Hur är Isomac Napolissima?

TheJaff

Well-known member
snaggvovve sa:
Vilka tampers har ni andra Napolissima-ägare köpt ?
Jag har köpt en Expressivo Presso 52mm, fanns inte 53mm i Sundsvall. Rekommenderar dock att du skaffar en 53:a, blir lite för mycket kaffe klämt mot kanterna med en 52:a.
 

snaggvovve

Well-known member
Isomac gör en tamper som heter Pressino som är 53 och 58 mm. Någon som har testat den och har några åsikter om densamma ?
Isomacpressino%20st.jpg

Jag såg nämligen denna tamper hos OnOff, så den kan jag få tag på...
 

Lars

Well-known member
Stenqvist sa:
Kolla in Brines tampers. www.impod.se
Grymt sköna och hela malmöligan kör med dessa...

Utom Dan, som har en Jura... ;)

Sorry Dan, jag kunde inte motstå! Skämt åsido, kör ni Brines tampers på jobbet?

Tillbaka till ämnet. Jag kan varmt rekommendera dessa tampers. Jag använder en Esclamativo sedan några år tillbaka. Den är grymt skön. Jag har inte testat jättemånga tampers, men har inte testat någon som jag gillar bättre hittils. Har för mig att den var hyfsat dyr, men å andra sidan kanske man bara behöver köpa en tamper under sin livstid, så det blir ju rätt billigt per kopp.
 

snaggvovve

Well-known member
Jag hittade Expressivo Presso på Verner & Verner, men den fanns bara i 52 mm....verkar svår att få tag på i 53 mm...
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Lars, din fuling där 8) Jag försöker att prata så tyst som möjligt om min Juradarling här på forumet hehe.
 

Stenqvist

www.danstenqvist.com
Vi kör föresten med Jens grejer på Nesta. Dock var den jag körde med igår väldigt sliten...
 

Hawthorne

Well-known member
snaggvovve sa:
Isomac gör en tamper som heter Pressino som är 53 och 58 mm. Någon som har testat den och har några åsikter om densamma ?
Jag såg nämligen denna tamper hos OnOff, så den kan jag få tag på...
Jag köpte en sådan. Måtten är inte alls rätt. De är snarare 49 och 55 mm, vilket inte alls är bra. Jag har klagat och de på onoff var rätt förvånade när de också mätte pressinon. De ska höra med leverantören och jag ska komma tillbaka nu i dagarna för att se vad som kan göras.
 

noscore

Active member
Sitter och småskrattar åt alla sköna berättelser från Hawthorne et ales. :D
Säger bara, "been there, done that, will be doing the same tomorrow..."

Har prexis avslutat första timmarna av espressoträning med min nya Napolissima (inköpt på OnOff för 1399kr, svart, demo-ex). Har beställt en Solis 167 kvarn som jag får om nån vecka drygt. Så tills dess tänkte jag träna med färdigmalt kaffe. Drog därför in på COOP och köpte 250g Lavazzo espresso i vacuumförpackning.

Plockade upp maskinen och körde igenom vatten till att börja med. Tog därefter fram filtret och insåg att "hur i h-skotta ska man veta hur mycket kaffe man ska ha i?". Så de första försöken blev det till att försöka förstå grundläggande principer för espressobryggning. Eftersom man är rätt slö i pallet så gick det ju inge vidare,så in på diverse forum för att läsa nån "espresso for dummies!"

Erfarenheter hittills är att :
- tampern som följer med är lite i vekaste laget så inköp av en ny tamper måste göras pronto.
- oberoende av mängd kaffe i filterhållaren och tampningstryck så rinner det rakt igenom på under 10sekunder (till 6-8cl då). Har inte ens brytt mig om att försöka med singlefiltret... Behöver väl inte ens säga att jag inte sett ens antydan till cream.
- tycker kvaliteten verkar ok på maskinen förutom att eldragningarna ser lite, låt oss säga, amatörmässiga ut. Men så länge man inte spiller vatten i närheten av den lär det ju funka ;)

Nån som har nått föslag på färdigmalt kaffe som kan tänkas fungera? Att jag inte lyckats alls hittintills beror förstås inte enbart på för grov malning. Man lär sig ju inte ett sånt har hantverk på nån timme direkt :shock: :D
 

TheJaff

Well-known member
Är det svarta eller röda (Rosso) Lavazzan du köpt? Jag har iaf provat den röda och det var inga problem att få crema med den. Men innan dess tog det mig ett par hekto kaffe innan jag fick någon ordning på det så ge inte upp. Tampern som följer med kanske du oxå måste slänga åt skogen innan det går.

