Gaggiaägare, hur temperatursurfar ni?

fiddlerman

Well-known member
Från vad jag har märkt så är den rätt så jämn. Jag har aldrig mätt temperaturen men gör gärna det för dokumentering. Jag tror att den är jämnare eftersom elementen slår på och från en så kort tid efter uppstarten. Tvivlar på att det är samma som på Classicen. Vet ej.
Börjar mäta från och med nästa espresso. Återkommer med en rapport senare.
 

fiddlerman

Well-known member
Gjorde testet både med och utan kaffe. Testet gjordes på sträck eftersom frågan gällde skillnaden med tempsurfning.
20 ggr i sträck utan kaffe i portofiltret visade melon 77°c - 82°c.
Allt med en uppvärmt maskin.
Tested med kaffe efter 10 försök. Fast samma kaffe:D
Resultatet blev melon 61 och 65° Alla testar gjordes på dubbel mängd.
Jag användande min mjölkskumnigs termometern.
 

Chilhuacle

Well-known member
Gjorde testet både med och utan kaffe. Testet gjordes på sträck eftersom frågan gällde skillnaden med tempsurfning.
20 ggr i sträck utan kaffe i portofiltret visade melon 77°c - 82°c.
Allt med en uppvärmt maskin.
Tested med kaffe efter 10 försök. Fast samma kaffe:D
Resultatet blev melon 61 och 65° Alla testar gjordes på dubbel mängd.
Jag användande min mjölkskumnigs termometern.

Kanonbra att du mäter, nu får man en ballpark på hur temperaturen varierar! :cool: Antar att du hade spetsen på termometern direkt vid spoutens utlopp. Kunde du se om temperaturen varierade något under själva extraktionen? Ska se om jag kan fixa nån mätning om jag kan ordna en någorlunda snabb termometer till min egen maskin, ugnstermometern är långsammare än en snigel. Har för mig att det fanns nåt på forumet om detta sedan tidigare, ska leta.
 

Chilhuacle

Well-known member
Hej!

Här kommer en kort sammanfattning på data insända tom 30 dec (Baserat på svaren från 11 forummedlemmars insändare så ta det inte för allvarligt, jag tänkte som sagt uppdatera sammanfattningen då och då och tar gärna emot ändringar och tillägg) det här ser ut att kunna bli början till enriktigt trevlig undersökning.

Classic toppar maskinlistan med 55 procent, följda av Baby D 18% Baby twin, Coffee, och Espresso deLuxe, en maskin vardera (9%).

9% har tagit steget fullt ut och har PIDat maskinen för optimal temperaturkontroll, medan 40 % av de återstående 10 har temperatursurfar espresson från 0 till 10s efter att lampan tänts. Undertecknad får ses som outlier med något extrema 60s efter slocknad lampa, ska kolla temperaturen bättre... De flesta (60%) temperatursurfar inte espresson, i mitt tycke ett tecken på att det är lätt att göra god espresso på Gaggias maskiner.

Gaggias mjölkskumningsrör får kraftigt underkänt skulle man kunna säga...:nowink: Hela 82% har bytat till ranciliorör. 9% har gjort o-ringstricket och de sista 9% använder inte mjölk i kaffet.

De flesta tycks vara överens om att man bör temperatursurfa för att få bra mjölkskum (73%). Av de övriga har 1 medlem PID, 1 gör inte mjölkskum, och 1 har en maskin där Gaggia åtgärdat problemet med låg ångkapacitet. Baserat på tider och insända procedurer så är förfaringssättet likartat för mjölkskumningssurfningen även om tiderna skiljer lite mellan användarna. 1. Sätt igång ångan. 2 töm ut vatten + ånga till lampan släcks. 3. Vänta 15- 30s (medel 20s) 4. Skumma.

För övrigt så kör 27% naket medan de övriga är mera anständiga (fastän en del önskar att de kunde köra naket).

Åtminstone 37% rostar hemma (Lassekongo, jag tog mig friheten att inkludera dig). En sund och god hobby.:D

F.ö. så tänkte jag jaga upp data ifrån tidigare inlägg av andra Gaggiaägare för att utöka datamaterialet, men eftersom en del av detta är äldre data, så finns risken att en del av detta inte är helt up to date.
Tack till bl. a. Arto för tidigare råd för tempsurfning till mjölkskumning på Gaggia, de insprirerade till denna lilla undersökning.

Gott Nytt!:coffee:år
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kanonfin sammanfattning!
Way to go!:coffee:

Tänk att ingen använder Gaggias ångrör i originalutförande... pinsamt dåligt. Att Gaggia inte ändrar på konstruktionen för att tillgodose skumningskraven lite bättre är ett mysterium.
 

Chilhuacle

Well-known member
Tackar, det är bara skoj med sånt här, speciellt om det kan leda till godare kaffe för forumets läsare!

