Trase
Well-known member
Hej!
Jag knycker idén till detta inlägg direkt från en Home-Barista röstning!
...kanske Molarin fixar en liknande omröstning här så småningon.
Som de noviser vi (Trase) är på detta med espresso så undrar vi ibland hur pass god vår espresso egentligen är.
Det är väldigt lätt när man står där med en dyr nyinköpt maskin att inbilla sig att det blir godare än vad det i verkligeheten är! Och vad värre är att ens goda vänner bedyrar att det är den godaste cappuccino de druckit... för även de vet vad maskinerna kostade...
HUR BRA ESPRESSO GÖR DU?
6 = Extraordinary
5 = Excellent
4 = Very Good
3 = Good
2 = Average
1 = Acceptable
0 = Unacceptable
Hur tolka skalan - några riktlinjer...
Våra snittomdömmen om oss själva (dvs några få ligger över/under angivet betyg):
Trase med Silvia låg på betyget 0 - 1
Trase med Giotto låg på betyget 0 - 2
Trase med Reneka ligger på 1 - 2.5 (ökande;-)
Tänkvärt... och underbart att veta vilka förbättringar som ligger framför oss
Jag knycker idén till detta inlägg direkt från en Home-Barista röstning!
...kanske Molarin fixar en liknande omröstning här så småningon.
Som de noviser vi (Trase) är på detta med espresso så undrar vi ibland hur pass god vår espresso egentligen är.
Det är väldigt lätt när man står där med en dyr nyinköpt maskin att inbilla sig att det blir godare än vad det i verkligeheten är! Och vad värre är att ens goda vänner bedyrar att det är den godaste cappuccino de druckit... för även de vet vad maskinerna kostade...
HUR BRA ESPRESSO GÖR DU?
6 = Extraordinary
5 = Excellent
4 = Very Good
3 = Good
2 = Average
1 = Acceptable
0 = Unacceptable
Hur tolka skalan - några riktlinjer...
> The only 'standard' I know is the one from traditional italian espresso bars (singles!)
> I would appreciate you could give me a ballpark value for it!
They run from 1 to 3.5, with the bulk being around 2.5 to 3.
/Jim Schulman
Fours are roughly the starting point for anyone with a chance of making the USBC finals or winning there.
A score higher than a three requires an espresso shot that has a non-generic, memorable taste that is accurately described to the judges ahead of time. This is hard to do, and is supposed to be that way -- it is a national or world barista championship, not a can you pull a decent espresso competition.
/Jim Schulman
The typical espresso that I'd serve a customer is probably a 4. The Synesso and second mazzer make it a bit easy. At home, it's another story. I reckon I'm dishing out 2s on my Silvia/Rocky, with the occasional spike to 3 or so. Damn I love the Synesso!
Cheers,
Luca
Våra snittomdömmen om oss själva (dvs några få ligger över/under angivet betyg):
Trase med Silvia låg på betyget 0 - 1
Trase med Giotto låg på betyget 0 - 2
Trase med Reneka ligger på 1 - 2.5 (ökande;-)
Tänkvärt... och underbart att veta vilka förbättringar som ligger framför oss