bra även till moka, men jag har inte prövat det. Man plockar isär kannan i sina beståndsdelar, gummipackning och filterplatta tas ut och rengörs för sig, och så ser man till att komma åt ordentligt i alla hörn, med gott om skrubb. Sen sköljer man av och torkar ordentligt, och sätter ihop kannan och brygger ett par omgångar med bara vatten. Sen en omgång med kaffe också. Man behöver inte slösa med en full laddning i filterkorgen, det räcker med litegrann.
Det här har varit min normala rengöringsprocedur (som jag alltså inte utför så ofta på en aluminiumkanna, men desto oftare på en rostfri). Om aluminiumkannan efter en sån behandling fortfarande har kvar smak av rengöringsmedel slänger man den i återvinningen och skaffar en ny. Kanske i rostfritt...

Hoppas att jag har varit tydlig nog nu.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hoppas att jag har varit tydlig nog nu.

Men man ska ju bara skölja av den med vatten, får så gör alla i Italien, och de måste väl veta hur man gör? ;)


Skojar bara!:lol:

Allvarligt talat, NU vet jag att det egentligen var en Italienare jag jobbade med på SIAB en gång i tiden. Eller han satt i min bod i alla fall på fikarasterna. Han hade en termos från -70 talet. En som var i gul och brun plast.

Han drack alltid kaffe ur muggen, och ibland sköljde han av den en snabbis i handtafet noterade jag. Muggen alltså. Den som hörde till termosen, muggen han drack ur.

Och jag kan garantera att den aldrig hade sett en droppe diskmedel. Man kunde se (och jag skojar inte) ett lager av kaffe på insidan av koppen. Det var så tjockt att den hade släppt från muggen i ovankanten och man kunde se hur det (kaffelagret) krökte sig neråt som en hudflaga från ett lik.

det var lite äckligt, men han drack gladeligen och grimaserade ibland till kaffet. Om det var för att det var så starkt och välsmakande eller bara vidrigt förtäljer inte historien (och jag frågade inte om jag fick smaka).

Men han var säkert Italienare. för han hade druckit ur samma mugg från -70 talet och aldrig diskat ur den. (detta utspelade sig på -90 talet).

var är kräkas-smiley när man behöver den?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det spelar ingen roll, beläggningarna täcks av ett lager aluminiumoxid som gör att de inte löser ut något i vattnet.

Öhhh, wow. En mokabryggare som är täckt med aluminiumoxid som skvalpar hejvilt i kaffet låter ju frestande...:unsure:

Varför inte använda en kanna som är ren, om jag får fråga?
 

zix

Well-known member
Eeewww vilken rolig rälig gubbe! "Så gör vi städse när kvinnorna lämnar oss åt oss själva". Härligt med lite bod-svensk kroppsarbetarverklighet så här vid läggdags. Man sover bra när man har jobbat med kroppen...

Edit: aluminiumoxid är inte så dumt för att vara rost, faktiskt. Det skyddar metallen istället för att bryta ner den. Det bildas på ett kick över en ren aluminiumyta så fort den kommer i kontakt med luft.
 

ts

Well-known member
J
Diskmedel, grupp/portafilterrengöring, maskindiskmedel, svinto eller vad som passar bäst - det vet jag inte, har faktiskt inte jämfört.

I instruktionsboken står det ungefär "Vi rekommenderar att du bara använder vatten, men använd ABSOLUT INTE stålull/svinto". I vilket fall så har jag inte upplevt några bismaker som inte försvunnit med den vanliga rengöringen.

Men man ska ju bara skölja av den med vatten, får så gör alla i Italien, och de måste väl veta hur man gör? ;)


Skojar bara!:lol:

Ja, de har ju bara använt mokabryggare sedan 1933...
 

zix

Well-known member
1933 föddes min pappa och han har bara använt mokakanna en gång ungefär. Trots det kan han de flesta musikaliska termer du kan komma att tänka på. Allegro, Scherzo, Andante, mintante, kanfjante...
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp