How-to: Byta ångrör på Gaggia Classic


Microtimer

Well-known member
Funkar så för mig med. Ångan tar slut så småningom.

Angående det fasta röret:
Jag tror att om man orkar slipa tillräckligt länge så får man samma rörlighet i Rancilioröret som på orginalröret. Men att det är fast ser jag inte som något större problem annat än om maskinen skulle börja läcka.
 

Agathorn

Well-known member
Funkar så för mig med. Ångan tar slut så småningom.

Angående det fasta röret:
Jag tror att om man orkar slipa tillräckligt länge så får man samma rörlighet i Rancilioröret som på orginalröret. Men att det är fast ser jag inte som något större problem annat än om maskinen skulle börja läcka.

Hur menar du med om maskinen skulle börja läcka?

Imorse droppade det nämligen väldigt mycket ifrån ångröret! Aldrig sett att det gjort det innan. Kanske 1 droppe per sekund kontinuerligt.

Dock verkar det som att ångan räcker till en cappucino i alla fall så det fungerar för min del. Blir ett jäkla tryck i min 0,3 liters kanna. Får bli till att öva järnet nu! Aldrig kommit i närheten av att all mjölk blir mikroskum. Mest lite hyffsad skum på ytan av mjölken, inte mer än så.
 

Microtimer

Well-known member
Orginalröret kan man ju vrida in så att om det eventuellt droppar ur maskinen så försvinner det ner i droppskålen.
Det finn ju inte en sportmössa att göra det med rancilioröret, så det rinner ju iså fall ut på bänkskivan.
 

Agathorn

Well-known member
Här kommer en liten film jag spelade in där jag ger mig på att skumma mjölk. Jag häller inte upp den i en espresso för det är sent nu och jag vill sova inatt, men jag tänkte bara att någon mjölkskummarguru kan titta på den och komma med synpunkter om det är möjligt!

Resultatet blev lite för hårt skum och för lite skum, mestadels varm mjölk.

Bortse ifrån att det blev lite för stora bubblor, jag prickade kameran med handen när jag skulle kolla tempen på kannan :)

http://www.youtube.com/watch?v=kJxE2bPOOdU
 

tiglezan

New member
Hej
Nu har jag också bytt ångröret till Rancilio Silvia. Det gick lätt, exakt som andra beskrivit tidigare. Använde "light" versionen, dvs skruvade loss ångröret direkt från maskinen.

Efter att ha läst igenom hela tråden hittade jag inget svar om den lila metallbrickan som följde med Rancilio röret. Jag använder inte den. Hur gjorde ni?

Sedan såg jag att Rancilio munstycket går att skruva loss. Kanske man skulle ha köpt bara munstycket (eventuellt med flera hål i som på bilden i australiensiska sajten)? Sedan bara borra upp röret och gänga det så munstycket skulle passa. Ernst kom ju med en bra lösning med lilla munstycket av en kupolmutter

Munstycket droppar ganska mycket jämfört med tidigare, dock jag ser inte det som ett problem.

Gamla röret satt nästan helt löst, jag kunde vrida loss skruven med bara fingrarna, jag behövde inte skiftnyckel.

Sedan lyckades jag varannan gång med skumningen men det är ju tydligt att man måste öva upp sig.

Bytet var värt, mjölken smakar mycket bättre!

Gott Nytt År

/Josef
 

MaZ

Well-known member
Här kommer en liten film jag spelade in där jag ger mig på att skumma mjölk. Jag häller inte upp den i en espresso för det är sent nu och jag vill sova inatt, men jag tänkte bara att någon mjölkskummarguru kan titta på den och komma med synpunkter om det är möjligt!

Resultatet blev lite för hårt skum och för lite skum, mestadels varm mjölk.

Bortse ifrån att det blev lite för stora bubblor, jag prickade kameran med handen när jag skulle kolla tempen på kannan :)

http://www.youtube.com/watch?v=kJxE2bPOOdU


Svårt att se hur mycket mjölk du har i men om jag gjorde sådär med min så hade jag haft 200 grader varm mjölk känns det som.
Öppnar du ventilen ordentligt?
 

