Gaggia Classic vs Rancilio Silvia ???

jontaw

Member
Vilken skall jag välja och varför av Gaggia Classic och Rancilio Silvia.

Jag kan inte bestämma mig, hoppas ni kan hjälpa mig...

/ J :huh:
 

peterparnes

Well-known member
Om man ska lyssna på alla rekommendationer här på forumet så är det Silvia som är valet av de två! Har själv aldrig provat en Classic men har en kollega som har en och han rekommenderade Silvian åt mig när jag själv var i köpartagen.
 

snabbkaffe

Well-known member
Har haft Classic tidigare och äger nu en Silvia.

Tyckte jag fick jämnare resultat med Classicen, men de bästa kopparna har jag fått med Silvian. Tycker Classicen är mer prisvärd om man vill beställa utanför Sveriges gränser (ca 3500kr i tex Tyskland). Dock tycker jag Silvian är en något bättre maskin totalt sett.

Vill du inte beställa utom Sverige så hade jag alltså valt Silvia, annars troligtvis Classic.
 

Marv

Well-known member
Utifrån de studier jag gjort på temp stabilitet så tror jag att om man vill lära sig temp surfning så är Silvian ett bättre köp och kan ge bättre shots. Om man inte vill hålla på med tempsurfning etc så ger Classicen ett jämnare resultat.
 

beijnoff

Member
silvia på grund av vikten

Jag har själv en Silvia och svärfar har en Classic. Mitt val blir, "naturligtvis", Silvian.

Jag har inte kört svärfars så himla mycket men den är defintivt inte dålig. Det känns som att dom är likvärdiga i mycket.

Silvian väger dock rätt så mycket mer så jag tycker att den är trevligare att jobba med. Den står stilla i större utsträckning när man sätter dit/tar bort portafiltret.

Har du riktigt bråttom på morgonen och inte använder en timer att starta maskinen med så är dock Classicen ett bättre val.
Silvian tar längre tid på sig att bli genomvarm, även om den går att stressa lite.

/Johan
 

jontaw

Member
Är det svårt att lära sig temp surfning?
Läste någonstans att Silvian är "ett monster när det gäller malningsgrad och tampning". Det låter lite som att det inte är en nybörjarmaskin.
 

peterparnes

Well-known member
nej det tar inte lång tid att lära sig och personligen tycker jag det är lite skoj. Du får använda lite mer fingerkänsla.

Vill man inte "leka" så ska man köpa en helautomat istället ;)
 

Gholam

Well-known member
Den största skillnaden skulle jag vilja påstå är priset för begagnade exemplar. Classicen får du för 1500:- medans Silvian kostar ofta 66% mer.
 

Grindmaster Flash

Well-known member
Silvian skräpar ner mer, spillbrickan är för liten. trots att Classicens är ännu mindre blir det mindre kladd runt om maskinen.

Classicen är snabbare att komma upp i mjölkskumningstemperatur på eftersom den har mindre kokare, men har lägre kapacitet (räcker dock till en eller två cappus med hyffsat fjutt). Se till att byta till Rancilio skumrör bara, panarellon som sitter original är urkass.

Jag har haft båda och skulle kunna leva med båda igen om jag oftast skulle göra espresso.
Gör man enstaka cappus så duger båda.
Gör man Latte så blir det Silvia.
Jag gillade nog Silvia bättre pga att den känns mer robust, men Classicen var nog egentligen ett bättre val eftersom den var snyggare på plats, mer praktisk, billigare och lättare att hålla ren.

Ska man gå på och finlira med Silvian och tempsurfa blir det en massa spolning och låååång väntan på rätt temperatur. Men då blir å andra sidan espresson väldigt bra.

Vh
T
 

BloodyMezzo

Well-known member
Bra att tänka på om man köper begagnat är ju att ta reda på hur gammal maskinen är (maskinerna har ju funnits rätt många år). Är de då illa skötta så kan det bli en trist upplevelse. Jag kan tycka att om man köper ny maskin på ett vettigt ställe så kan det vara värt de extra kronorna att få garanti, service, användartips och svar på dumma frågor. Nu ska jag inte göra reklam här men det finns en handfull trevliga butiker med intresserad personal i sthlm tex. Du hittar nog någon. ;)

Hade du en bra kvarn förresten? Viktigt, viktigt. Gör sen inte som jag gjorde och börja med att handla snålkaffe på Ica. Jag trodde inte jag skulle märka nån stor skillnad i början eftersom mitt hantverk ändå var uselt. Men så uselt var det uppenbarligen inte att jag inte kunde njuta av riktigt kaffe! :lol:

Lycka till!
 

BloodyMezzo

Well-known member
Som kvarn kan jag rekommendera
Rancilio Rocky doserless. Jag är väldigt nöjd med min på alla plan utom att den kunde få vara lite tystare (vet dock inte om den är värre än genomsnittet). Jag maler allt från brygg till turkiskt med den. Har ännu inte hunnit testa riktigt grovmalet för min presskanna men tror den ska klara den biffen med. Köper du årets variant med svart spillbricka i plast så får du nog lite mindre att torka på bänken. Det är vad jag kan sakna med min, även om jag tycker den är snyggare med borstad stålfot.
 

martink78

Well-known member
Hur skiljer de sig om man vill pimpa respektive maskin? Typ PID verkar finnas fler eller mer avancerade åt Silvian eller?
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp