Go'dagens!

Jate

Member
Tänkte bara passa på att säga hej!

Varit medlem ett litet tag nu och lusläst forumet om allt och lite till! Väldigt lärorikt och intressant att läsa kunnigare människors tips oc trix :)
Köpte mig igår en Gaggia classic och en MiniMoka m-203 men har än så länge bara hunnit prova dem i en timme eller så!
Har varken någon ordentlig tamper eller brakoppar (se bild så förstår ni)... ja egentligen har jag väll inget av allt man behöver så blir antagligen ett besök i någon kaffebutik innom de närmsta dagarna för att stilla prylbehovet!
Visa bilaga 1224
Kaffehörnan
Visa bilaga 1225
Andra shoten, inget som kan klassas som crema men lite skillnad mot vanligt bryggkaffe iaf

Snart lär ni väll säkert se en massa trådar dyka upp här och där med diverse dumma nybörjarfrågor men tills dess
Ha det gött!
/Jakob :cool:
 

Bilagor

  • PICT0003.jpg
    PICT0003.jpg
    60.9 KB · Visningar: 47
  • PICT0006.jpg
    PICT0006.jpg
    48.7 KB · Visningar: 42

Bjarne

Well-known member
Välkomen Jate! Resan har bara börjat, men det är en angenäm, om än snårig, sådan ;)


Har varken någon ordentlig tamper eller brakoppar (se bild så förstår ni)

Det viktigaste med kopparna är att de är tillräckligt varma när du serverar i dem. Låt ett antal alltid stå ovanpå maskinen, alt. Spola hetvatten i dem och torka torrt innan du häller upp.

Vad gäller tamper så är det viktigaste att kaffe är jämnt fördelat i filtret. Blir det snett så vill vattnet rinna där det är tunnast (lagen om minsta motståndet) så kan du få kaffet plant överallt relativt kanten på filtret så är chansen större till jämn extraktion och gladare miner på munnen efteråt!

Andra shoten, inget som kan klassas som crema men lite skillnad mot vanligt bryggkaffe iaf

Smakade den gott är det bra så, utseendet kommer i andra hand ;)

Vet inte om du kommer att köra mest espressos, eller med mjölk. Är du mjölkmänniska så finns det tips på hanteringen av skumröret. Alt. vill du kanske byta till ett Rancilio-rör. Anledningen är att slippa "fusk-luft-insläppet" så du får microskum istället för badskum untan kontroll. - Fast det är förstås bara om du vill ha det så, annars njut av din hemmagjorda espresso i vårsolen (när den tittar fram)

Lycka till på resan!
 

Wannabe

Well-known member
Välkommen! Alltid kul med nytt folk på forumet.

Gällande prylar: Den där plastleksakstampern som följer med maskinen kan vara smart att byta ut.
Gällande ångröret som Bjarne nämnde kan man dra av plasthylsan och flytta ner O-ringen ett snäpp. Det kan vara lite trögt att få på igen, men när det är klart blir det betydligt bättre sprutt. Jag tröttnade ganska snabbt på originalröret och bytte det mot ett Ranciliorör (ett sånt: http://www.kaffemaskinen.se/webshop/show_product.aspx?ProdID=593). Då får man riktigt bra fräs på ångan och det blir enklare att få till krämigt skum. Ett tips är att åka till Kaffemaskinen. De har det mesta i prylväg och kan sin sak.
 

Jate

Member
Tack för alla tipsen, uppskattas verkligen då man är så pass ny på detta!

Tog en tur in till staden idag och inhandlade lite kaffeessentiella prylar:
Tamper
Knockbox+tampingmatta
Skumkanna
några koppar
En stor påse Espresso originale
Rengöringsmedel
Och en rengöringsborste.

Köpte allt detta på en butik som heter kaffecompagniet som ligger mellan karlbergs stn och st eriksplan. Mycket bra service av Martin där som hjälpte mig att förklara olika saker om kaffehantverket. Blir garanterat återbesök!

Har nu spenderat eftermiddagen i köket och tycker att jag lyckas få till någorlunda shots. extraktionstiden hamnar på strax över 25sec.
Har även provat att lägga socker ovanpå för att "kontrollera" creman, låg kvar i 5sec innan det sjönk, vet inte riktigt hur länge det ska ligga kvar när det är "bra" crema?

Nu har jag skrivit av mig lite, dags att köra några fler vändor :D

/Jakob
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp