Fick du bra kaffe på morgonen?

M

Medlem14302

Guest
Började min dag med 2 koppar Etiopisk Yirga med mjölk bryggd i vanlig bryggare, 1 timma senare en dubbel kort Costa rica tarrazu astate med ordentlig skvätt mjölk, 1 timma senare, en enkel Kenya AA, 1 timma senare "Lounge Special" = Dubbel kort med lika mycket mjölk och lite skumm gjord på Ionia Platinum. Efter den starten har det bara gått bra... Jag är lycklig som tål mycket koffein och ännu lyckligare med 5 stycken kvarnar bredvid maskinen.... Känns som en dröm ibland.... :shock: Kanske är det allt koffein....
 

wesaft

Well-known member
Det där kallar jag en härligt varierad kaffedag DC, underbart.
Själv fick jag en dubbel ristretto med Isola bönan, jo det var bra kaffe.
 

arto

Well-known member
DC sa:
Började min dag med 2 koppar Etiopisk Yirga med mjölk bryggd i vanlig bryggare, 1 timma senare en dubbel kort Costa rica tarrazu astate med ordentlig skvätt mjölk, 1 timma senare, en enkel Kenya AA, 1 timma senare "Lounge Special" = Dubbel kort med lika mycket mjölk och lite skumm gjord på Ionia Platinum. Efter den starten har det bara gått bra... Jag är lycklig som tål mycket koffein och ännu lyckligare med 5 stycken kvarnar bredvid maskinen.... Känns som en dröm ibland.... :shock: Kanske är det allt koffein....

Låter som saxat ur mina våtaste dagdrömmar :twisted: :p :lol:

Men nu ska jag jobba en bit tills det blir dags för frukost.
 

Jonny Friberg

Well-known member
Törs jag säga att jag inte dricker kaffe på direkt morgonen till detta sällskapet? Första koppen brukar bli en enkel när espressomaskinen ska igång för dagen.
 

arto

Well-known member
Jonny Friberg sa:
Törs jag säga att jag inte dricker kaffe på direkt morgonen till detta sällskapet? Första koppen brukar bli en enkel när espressomaskinen ska igång för dagen.

:twisted:

Nej men det påminner lite om mina företeelser. Den/dom första timmarna på morgonen brukar jag gå på ett glas vatten, beroende lite på när man väl vaknar.

Men sen till frukosten brukar det ordna till sig även med kaffet :)

Idag blev det 2 st kort-korta & 2 st korta, gjorda på Mauros C. Concerto.
 

arto

Well-known member
Jag vill ha mjölkleverans ända ut till ytterdörren :cry:

Ingen roligt när man, tidigt på morgonen, märker att kylen är enbart fylld ut av grönisar...
 
M

Medlem14302

Guest
arto sa:
Jag vill ha mjölkleverans ända ut till ytterdörren :cry:


En affärsidé? Likt bredbandbolagen kan du erbjuda direktuppkoppling till ditt lolkala mejeri! Så klart kan du välja olika typer av volymer på din uppkopling. 1cl/sekund, 5cl/sekunden eller kanske 1dl/sekunden för den sugne? Även ett företagsabbonemang bör finnas med kanske en hastighet på 2-5dl i sekunden.... Löser du en trådlös uppkoppling av detta så är jag med på affärsidén direkt! ;)
 

mårris

Well-known member
Vi håller på att kika på en trådlös ko, som vi planerar att föda upp på kaffebönor, för att på så sätt även slippa brygga espresso, utan kan bara värma upp mjölken till en latte direkt. Ett annat scenario är att plantera in arabica-gener i en ko, för att få ut kaffe direkt ur spenarna.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tänk på att man bör ympa in spenar från olika sorters kaffekor.
Kan kan då få en spena med Espresso och en med färdig Cappucino.
Kanske rentav kan man experimentera med olika sorters bönor i olika spenar? Mer robusta i en spena?

Bara en tanke.
 

arto

Well-known member
mårris sa:
Vi håller på att kika på en trådlös ko, som vi planerar att föda upp på kaffebönor, för att på så sätt även slippa brygga espresso, utan kan bara värma upp mjölken till en latte direkt. Ett annat scenario är att plantera in arabica-gener i en ko, för att få ut kaffe direkt ur spenarna.

Kan man inte montera in värmeelement i kossans tuttar?

Kanske så kan det bildas då med och sen är bara att spruta allting genom ett portabelt grepp.
 

jb

Well-known member
Tänkte prova att återta tråden till dess ursprungliga form :)

Startade lördagsmorgonen med en caffellatte gjord på Gran Bar från Caffè Universal...
Mycket trevlig upplevelse (den funkade bra som ristretto i går också...), det blev en bra start på dagen :D
 

arto

Well-known member
Trevligt att höra jb :D

Ang. caffé latte; Finns det några riktlinjer på innehållet? Det jag har fått höra att den i princip ska bestå av espresso och ångad mjölk, med lite-lite "skum" på toppen. Stämmer detta? Isf; Hur stor (volym) bör den vara om man baserar drycken på en enkel espresso?

----------------------------------------------------------------------------

Själv hade jag två superkrämiga cappuccinos gjorda på römjölk och Mauro C. Concerto, SMASK :D
 

jb

Well-known member
Detta kan ju bli en lång historia :)

Traditionellt i Italien dricker ju Italienaren sin caffellatte till frukost, gjord med mokabryggaren, kastrull och visp... serverad i en kopp, mugg eller glas (vad som finns tillhands). Därefter har dom ju den stora fördelen att kunna gå till en av alla sina lokala kaffebarer för att dricka sin frukost som oftast består av en cappuccino.

Ursprungligt kan man nog säga att skillnaden mellan caffellatte och cappuccino är skummets vara eller inte vara då man ofta serverade/ar bägge dryckerna i cappuccinokoppen.

Den caffellatte som vi idag ofta får på kafé och som har sin tillhörighet till den kaffekultur som skapats på resan via USA, Europa etc. är ju ofta serverad i ett glas på ca 30cl, gjord med en dubbel espresso, varm mjölk och mer eller mindre mängd skum.

Definitionen i Barista Cup är att skumkronan ska vara max. 1,5cm.

Caffellatte (caffè e latte), caffé con leche, café au lait... alla betyder dom ju kaffe och varm mjölk rent språkligt ;)

Personligen föredrar jag en skumkrona på 0,5- max 1cm och då av ett lätt, krämigt skum.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Stor kopp/glas, en skvätt moka eller espresso, fyll upp med varm mjölk med ytterst lite, om något, skum. Italiensk frulle. Min frulle.
Enkel shot, ca 1-1,5dl mjölk. Välj själv ;)
 

jb

Well-known member
Tack DC det värmer :)

Vill bara (JA, jag vet att jag är gnällig och rabiat... :twisted: :lol: ) påpeka för alla att om ni i Italien beställer en "latte" så får du ett glas mjölk!!!

Svensk språkförbistring, det vore som om man i Italien skulle ta den Svenska rätten köttbullar och servera det under det Svenska namnet köttbullar och någon sedan skulle komma in och beställa "bullar" :twisted:

dessutom som fortsättning på caffellatte definitionen, så är ju latte macchiato den omvända produkten dvs. mjölk fläckad med en shot espresso (macchiato = fläckad)...
 

Large

Well-known member
Så latte machiato är en caffelatte med en enkel espresso isf dubbel då, fast hälld ovanpå mjölken ?
Detta att hälla espresson ovanpå mjölken antar jag inte har några smakmässiga för/nackdelar utan är helt enkelt en kosmetisk effekt, eller ?
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,801
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp