Hugin Coffea - Första titten

GLC

Well-known member
Skall mot en stad som har en större Coop, måste nog kolla där när jag är på plats.
 

vanhoffen

Well-known member
Maler man ner i behållaren så blir det inte många korn vid sidan om. Nu har jag nästan uteslutande malt för presskanna (någon gång för brygg) och jag har aldrig upplevt Coffean som skräpig. Kaffet kan bli lite statiskt med det är det enda. För den peng som denna kvarn kostar finns det inget jämförbart; en klar klassvinnare!

Det allra största problemet med Coffean just nu är nog tillgängligheten. Det verkar vara riktigt svårt att lägga vantarna på en i dagsläget!

//Stefan (som är lycklig ägare till en Hugin och som verkar startat ren köphysteri ;))

Coop vid Marieberg i Örebo har också för 399
 

Hyppe

New member
Blev ägare till denna kvarn i dag efter denna fin fina recension. Coop forum i skara har 4st kvar efter jag köpt min. nu ska man bara skaffa en bryggare med :p
 

Seven

Active member
Coop Forum i Linköping (Tornby) hade tyvärr inga vad jag kunde se. Var på nyöppnade Coop Extra igår också, men de har nog inte köksprylar alls vad jag kunde se när jag sprang genom affären.

Jag får överleva med min gamla kvarn så länge.
 

oath5

Member
Nu har jag också varit och inhandlat en Coffea. Spelar det någon roll hur pass finmalet man har vid bryggning i en Moccamaster? Jag körde på medium. Smaken blir väll fortfarande densamma oavsett malningsgrad?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Spelar det någon roll hur pass finmalet man har vid bryggning i en Moccamaster? ... Smaken blir väll fortfarande densamma oavsett malningsgrad?

Svaret är ja på den första frågan och nej på den andra. Generellt gäller att ju längre kaffet ska påverkas av kaffet, desto grövre ska det malas.

Espresso mals ju så fint att bryggningen (extraktionen) - generellt - tar runt 25 sekunder. En kanna brygg ska väl, om jag inte missminner mig, ta runt 6 minuter? Alltså grövre malning.

Om jag maler lika grovt till mina espresso som jag gör till press (runt medium på Coffean) så skulle mina extraktioner ta någon sekund och kaffet skulle smaka urlakat, beskt och horribelt. Det skulle inte resultatet i presskannan - med samma malning - göra. Jag skulle nog ställa min Coffea på något steg under medium för brygg.

Maximal smak får man om allt kaffe fullständigt påverkas av vattnet. Däri ligger också förklaringen till det viktiga i att ha en jämn malning där granulatet är lika stort; alltså inte en knivkvarn där granulatet håller olika storlek...

//Stefan (som fortfarande avnjuter sitt goda kaffe men som märker att påsen bara blir lättare och lättare)
 

oath5

Member
Svaret är ja på den första frågan och nej på den andra. Generellt gäller att ju längre kaffet ska påverkas av kaffet, desto grövre ska det malas.

Espresso mals ju så fint att bryggningen (extraktionen) - generellt - tar runt 25 sekunder. En kanna brygg ska väl, om jag inte missminner mig, ta runt 6 minuter? Alltså grövre malning.

Om jag maler lika grovt till mina espresso som jag gör till press (runt medium på Coffean) så skulle mina extraktioner ta någon sekund och kaffet skulle smaka urlakat, beskt och horribelt. Det skulle inte resultatet i presskannan - med samma malning - göra. Jag skulle nog ställa min Coffea på något steg under medium för brygg.

Maximal smak får man om allt kaffe fullständigt påverkas av vattnet. Däri ligger också förklaringen till det viktiga i att ha en jämn malning där granulatet är lika stort; alltså inte en knivkvarn där granulatet håller olika storlek...

//Stefan (som fortfarande avnjuter sitt goda kaffe men som märker att påsen bara blir lättare och lättare)

Hej Stefan.

Tack för förklaringen. Finns det någon "optimal" dosering, eller är det prova sig fram som gäller? Jag brukar ta ett kaffemått kaffe per deciliter vatten.

Intressant att du tog upp presskanna. Är det inte så att en bra presskanna ger ett bättre/godare kaffe än en bryggare? Lurar på att sälja min Moccamaster och inhandla en Bodum presskanna istället.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Nja, fördelen med en bryggare är väl att man kan hålla kaffet varmt. En presskanna tenderar att svalna väldigt snabbt. Inte för att kaffe på något vis tjänar på att stå på varmhållning - snarare tvärtom - men gör man en stor kanna och är själv, så är det termos som gäller...

Sedan är det ju en fråga om tycke och smak vad gäller t ex kaffesump, vilket är mer förekommande i en presskanna än i en bryggkanna. Vissa tycker också att bryggkaffe har en renare smak. Filtret samlar ju upp oljorna som står för en del av smakerna.

Mitt råd: gör dig inte av med Moccamastern för en Bodumkanna; kör med båda! :)

Vad gäller doseringen, så är det samma där: prova dig fram till det som passar dig. Olika kaffen kan nog resultera i både olika malgrad och dosering! Tumregeln vid brygg är väl annars ett mått per kopp, vilket torde ge cirka 7 gram per kopp. Jag brukar ta ett Bodummått, strax under struket, med bönor per deciliter vatten när jag gör en kanna press.

//Stefan (som borde ta fram sin presskanna och göra sig några trevliga koppar lite oftare kanske)
 

demo

Well-known member
samma sak där, de bara testa dig fram... men ser du att du har väldig mkt kaffekorn överallt i koppen så vet du att du malt för fint...
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
Någon som på rak arm känner till en Coop Forum i/nära Stockholm där denna kvarn finns i lager? Skulle behöva få tag i en födelsedagspresent innan lördag...
 

peephole

Well-known member
Coop i fittja hade 3-4st kvar när jag var där senast, var väll ett par veckor sen dock.. men du kan ju kolla.
 

Mayhem

Well-known member
Moderator
Om någon i Stockholm letar efter ett exemplar så kan jag meddela att Coop Forum Täby hade runt ett dussin kvar i slutet på förra veckan. Vi ringde runt till de flesta i trakten innan vi fick napp så börjar verkligen bli en raritet detta!
 

peterparnes

Well-known member
Köpte en Coffea idag och den kostade bara 259:- på Coop Forum i Luleå. Kanske samma billiga pris på andra Coopar i Sverige?
 

Forumstatistik

Trådar
14,965
Inlägg
157,899
Medlemmar
19,573
Senaste medlemmen
chrkleemann
Topp