Jag tycker också att det är mycket märkligt att de inte kommit på en bättre lösning än panarellon.:eek:hmy:

Den enda fördelen jag om möjligt kan se med denna är att mjölken inte bränner fast på denna på samma sätt som på ett oisolerat ångrör, men jag lägger gärna den extra sekund mer det tar att torka av rancilioröret om det betyder krämigt mikroskum och inte bubbelbad.
 

botze

Well-known member
Jag använder faktiskt Classicens orginalrör till att skumma. Dock tror jag mitt orginalrör inte ser ut som de flestas, min Classic är från 2002. Tar man bort plastmojängen på röret så sitter det ett "vanligt" ångrör under, lite kortare än brukligt tror jag men för mig duger det utmärkt till att skumma med. Ingen annan som har denna version av röret? Vet ni vad jag pratar om? :)

En annan fråga lite OT: hur varm kan/ska mjölen bli? Hur varm är den när den är så varm så man inte vill hålla i kannan längre? :)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En annan fråga lite OT: hur varm kan/ska mjölen bli? Hur varm är den när den är så varm så man inte vill hålla i kannan längre? :)

60-65 grader ska det bli.

När du inte kan hålla i kannan längre så är det väl ungefär 55-60 grader (beror lite på hur hårdhudad du är), skumma tills du inte längre kan hålla i kannan + 5 sekunder eller något sådant.

Eller köp en mjölktermometer (det använder jag). ;) :)
 

botze

Well-known member
60-65 grader ska det bli.

När du inte kan hålla i kannan längre så är det väl ungefär 55-60 grader (beror lite på hur hårdhudad du är), skumma tills du inte längre kan hålla i kannan + 5 sekunder eller något sådant.

Eller köp en mjölktermometer (det använder jag). ;) :)

Å fasen, är det inte mer man klarar av?? Trodde det var uppåt 70 grader när man inte klarade av att hålla i den...

Var hittar du en mjölktermometer då? Var förbi Classe i sjön och hittade en väldig massa termometrar men ingen som verkade lämplig för uppdraget...
 

Chilhuacle

Well-known member
Jag använder faktiskt Classicens orginalrör till att skumma. Dock tror jag mitt orginalrör inte ser ut som de flestas, min Classic är från 2002. Tar man bort plastmojängen på röret så sitter det ett "vanligt" ångrör under, lite kortare än brukligt tror jag men för mig duger det utmärkt till att skumma med. Ingen annan som har denna version av röret? Vet ni vad jag pratar om? :)

Jodå! Min coffee hade den varianten av röret, men jag fick ändå inte riktigt till skummet. Detta + det faktum att att jag tyckte att röret var lite för kort när jag skummade mindre mängder mjölk gjorde att jag bytte. Jag tycker att rancilioröret blev ett lyft. Dock övade jag inte jättemycket med det korta originalröret, så det är möjligt att det går att göra bra mikroskum med detta också, jag lyckades bara aldrig.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Å fasen, är det inte mer man klarar av?? Trodde det var uppåt 70 grader när man inte klarade av att hålla i den...

Vid 70 grader har nog 99% av alla redan skrikit "AJ!" och ryckt bort handen. (att det är rostfri metall man har mot handen ökar ju värmeutväxlingen, hade det varit ett mer poröst material hade det varit lite annorlunda).

Var hittar du en mjölktermometer då?

Tex här: www.kaffegrossisten.se - Välj "Mjölktermometer" i menyn till vänster.
 

Ante

Well-known member
Körde utan termometer i början och vart riktigt förvånad över hur fel ute jag var. Låg alltid kring 55-60 när jag inte kunde hålla handen mot kannan längre
 

botze

Well-known member
Vid 70 grader har nog 99% av alla redan skrikit "AJ!" och ryckt bort handen. (att det är rostfri metall man har mot handen ökar ju värmeutväxlingen, hade det varit ett mer poröst material hade det varit lite annorlunda).

Tex här: www.kaffegrossisten.se - Välj "Mjölktermometer" i menyn till vänster.

Borde man inte kunna använda en billigare termometer från t.ex. Classe? Hmm... eller så fortsätter jag med "så varmt att jag inte kan hålla kvar", byta till att bara hålla i handtaget och köra 5 sek till :D
 

roccster

Well-known member
Maskin: Gaggia Baby D
Ångrör: Orginal, moddad o-ring

Har inte märkt några problem med att skumma mjölk. Får till bra microbubblor och mycket skum. Det som är lite dumt är ju att jag behöver vänta lite för att få upp värmen till ångan (ef dubbel shot).

Jag håller min kanna så att den är så varm att jag nästan bränner mig. Kan inte säga exakt temp då men jag hoppas att jag är nära 65 grader :)
 

Chilhuacle

Well-known member
Maskin: Gaggia Baby D
Ångrör: Orginal, moddad o-ring

Har inte märkt några problem med att skumma mjölk. Får till bra microbubblor och mycket skum. Det som är lite dumt är ju att jag behöver vänta lite för att få upp värmen till ångan (ef dubbel shot).

Jag håller min kanna så att den är så varm att jag nästan bränner mig. Kan inte säga exakt temp då men jag hoppas att jag är nära 65 grader :)

Gott, jag för upp det upp på listan.:)
 

Forumstatistik

Trådar
14,700
Inlägg
155,891
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp