Chilhuacle
Well-known member
Temperaturen är väldigt jämt eftersom man behöver inte höja och sänka den till skumningen.
Skiljer sig temperaturen under bryggning också, eller är det samma kokare till espressodelen som till andra Gaggior?
Temperaturen är väldigt jämt eftersom man behöver inte höja och sänka den till skumningen.
Gjorde testet både med och utan kaffe. Testet gjordes på sträck eftersom frågan gällde skillnaden med tempsurfning.
20 ggr i sträck utan kaffe i portofiltret visade melon 77°c - 82°c.
Allt med en uppvärmt maskin.
Tested med kaffe efter 10 försök. Fast samma kaffe
Resultatet blev melon 61 och 65° Alla testar gjordes på dubbel mängd.
Jag användande min mjölkskumnigs termometern.
Hade spetsen på koppens botten. Det innebär att man kan naturligtvis påverka slut temperaturen med kuppens förvärmning som jag gjorde i detta fall. :huh:Antar att du hade spetsen på termometern direkt vid spoutens utlopp.
En annan fråga lite OT: hur varm kan/ska mjölen bli? Hur varm är den när den är så varm så man inte vill hålla i kannan längre?
60-65 grader ska det bli.
När du inte kan hålla i kannan längre så är det väl ungefär 55-60 grader (beror lite på hur hårdhudad du är), skumma tills du inte längre kan hålla i kannan + 5 sekunder eller något sådant.
Eller köp en mjölktermometer (det använder jag).
Jag använder faktiskt Classicens orginalrör till att skumma. Dock tror jag mitt orginalrör inte ser ut som de flestas, min Classic är från 2002. Tar man bort plastmojängen på röret så sitter det ett "vanligt" ångrör under, lite kortare än brukligt tror jag men för mig duger det utmärkt till att skumma med. Ingen annan som har denna version av röret? Vet ni vad jag pratar om?
Å fasen, är det inte mer man klarar av?? Trodde det var uppåt 70 grader när man inte klarade av att hålla i den...
Var hittar du en mjölktermometer då?
Vid 70 grader har nog 99% av alla redan skrikit "AJ!" och ryckt bort handen. (att det är rostfri metall man har mot handen ökar ju värmeutväxlingen, hade det varit ett mer poröst material hade det varit lite annorlunda).
Tex här: www.kaffegrossisten.se - Välj "Mjölktermometer" i menyn till vänster.
Maskin: Gaggia Baby D
Ångrör: Orginal, moddad o-ring
Har inte märkt några problem med att skumma mjölk. Får till bra microbubblor och mycket skum. Det som är lite dumt är ju att jag behöver vänta lite för att få upp värmen till ångan (ef dubbel shot).
Jag håller min kanna så att den är så varm att jag nästan bränner mig. Kan inte säga exakt temp då men jag hoppas att jag är nära 65 grader