Agathorn

Well-known member
Svårt att se hur mycket mjölk du har i men om jag gjorde sådär med min så hade jag haft 200 grader varm mjölk känns det som.
Öppnar du ventilen ordentligt?

Jepp ventilen är öppnad. Och nej temperaturen på mjölken efteråt ligger på runt 65 grader.

Som jag skrev i en tråd (kanske denna, kommer inte ihåg). Så länkade jag till en youtube film där någon med en rancilio silvia skummade mjölk och när jag klockade så tog det lika lång tid som jag gjorde.

Hade han också kanske 200 grader varm mjölk?

http://www.youtube.com/watch?v=NdHb_6Hs738&feature=related
 

larjo11

Well-known member
För att slippa att få 2 lager, ett med hårt skum o ett med varm mjölk, kan du prova att sänka munstycket lite under ytan så det blir fart på virvlen men det kommer inte in mer luft. Gör det ungefär där bubbelbadet kommer. Sedan ska du nog hålla i kannan med båda händerna så mycket som möjligt. Blir stabilare då o man slipper bubbelbad.
 

Agathorn

Well-known member
För att slippa att få 2 lager, ett med hårt skum o ett med varm mjölk, kan du prova att sänka munstycket lite under ytan så det blir fart på virvlen men det kommer inte in mer luft. Gör det ungefär där bubbelbadet kommer. Sedan ska du nog hålla i kannan med båda händerna så mycket som möjligt. Blir stabilare då o man slipper bubbelbad.

Jag har kört med min lilla kanna nu på senaste igen pga att det är så lätt att få till en virvel. Ifall jag får större virvel än jag har nu så kommer mjölken att virvla ut på golvet :)
 

Agathorn

Well-known member
Snodde ihop en lite mjölkskumningsfilm jag med, bara för att jag hade så mycket annat för mig. :unsure:

http://www.youtube.com/watch?v=B9MIJoV5dIY

Slit den med hälsan.

Intressant när man ser att du "purgar" ångröret ibörjan. På min Gaggia Classic med Rancilio rör så är det helt annorlunda. Ibörjan kommer det rent vatten i cirka 1 sekund och sedan kommer det kraftiga puffar med mycket oregenbunden koncentration av vatten i ångan. Jag får nästan inget jämt tryck någon gång faktiskt. Eller jo ... När ångan tillslut försvinner och det mer eller mindre bara kommer varmluft.
 

joggi

New member
Rancilio ångrör även till Gaggia Titanium

En givande tråd detta!

Jag läste den och fick lov att testa ovanstående operation, men på min Gaggia Titanium. Jag har varit i kontakt med Gaggia för att få tag på ett ångrör som kan åstadkomma det fina mjölkskum som man ibland kan få av riktiga baristor. Gaggia hade inget att erbjuda så..., efter att igår ha sett denna tråd bestämde jag mig för att köpa ett Rancilio ångrör och testa.

Jag kan bekräfta att med ovanstående instruktioner i denna tråd, så var det relativt enkelt att göra samma sak med min Gaggia Titanium.

Nu har jag bara testat Rancilio-röret en gång, men följande kommentarer från ovanstående stämmer bra:
"helt annat tryck samtidigt som skumningen blir mindre förlåtande"
"för kraftigt skum, det nya ger ett betydligt finare skum med mindre bubblor"

Jag har övat en del tidigare och lyckades faktiskt få till den där riktigt skummiga latten istället för det kraftiga skumlock som jag brukat få med Panarello-röret.
Säkert en del nybörjartur att lyckas direkt. Får se hur det går framöver.

Ett tips för att få av muttern på Panarellon som ska flyttas till Rancilion: Smörj med Yes, ställ in och placera käken på en skiftnyckel runt röret ovanför muttern inställd så att den kan löpa utmed röret. När du sedan knackar lätt på just skiftnyckelt med en hammare, flyttar skiftnyckeln bit för bit på muttern över rörkröken utan att förstöra några gängor på muttern!

