Gethumbwini

johey

Well-known member
Då Gethumbwini verkar vara en populär och omtyckt böna passade jag på att ta hem en del av denna vara när jag köpte min rostare. Detta blev även en av de första försöken och den blev ganska mellanrostad.

Smakupplevelsen då... Först provade jag faktiskt den som filterbrygg, för att det för den stunden just var mest lämpligt. Jag fann den rätt smaklös och tråkig, faktiskt. Kan tillägga att detta skedde ungefär två dygn efter rostning. Så provade jag att köra en espresso på den. Eftersom den blev rätt klen som brygg tänkte jag att den nog mår bra av att överextraheras en del, så jag drog den på runt 40 sekunder. Det blev tigerrandig och vacker crema och smaken var ok. Varken mer eller mindre.

Så nu undrar jag hur man egentligen ska göra med denna böna för att uppnå vad ni som gillar den finner i den? Ska den rostas mörkare? Blandas med någon annan böna och i så fall vilken?
 

Ante

Well-known member
Gethumbwini mår inte bra av att rostas mörkt utan jag tror att du med fördel kan köra en ljus rosting. Costas rostade den ljust och den var helt fantastisk i presskannan.
 

Tobiemme

Well-known member
just Gethumbwini har jag inte upplevt som riktigt lika smarrigt som andra kenyakaffen. jag saknade den karaktäristiska svartvinbärskaraktären och fann kanske inget som tog dess plats heller. men det är inget dåligt kaffe! tvärtom. däremot kanske inte så kenyatypiskt? (provade i aeropress.)
 

treefinger

Well-known member
Gethumbwini mår inte bra av att rostas mörkt utan jag tror att du med fördel kan köra en ljus rosting. Costas rostade den ljust och den var helt fantastisk i presskannan.

Intressant det du säger. Men just nu har jag en Gethumbwini från Haugaard specialrostad lite mörkare, för att den ska funka bättre som espresso. Jag har druckit ganska mycket gethumbwini senaste åren och tycker nog att den här lite mörkare varianten inte alls är så dum. Har dock bara testat ett par skott, men hittils smakar det riktigt bra.
 

Tobiemme

Well-known member
Intressant det du säger. Men just nu har jag en Gethumbwini från Haugaard specialrostad lite mörkare, för att den ska funka bättre som espresso. Jag har druckit ganska mycket gethumbwini senaste åren och tycker nog att den här lite mörkare varianten inte alls är så dum. Har dock bara testat ett par skott, men hittils smakar det riktigt bra.

det där lät spännande! en litet mörkare variant av den borde verkligen kunna fungera i maskinen. måste se ifall jag kan få tag på en sådan påse från hr H. :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,665
Inlägg
155,701
Medlemmar
19,363
Senaste medlemmen
IsseBisse
Topp