Hela bönor till press?

Kära kaffekonnässörer, njutare och (miss?)brukare. Äntligen tagit steget till att köpa mig en vettig handkvarn och behöver nu tips på goda bönor för att inviga den till presskannan, som kommer att vara mitt sätt att brygga detta svarta guld på. Som jag förstått så går det bra även med s.k. espressobönor men vissa gör sig säkert bättre än andra. Jag dricker alltid mitt kaffe med mjölk och smakpreferens tenderar att gå mot 'fyllig', 'choklad, 'kola' och favoriter i mitt begränsade drickande är:
- Lavassa Rosso
- Arvid Nordqvist Pressiado
- Lykke Bam Bam

Genom sökande på detta forum fick jag upp tips om att satsa på single origin för mina ändamål, vad är fördelen med detta?
Ha en trevlig dag!
 

Wilderwein

Well-known member
Single origin är väl ingen fördel i sig. Men oftast rostas det kaffet för att ge en smak som just denna böna besitter. Man får med andra ord variationer beroende på vart i världen kaffet odlas och hur det odlas. Skulle tro att du skulle gilla singlar från Brasilien rent generellt.
Typ från Johan & Nyström eller gringo.
Lycka till
 
Vad blev det för kvarn? :)

Det mesta i singelväg är betydligt ljusare rostat än dina nuvarande favoriter. Du kanske kan testa vattnet med en blandning som bara är lite ljusare: https://webshop.bjorklundskaffe.se/kaffe/djakneberget.html (och kan smaka karamell). De andra blandningarna är mörkare och kanske säkrare kort för dig.
Kingrinder K6. Var länge inne på en 1zpresso (k-ultra, k-max, x-pro) men kändes overkill för mina behov, tillsammans med de positiva recensionerna och prisskillnaden. Kommer nog göra ett bra jobb.

Tack för respons, ska undersökas! Jag är inte säker på om jag är ute efter mer ljusrostat då jag misstänker att smaken kommer dämpas en del genom mjölken.
 

Jonken

Well-known member
Hehe ja jag tar bara till mjölk när det smakar för illa att dricka utan (plus enstaka cappuccino/latte) så kan inte uttala mig om det.

Men bra kvarn, den kan du prova alla metoder med. Kanske kan du tåla smaken utan mjölk rentav :cool:

För just presskanna kan jag rekommendera att prova
...samt
 

Pediatrik

Well-known member
Tack för den andra videon @Jonken! Kör sedan länge James metod på jobbet. Tycker den funkar finfint, men visst får man lite sump i koppen och jag tror definitivt att det går att få ut mer sötma/klarhet ur bönorna.

Blir nyfiken på Assers metod, men kollegorna på jobbet tittat redan snett på mig när jag kommer med min våg, sätter timer etc. Om jag dessutom tar fram ett Melittafilter, sköljer det och sedan stoppar in det i pressen? De kommer ringa psykjouren direkt… :ROFLMAO:
 
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Jag körde den här på jobbet idag:
...med kvarn, våg, sköljt filter, men utan kollegor som tittade på ;)

Vem vet, kanske blir det bättre av att göra ett skådespel av det hela? Pseudovetenskapen kan man kanske skippa (fast han har inte fel i att filtreringen blir bättre). Tyvärr får man ingen skumkrona med ljusare bönor.
 
Haha, tack Jonken. Mycket uppskattade tips!
Kört James Hoffmans metod under en längre och hoppat lite fram och tillbaka men har till skillnad från många andra ärligt talat aldrig märkt någon som helst skillnad mot det traditionella sättet att brygga en kanna. Blir varken bättre eller sämre för mig.

Assers metod var helt ny för mig och något jag måste prova!

Kan passa på att dra 2 frågor på temat:

1. Vad anser ni om malningsgrad vid presskaffe, svävar ni från grovmalet mot mer "medium" som Hoffman rekommenderar eller är det en grej man helt enkelt får experimentera sig fram till att hitta en sweet spot?