Man har ju alltid Panarellon kvar, så blir man missnöjd på sikt så är det bara att byta tillbaka. För min del är just ångröret det som jag varit missbelåten med på Gaggian. Man får alltid ett skum med Panarellon, det har dock aldrig varit just det finfördelade skum jag har velat ha..

Tack för den fina instruktionen ovan !!!
:)

Bifogar några bilder..
 

Bilagor

  • IMG_2507.jpg
    IMG_2507.jpg
    52.2 KB · Visningar: 75
  • IMG_2501.jpg
    IMG_2501.jpg
    77.2 KB · Visningar: 50
  • IMG_2504.jpg
    IMG_2504.jpg
    59.4 KB · Visningar: 61

Mangs

Member
Kanske en dum fråga men... Precis köpt en Gaggia Baby, och jag fick rådet att bara ta bort panarellon och köra utan, förvisso med ett kortare rör, men enligt de i affären så skulle det funka bättre än med panarellon, och man slipper mecket med att byta rör...

Nu har ju inte jag lyckats sådär jättebra direkt, tänkte mer att det berodde på kass teknik än nåt annat, men nu när man läser om alla som bytt rör kanske det inte alls är bra att köra med panarellon borttagen? Försöker jag förgäves så att säga om jag kör utan panarello? Ska man byta?
 

fiddlerman

Well-known member
Precis som du säger är röret för kort. Hållet är också för stor, men prova på bara. Kostar inget. Att bytta panarellon till Rancillio rör var det bästa förbättring som jag har gjort.
 

Jate

Member
Jag kör utan panarellon, och får till ett bra skum. Nu har jag ju aldrig provat att skumma med rancilioröret så jag har inte så mycket att jämnföra med.
Det största (och eg enda) problemet jag upplever är att röret är för kort som du säger

Menmen man kanske bara är dumsnål som inte bytt än, men som sagt, om du inte har ork/tid/pengar/... till att byta så fungerar det utmärkt att skumma med panarellon borttagen!
Lutar åt att jag byter trots allt, man blir mer och mer sugen varje gång man besöker denna tråd :blush:
Ett plus i kanten är att det verkar lättare att rengöra ranciliorörets pip än på gaggians?

Kanske en dum fråga men... Precis köpt en Gaggia Baby, och jag fick rådet att bara ta bort panarellon och köra utan, förvisso med ett kortare rör, men enligt de i affären så skulle det funka bättre än med panarellon, och man slipper mecket med att byta rör...

Nu har ju inte jag lyckats sådär jättebra direkt, tänkte mer att det berodde på kass teknik än nåt annat, men nu när man läser om alla som bytt rör kanske det inte alls är bra att köra med panarellon borttagen? Försöker jag förgäves så att säga om jag kör utan panarello? Ska man byta?
 

Sule

Member
Har en fråga utöver själva bytet på röret, som verkar ha beskrivits in i minsta detalj både här och även på youtube.
Min Gaggia Classic står idag på bänkskiva (mitt på-inte vid kanten) och jag har inga problem med att ställa kannan under den befintliga panarellon.

Ni som har bytt till rancilioröret, upplever ni att det är samma längd på själva röret eller kommer den ännu närmare själva "bänken"?
Man vill gärna kunna komma in med röret i kannan ganska smidigt.

Tacksam för svar
 

grebdnul

Well-known member
Det är kanske någon cm längre men lutar lixom utåt ganska mycket så det är inga problem att få in kannan. Rekommenderas!
 

Sule

Member
Har funderat länge på att byta rör, får faktiskt helt ok skum med panarellon med. Dock verkar det som om alla tycker att det blir bättre resultat med rancilio-röret + en del träning i början självklart.
Blir nog en promenad till KM, får nog mer med mig än bara röret hehe=)
 

arkie

Member
Tack för alla tips. Inhandlade ett rancilio rör idag. Det var barnsligt enkelt att byta. Behövde varken såga eller slipa.

Nu ser gaggian ännu snyggare ut. Återstår "bara" att lära sig att skumma, samt att få till bra espresso...
 

Forumstatistik

Trådar
14,014
Inlägg
150,548
Medlemmar
18,791
Senaste medlemmen
Newman
Topp