Maler man ner i behållaren så blir det inte många korn vid sidan om. Nu har jag nästan uteslutande malt för presskanna (någon gång för brygg) och jag har aldrig upplevt Coffean som skräpig. Kaffet kan bli lite statiskt med det är det enda. För den peng som denna kvarn kostar finns det inget jämförbart; en klar klassvinnare!
Det allra största problemet med Coffean just nu är nog tillgängligheten. Det verkar vara riktigt svårt att lägga vantarna på en i dagsläget!
//Stefan (som är lycklig ägare till en Hugin och som verkar startat ren köphysteri )
Coop vid Marieberg i Örebo har också för 399
Bryggare?? Nej nej, köp en presskanna istället.Blev ägare till denna kvarn i dag efter denna fin fina recension. Coop forum i skara har 4st kvar efter jag köpt min. nu ska man bara skaffa en bryggare med
Bryggare?? Nej nej, köp en presskanna istället.
Spelar det någon roll hur pass finmalet man har vid bryggning i en Moccamaster? ... Smaken blir väll fortfarande densamma oavsett malningsgrad?
Svaret är ja på den första frågan och nej på den andra. Generellt gäller att ju längre kaffet ska påverkas av kaffet, desto grövre ska det malas.
Espresso mals ju så fint att bryggningen (extraktionen) - generellt - tar runt 25 sekunder. En kanna brygg ska väl, om jag inte missminner mig, ta runt 6 minuter? Alltså grövre malning.
Om jag maler lika grovt till mina espresso som jag gör till press (runt medium på Coffean) så skulle mina extraktioner ta någon sekund och kaffet skulle smaka urlakat, beskt och horribelt. Det skulle inte resultatet i presskannan - med samma malning - göra. Jag skulle nog ställa min Coffea på något steg under medium för brygg.
Maximal smak får man om allt kaffe fullständigt påverkas av vattnet. Däri ligger också förklaringen till det viktiga i att ha en jämn malning där granulatet är lika stort; alltså inte en knivkvarn där granulatet håller olika storlek...
//Stefan (som fortfarande avnjuter sitt goda kaffe men som märker att påsen bara blir lättare och lättare)
Vi ringde runt till de flesta i trakten innan vi fick napp så börjar verkligen bli en raritet detta!