2. Hur gör ni med en öppen påse hela bönor för att bevara fräschheten så länge som möjligt, påsklämma?
 

Jonken

Well-known member
1) jag föredrar ganska finmalet, men om du använder mörkrost kan grovt också vara rimligt. Är K6 som 1zpresso K-Max där förresten att det finns en övre gräns (kanske flytande beroende på kalibrering)?
Det kan gå att hitta en angenäm sötma om man hittar helt rätt i grovlek/tid, med risk för att det blir blaskigt om man går för långt.

Annars är presskanna den mest förlåtande metoden jag vet av, en rolig sak att testa är att låta det dra jättelänge. Har kört uppåt timmen i termospresskanna och vill påstå att det oftast blir godare (beror kanske på vilka bönor man använder..)

2) bästa sättet att förvara bönor som du inte hinner dricka upp snabbt är i frysen. Gärna i mindre portioner. Jag fyller tuber som rymmer ~14-22g men det kanske känns som överkurs:
 

Vasilis

Member
1) jag föredrar ganska finmalet, men om du använder mörkrost kan grovt också vara rimligt. Är K6 som 1zpresso K-Max där förresten att det finns en övre gräns (kanske flytande beroende på kalibrering)?
Det kan gå att hitta en angenäm sötma om man hittar helt rätt i grovlek/tid, med risk för att det blir blaskigt om man går för långt.

Annars är presskanna den mest förlåtande metoden jag vet av, en rolig sak att testa är att låta det dra jättelänge. Har kört uppåt timmen i termospresskanna och vill påstå att det oftast blir godare (beror kanske på vilka bönor man använder..)

2) bästa sättet att förvara bönor som du inte hinner dricka upp snabbt är i frysen. Gärna i mindre portioner. Jag fyller tuber som rymmer ~14-22g men det kanske känns som överkurs:
Har du något tips på förvaring för frysen? Vore nice att kuna frysa in 30-90gr åt gången (brygger 30gr med clever varje morgon)

Jag föredrar också mer finmalet än grövt när det gäller presson. Jag kör hellre mediumfint över grovmalet.
 

Jonken

Well-known member
Ja: https://opella.se/product.html/glasburk120ml

Det är skiljer en hel del hur mycket som går i beroende på bönornas storlek och densitet. Cirka 2,5-3,5ml per gram har jag mätt upp hittills, beror på om man skakar ihop också :cool:

Det är viss fördel för hållbarheten att ha så lite dödutrymme som möjligt i burken. Använder man hela behöver de inte tina innan malning, men man ska veta att det blir skillnad (så att man t.ex. inte försöker mala espresso på frysta och tinade bönor med samma inställning)
 
1) jag föredrar ganska finmalet, men om du använder mörkrost kan grovt också vara rimligt. Är K6 som 1zpresso K-Max där förresten att det finns en övre gräns (kanske flytande beroende på kalibrering)?
Vet faktiskt inte, får återkomma med detta men riktigt grovmalet ligger vid 160 clicks och max som kvarnen går till ligger på 240

Fina tips!
För förvaring verkar frysen framstå som vinnare. Såna där glasburkar med snäpplock (och gummiring) som man gör inläggningar borde också göra jobbet då de är lufttäta samt smidiga att öppna och stänga snabbt? Tänkte prova i vart fall!
Annars läste jag ett tips om att ta en gammal vinflaska där man suger ut all luft (genom vacuumpump för vin) för att skapa en helt syrefri miljö. Då får man inte kylan som en frys kan ge men det bör vara en ok lösning att ställa i ett svalt skafferi. Eftersom jag dricker en del vin så råkar jag ha en sådan pump hemma.