Tips: köp Musettis färdigmalna kaffe istället.. minst lika gott om inte godare och kostar 13 kr istället för Lavazzan för 30kr.
 

Rosetwig

Member
noscore sa:
Har prexis avslutat första timmarna av espressoträning med min nya Napolissima (inköpt på OnOff för 1399kr, svart, demo-ex). Har beställt en Solis 167 kvarn som jag får om nån vecka drygt. Så tills dess tänkte jag träna med färdigmalt kaffe. Drog därför in på COOP och köpte 250g Lavazzo espresso i vacuumförpackning


Tjena Noscore, så den blev en Napolissima ! Får du det inte att funka med de färdigmalda paketen så gå till nån kaffebutik där de maler det åt dig. Det fick jag göra till min Gaggia...

Sen e de bara att öva öva öva :D

//Rosetwig / Sune
 

noscore

Active member
Tjena mannen! :D Tackar för all hjälp!
Jag köpte den svarta varianten av kaffet, fanns inte så mkt att välja på.

Startade även upp badrumsvågen imorse för att kolla hur mkt 15kg egentligen är och det var inte så mycket det inte. :roll: Låg nog runt 25-30kg igår när jag "övade". :(

Sen tog det ju nån minut att få till pucken också, så det finns mycket att träna vidare på i helgen framför TV:n...
 

TheJaff

Well-known member
noscore sa:
Startade även upp badrumsvågen imorse för att kolla hur mkt 15kg egentligen är och det var inte så mycket det inte. :roll: Låg nog runt 25-30kg igår när jag "övade". :(
Oj, kunde du verkligen gänga dit handtaget ordentligt efter du packat så mkt kaffe i filtret? Jag tror jag brukar ligga på strax under 20g (i dubbelfiltret) med min Napolissima och tar jag mer än så får jag läckage för jag kan inte dra handtaget helt på plats..
 

noscore

Active member
Ehhh neee :oops: fick allt se till att inte skruven tog i alls då annars fick jag inte dit handtaget. Det är också en sak jag laborerat med, dvs att försöka fylla handtaget med den mängd kaffe som gör att jag nätt o jämnt inte får nått avtryck alls av "skruven/muttern".
Jagg har antagit att måttet som följer med rymmer kaffe avsett för en enkel-espresso, men det kanske är fel?
Åker nog in och köper en tamper idag efter jobbet. Den ska ha diametern 53mm vad jag kan förstå av andra inlägg här.
 

TheJaff

Well-known member
FWIW jag får alltid avtryck av skruven i mitten.. men har jag så mycket kaffe så att det tom tar emot munstyckets sidor direkt då kan jag inte skruva dit handtaget.

Jag lånade hem en brevvåg från jobbet och kaffet jag prövade med då vägde 5-6g i måttet som följde med. Så ett rågad mått borde vara 7-8g.

Tillägg: Ja tampern bör vara 53mm (eller tom 54). Min 52:a är ganska ordentligt glapp.
 

noscore

Active member
Kilade in på V&V och köpte en Xpressivo Presso Tamper 52mm och några hg finmalet espressokaffe (inferno). Lyssnade lite förstrött på säljaren som dömde ut min Isomac. Åkte hem och tittade på fotbollsmatchen och tog sedan fram attiraljerna igen. Värmde nogsamt upp vattnet och hade handtaget isatt under hela tiden så att det skulle bli varmt. Fyllde upp filtret till kanten med det nya kaffet, fördelade ut kaffet och tog sedan fram den nya sköna tampern. Tampade med 15-20kg (eller så mkt så att tampern åkte ner så att huvudets ovansida låg i nivå med filtrets överkant). Knackade lite försikgt med tamperna på filtrets utsida och tampade sedan en gång till. Hmmm...såg faktiskt ganska bra ut, inte riktigt i våg men, men. Startade pumpen och se där ja! Detta ser bättre ut! Fick faktiskt nån mm kräm efter ca 20sekunders körning och ca 4cl espresso. Wow! Detta kan ju funka! Provsmakade lite, mmmm, inte alls det beska jag drack igår utan riktigt bra.
Väntar nu in kvarnen sen så... :D
 

TheJaff

Well-known member
Låter ungefär som mina erfarenheter av mängden kaffe och Presso-tamper: Några mm av tamperns överkant över filtrets överkant när man tampat klart är perfekt.
 

Forumstatistik

Trådar
14,708
Inlägg
155,947
Medlemmar
19,387
Senaste medlemmen
Masic01
Topp