Gaggia classic bryggrupp byta?

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja. Du kanske kan borsta av om det är smuts som syns, men de nya säljs helt utan krom så att det har flagat lite är inte hela världen. Det finns visserligen en oro för korrosion som följd - men gruppen är den enskilt dyraste reservdelen och det är ju snarare den mycket billigare kokaren i aluminium som kan fara illa över tid.
 

riversedge

New member
Ok,
Tack för hjälpen. Skönt att höra att det inte ska vara någon fara. Jag har gjort rent den inuti med vatten och papper, det blev lite smuts på pappret men inga stora mängder. Det jag var mest rädd för är som sagt att den flagat och den i botten runt kanterna ser lite risig ut, men om det är lugnt så kör jag på nu när jag har gjort rent den.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja, kanske en tandborste med lite diskmedel eller ättika på kan vara en bra idé, sen skölja ordentligt.
 

Catlord

Member
Tycker den ser rätt bra ut. Försiktig bara med andra delen där man fäster kablarna, många blötlägger den och maskinen kan bli grinig då.
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Ja, då kan man behöva torka ut kokaren i ugnen för att jordfelsbrytaren inte ska slå från.
 

riversedge

New member
Tyvärr så gick ena skruven till ångaren som sitter på den delen sönder och det var stört omöjligt att få loss den sen så jag har beställt en ny.
 

Herr Räv

Well-known member
Tyvärr så gick ena skruven till ångaren som sitter på den delen sönder och det var stört omöjligt att få loss den sen så jag har beställt en ny.
Drog av en skruv när jag renoverade en Gaggia också. Fick ta med till jobbet och borra ur, det var ett litet helvete men med pelarborr så gick det fint.
 

riversedge

New member
Jag provade borra med vanlig handborr, den gick av och jag lyckades böja en av piggarna upptill också och efter det tog det slut så att säga. Finns väl saker jag kunde gjort bättre men den som lever den lär. Väntar på nya överdelen nu, förhoppningsvis kan jag skruva ihop den i helgen, köpte till lite andra små saker när jag ändå var i farten.
 

Herr Räv

Well-known member
Jag provade borra med vanlig handborr, den gick av och jag lyckades böja en av piggarna upptill också och efter det tog det slut så att säga. Finns väl saker jag kunde gjort bättre men den som lever den lär. Väntar på nya överdelen nu, förhoppningsvis kan jag skruva ihop den i helgen, köpte till lite andra små saker när jag ändå var i farten.
Sånt måste tas med pelarborr och försiktighet för att undvika precis det där, men man lär sig :)
 

basiecally

Well-known member
Insidan av gruppen är koppar men kokaren aluminium? Är det galvanisk korrosion som gör att kokarna går åt såpass illa som de ändå verkar göra?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
I modellerna med aluminiumkokare har det varit krompläterad mässing fram till förra året, då Gaggia slutade plätera gruppen. Det annonserades som en uppgradering, kanske var tanken att undvika klagomål över att kromet tenderar att lossna sådär förr eller senare..

Samtidigt började de täcka insidan av aluminiumkokaren med Exelia, som lossnar istället:
exelia.png

Det blev en stor grej av det, s.k. 'Boilergate'. Nu säljs den med ren mässing och aluminium och ett påstående från Gaggia att det inte ska vara något problem.

Jag har också råkat ut för att en skruv till Classics kokare gick av. Ibland är det bättre att bara låta grejerna vara :poop:
 

piphalu

Well-known member
Mer om boilergate.
 

basiecally

Well-known member
Tänker jag fel med galvanisk korrosion mellan koppar och aluminium? Det är ju två metaller med rätt olika grad av reaktivitet. Borde inte aluminiumet som är i kontakt med koppar och vatten gå åt som smör i solsken?
 
Senast ändrad:

piphalu

Well-known member
Nja det behövs en elektrolys med kalk salt eller syra . Så Gaggian borde klara sig om vattnet inte är för hårt och att man avkalkar försiktigt.


ChatGPT föreslår följande för att avkalka aluminumkokaren.

Citronsyra

Citronsyra är en mild syra som är effektiv för att lösa upp kalkavlagringar men samtidigt skonsam mot aluminium.

Vinäger (ättika)

Vit vinäger eller ättika (utspädd) är en annan mild syra som kan användas för avkalkning. Undvik att använda hög koncentration av ättika (högre än 12 %), eftersom den kan vara för stark.

Bikarbonat (bakpulver)

Bikarbonat är ett annat skonsamt medel som kan användas för att avkalka kokaren och samtidigt neutralisera syror som kan skada aluminium.

Gissar Jonken hade svarat ungefär samma sak :) men kan mycket mer än AI´t.

mvh Hasse
 

Clark

Member
Nja det behövs en elektrolys med kalk salt eller syra . Så Gaggian borde klara sig om vattnet inte är för hårt och att man avkalkar försiktigt.


ChatGPT föreslår följande för att avkalka aluminumkokaren.

Citronsyra

Citronsyra är en mild syra som är effektiv för att lösa upp kalkavlagringar men samtidigt skonsam mot aluminium.

Vinäger (ättika)

Vit vinäger eller ättika (utspädd) är en annan mild syra som kan användas för avkalkning. Undvik att använda hög koncentration av ättika (högre än 12 %), eftersom den kan vara för stark.

Bikarbonat (bakpulver)

Bikarbonat är ett annat skonsamt medel som kan användas för att avkalka kokaren och samtidigt neutralisera syror som kan skada aluminium.

Gissar Jonken hade svarat ungefär samma sak :) men kan mycket mer än AI´t.

mvh Hasse

Så citronsyra är alltså okej att använda i Gaggian? Jag brukar alltid använda citronsyra av diverse avkalkning men har inte vågat köra de i espressomaskinen. Vilken dosering är lämpligt?
 

Forumstatistik

Trådar
14,937
Inlägg
157,758
Medlemmar
19,553
Senaste medlemmen
ludvigrn
Topp