Jag är själv nördig till naturen så optimering gällande hållbarhet är ju ett måste ;)
 

Jonken

Well-known member
Vet faktiskt inte, får återkomma med detta men riktigt grovmalet ligger vid 160 clicks och max som kvarnen går till ligger på 240
Ok, då går den kanske 25% grövre ungefär än vad min K-Max gjorde. Det är ju sällan man vill mala så grovt, men t.ex. för att få bort silverskinn innan man maler igen:

Såna där glasburkar med snäpplock (och gummiring) som man gör inläggningar borde också göra jobbet då de är lufttäta samt smidiga att öppna och stänga snabbt?
De är ok och visst fungerar det hyffsat. Mycket bättre än att ha bönorna framme i påsen skulle jag säga. Inte lika bra som att dela upp i mindre burkar (och packningarna är ofta inte lika täta som man tror, speciellt inte om det är silikon)

Det är ju lite glidande skala det här, men desto mer energi man lägger på det lönar sig i längden (när det handlar om veckor eller månader)
Du får inte plats med flaskan i frysen då? :p
 
Ok, då går den kanske 25% grövre ungefär än vad min K-Max gjorde. Det är ju sällan man vill mala så grovt, men t.ex. för att få bort silverskinn innan man maler igen:


De är ok och visst fungerar det hyffsat. Mycket bättre än att ha bönorna framme i påsen skulle jag säga. Inte lika bra som att dela upp i mindre burkar (och packningarna är ofta inte lika täta som man tror, speciellt inte om det är silikon)

Det är ju lite glidande skala det här, men desto mer energi man lägger på det lönar sig i längden (när det handlar om veckor eller månader)
Du får inte plats med flaskan i frysen då? :p
En vakuumpumpad vinflaska med bönor ligger i frysen nu :) Ska bli kul att jämföra med bönorna som är kvar i påsen som inte fick plats i flaskan om jag märker någon skillnad över tid.

Experimenterar lite och tycker mig fått till ett rätt gott kaffe vid "medium fine" malning men ska prova att gå ännu lite finare med nuvarande mellanrostade bönor.
Hur kommer det sig att du rekommenderade finmalning vid ljusrost och mer grovmalet vid mörkrost? Lust att förklara skillnaden?
Återigen tack för att du delar din visdom!
 

Jonken

Well-known member
Jag använder finmalet även för mörkare bönor, men det är viktigare med ljusa eftersom de inte är lika porösa - så man får ut mer från bönorna genom att mala fint. Ibland vill man kanske inte det, eftersom dåliga smaker kan följa med på köpet. De är vanligare med mörkrost som har mer bittra ämnen, så för att få ner det kan man mala grövre.

Men press är ju samtidigt väldigt förlåtande. Säg att du maler på 60, 90 och 120. För V60 skulle det kunna vara skillnaden mellan:
  1. kärvt och nästan odrickbart
  2. perfekt balans
  3. blaskigt / ihåligt, med fadd beska som dominant smak
...medan skillnaden skulle vara lite olika intensitet för press, men kanske 3 goda koppar på sitt sätt.

Som fotnot kan nämnas att man brukade förklara att man oftast behöver mala med grövre inställning för mörkrostad espresso med att bönorna var mer spröda och att det blev fler s.k. 'fines' när det splittras. Ny forskning pekar på att partiklarna överlag blir mindre med samma inställning på kvarnen.
 

Vsvr2

New member
Lånar tråden istället för att skapa ny: någon som kör prenumeration på bönor, och ev både till filter och espresso? Har läst på på forumet och det ser ut som många små rosterier kör samma bönor före båda (t.ex Muttley and Jack) - osäker på om det är en bra ide?

För ögonblicket kör jag mest filter på helgen (2x250g räcker) men har införskaffat espresso-utrustning och det ser ut som om min tjej också vill ha espressobaserade drycker så kan gå upp lite typ 2 filter + 1 espresso kanske vore bra mängd. Eller är det bättre köra enstaka beställningar bara och skippa prenumeration?
 

Jonken

Well-known member
Rosterier som använder samma bönor för brygg och espresso ligger ofta åt det ljusrostade hållet för bägge. En del lägger sig mellan istället och kallar sin rostning för 'omni'.

Egentligen går det att använda ljus filter-rost till espresso också, men det ställer högre krav på utrustning. I slutändan är det en smakfråga, men det kanske är bra att prova lite olika rosterier i början?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp