Giotto Rocket Pid

oOTINDRAOo

Well-known member
Woho! Kul maskin! Ge mig era bästa tips.

1. Har någon gjort en/moddat en avloppsanslutning?
2. Hur mycket skillnad blir det på olika temp? Min är inställd på 121grader nu.

15824b8bb415cc7b7a62a79e095a76dc.jpg
 

bauta

Well-known member
121° !? Visar inte PID temperaturen nära utloppet i brygghuvudet? Eller är det överhettad ånga i kokaren?

Jag ställer förväntad bryggtemp på min Brewtus PID. Tex 93°
 

oOTINDRAOo

Well-known member
Det stod i instruktionsboken att man skulla köra mellan temp 119-121. Hm... Jag har aldrig haft Pid innan så jag vet inget om hur och vart den mäter...
 

tnordl

Well-known member
Min pid mäter temp i kokaren och med tryck ligger den 8 grader över vatten temp i vid grupphuvudet. Så 102 grader på yargachaffe i kokaren blir 94 när det når kaffet. Det skall vara olika för olika maskiner men 119-121 låter väldigt högt och jag skulle bli förvånad om temperaturen hinner sjunka tillräckligt innan kaffet
 

oOTINDRAOo

Well-known member
På kaffemaskinens hemsida står det ungefär samma rekomendation... Hm. Hittar ingen närmare förklaring i boken. Ska leta lite till.
 

bauta

Well-known member
Hmm, får ta fram termometern helt enkelt. 93 på pid'en på Brewtus ger nån grad lägre spolandes vatten i en liten espressokopp under. Med reservation för sprittermometern är det alltså uttemperaturen den visar.
 

bauta

Well-known member
Från en manual:
"Display functions:
1. Upon startup, the digital display will show the current brew boiler
temperature, minus an offset factor."
Offset är ställbar, det är väl skillnaden mellan kokaren där det mäts och utvattnet
 

Coriander

Well-known member
En HX-maskin med pid skiljer sig från en dubbelkokare/enkelkokare med pid.

Kan vara ute på hal is, men jag TROR att Giottons pid reglerar temperaturen på vattnet i kokaren. Det vattnet är ju inte "espressovatten". Espressovattnet går genom en värmeslinga från vattentanken genom kokaren och ut till brygghuvud och kopp. Det värms upp genom det omgivande kokarvattnet och får ofta en för hög temperatur för att brygga espresso på. Därför flushar man ut det för varma vattnet till lagom tempererat vatten finns i värmeslingan. Med en pid får man dock stabilare temp på kokarvattnet och därigenom stabil temp på vattnet i värmeslingan.

Pid i en dubbelkokare/enkelkokare behöver "endast" ta hänsyn till hur mycket tempen sjunker från bryggkokaren till vattnet träffar kaffet. Det kan ligga på tex 8 grader i värmetapp för en Silvia med pid som man då får ställa in på 92-96 grader plus 8 grader.

Som sagt, har inte 100% täckning för HX/pid teorin men något i den stilen är det iaf.
 

bauta

Well-known member
Coriander, det låter som en rimlig skillnad och en förklaring till HX kontra DB instruktionerna vad gäller PID. Instruktionsboken & internet har säkert facit.
 

hne

Well-known member
PID på HX ställer samma som en pressostat hade gjort på samma maskin: ångtryck. Som bieffekt ger en högre temp(/tryck) snabbare återhämtning mellan skott vilket också resulterar i snabbare överhettning av vattnet i värmeväxlaren. Som tredje effekt styr temperaturen även uppvärmningen av E61-gruppen så vill man ändra ångtryck mycket kan det vara läge att byta ut flödesbegränsaren under översta skruven. Har för mig de stavar det gicleur på engelska.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,720
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp