Hur bra är mokabryggaren Bialetti Brikka?


Lassekongo

www.gokaffe.se
Poängen var ju att poängen redan var skriven i ett tidigare inlägg om det här med rengöring... Lyssna på Zix, en klok man, klokare än italienaren/na ovan... och klokare än instruktionsboken... Det sista tror jag är det hetaste tipset ts.

En liknelse:
Tvättar du kläder för att de ska bli rena eller tvättar du dom kallt (typ 30 grader) för att det "står så" i manualen/tvättlappen/dyl??


<--Detta ska läsas ur ett ödmjukt perspektiv, finns ingen "mästrande" avsikt eller dyl i det här inlägget från min sida. -->
 

ts

Well-known member
Poängen var ju att poängen redan var skriven i ett tidigare inlägg om det här med rengöring... Lyssna på Zix, en klok man, klokare än italienaren/na ovan... och klokare än instruktionsboken... Det sista tror jag är det hetaste tipset ts.

Ja, att gegga diskmedel i den och förstöra ytan med svinto för att sedan kasta den i returen var ju ett fantastiskt tips! Zix får väl föredra rostfritt om han vill (jag gör det inte eftersom aluminium leder värme bättre och smak byggs upp), men att ge kassa råd om aluminium-bryggare han ändå inte vill använda själv är en annan sak.

En liknelse:
Tvättar du kläder för att de ska bli rena eller tvättar du dom kallt (typ 30 grader) för att det "står så" i manualen/tvättlappen/dyl??

Vad du hakar upp dig på manualen... en italienska har visat mig hur man gör, och eftersom jag får väldigt gott kaffe om jag gör som henne så gör jag så. Hennes moka express som är ett antal år gammal har inte heller "inbränt kaffe som smakar skit". Att instruktionsboken och de flesta som hållit på med moka länge säger ungefär samma sak stärker min åsikt om att jag gör rätt, men det är inte därför jag gör så.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hmmm, men så länge alla är nöjda med sitt så är väl allt frid och fröjd egentligen?

Den som vill ha en burk som inte går att få ren och som inte tycker att den skall diskas kan köpa en i aluminium och ska inte diska den. Så blir han glad.

Och den som vill ha en ren burk (eller en som går att få ren) köper en i rostfritt. Så blir han glad.

Tadaa, och alla får som de vill och behöver inte bråka om det!:cool:
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
På en fabrik jag jobbade (nämner den inte vid namn här...) fanns det en kokkaffepanna från kriget typ som aldrig diskats, om det var rostfritt eller aluminium var nog omöjligt att avgöra utan huggmejsel... Saken var att gubbarna hade en religiös inställning till den pannan. Den sköljdes bara ur med vatten efter varje användning. "Diskades" aldrig.

Saken med den var att de aldrig skulle fråga om råd för hur de skulle göra rent den eftersom de inte var intresserade av att göra rent den. De ville ha sitt kaffe på sitt vis helt enkelt, det var "rätt" för dem. Antagligen skulle jag och säkert Zix också för den delen ha anmärkningar på renligheten om någon frågat oss... Samma sak med ts och hans panna... Men visst är det så att tycker man att kaffet smakar gott så smakar det gott! Var och en blir lycklig på sin egen vattvälling. Gör som ni vill med era kokare/kannor/bryggare/espressomaskiner, smakar det bättre om man gör ordentligt rent så gör ordentligt rent... Smakar det gott om man bara sköljer ur i vanligt vatten, se historien ovan, så skölj bara ur...
 

zix

Well-known member
Jösses, ts. Du tar då i. Jag visste inte att jag gav mig på ett så känsligt ämne.

Om du hade missat det så använder jag alubryggare. Brikka är gjord av aluminium. Kass sådan. Det var där det här började, i att jag anmärkte på att dess aluminium blir ovanligt missfärgad.
Jag har rengjort alukannor genom åren. Är de gjorda av bra aluminium (som t.ex. Mukka från Bialetti verkar vara, iallafall tyckte jag att den *såg* väldigt bra ut när man tittade ner i den) så håller de för en diskning emellanåt, men då drar de heller inte åt sig kaffet på samma sätt och får inte så mycket beläggningar heller. Detta gör att man, som jag redan har sagt, klarar sig med vatten för det mesta.
Rostfritt kan du alltid få bort beläggningarna från, och du kan använda diskmedel hur ofta du vill. Det är skillnaden.

Om sen det andra jag har skrivit är kloka råd eller inte - tja, bedöm själv. Men kom inte och felcitera mig och sen hävda att det är mina tips du vidarebefordrar. Nåt geggande har jag aldrig pratat om, det är dina egna ord.
 

ts

Well-known member
Menar du att själva metallen ser bättre ut i mukkan? Annars så är det ju lätt att man rengör mukkan snabbare och oftare eftersom man inte vill ha fastgeggad mjölk i den... om det är lite vatten+kaffe kvar i botten på en moka express/brikka bryr man sig inte lika mycket om (även om det är det som ger beläggningar).
 

Forumstatistik

Trådar
14,094
Inlägg
151,215
Medlemmar
18,887
Senaste medlemmen
eatboyryan
Topp