Bönan och Kvarnen
New member
Hej!
Är ny medlem på detta forum. Efter 38 år tog jag mitt förnuft till fånga (hoppas jag) och inhandlade redskap för att kunna mala kaffebönor och brygga godare kaffe. Ägnade gårdagen (sjukskrev mig från jobbet) till att mala bönor, brygga och provsmaka mig fram. Det blev ungefär 15 koppar kaffe med mer eller mindre lyckade resultat.
Hårdvaran i fråga var enkla instegsmodeller; kvarn samt bryggare från Wilfa (den uppgraderade 2:an och Optimal-serien). Bönerna jag provade igår var från Johan & Nyström (Sumatra Gayo). Provsmakningen bestod i att hitta "min smak" gällande gram/dl samt kvarnens malningsgrad (eller hur man nu uttrycker det). Landade efter ca 15 koppar i 7 gram/dl och kvarnen inställd på andra pricken inom Aeropress-intervallen.
Intrycken efter denna dag är sammanfattningsvis följande:
Kaffet är betydligt "tunnare och svagare" än när vi bryggt traditionellt kaffe (färdigmalet Gevalia och bryggare från Electrolux, typ). Smakerna är dock betydligt mer utvecklade och blomstrande, fast ändock subtila och lite försiktiga. Min spontana reaktion var alltid "Dra mig baklänges på en liten vagn, vad svagt det är!". Men efter lite koncentration och eftertanke kunde man tydligt ändå "känna" kaffet och "tolka" olika smaker och någon slags "rörelse" i kaffet.
Men, min bättre hälft, som envisas med att ha kall standard-mjölk i kaffet känner ju ingenting och tycker det hela är en blaskig historia.
Undrar nu om det skall vara såhär, är noggrant vägt och doserat färskmalt kaffe generellt svagare i styrka än en "industri-näve Gevalia och lite höftat vatten"?
Är ny medlem på detta forum. Efter 38 år tog jag mitt förnuft till fånga (hoppas jag) och inhandlade redskap för att kunna mala kaffebönor och brygga godare kaffe. Ägnade gårdagen (sjukskrev mig från jobbet) till att mala bönor, brygga och provsmaka mig fram. Det blev ungefär 15 koppar kaffe med mer eller mindre lyckade resultat.
Hårdvaran i fråga var enkla instegsmodeller; kvarn samt bryggare från Wilfa (den uppgraderade 2:an och Optimal-serien). Bönerna jag provade igår var från Johan & Nyström (Sumatra Gayo). Provsmakningen bestod i att hitta "min smak" gällande gram/dl samt kvarnens malningsgrad (eller hur man nu uttrycker det). Landade efter ca 15 koppar i 7 gram/dl och kvarnen inställd på andra pricken inom Aeropress-intervallen.
Intrycken efter denna dag är sammanfattningsvis följande:
Kaffet är betydligt "tunnare och svagare" än när vi bryggt traditionellt kaffe (färdigmalet Gevalia och bryggare från Electrolux, typ). Smakerna är dock betydligt mer utvecklade och blomstrande, fast ändock subtila och lite försiktiga. Min spontana reaktion var alltid "Dra mig baklänges på en liten vagn, vad svagt det är!". Men efter lite koncentration och eftertanke kunde man tydligt ändå "känna" kaffet och "tolka" olika smaker och någon slags "rörelse" i kaffet.
Men, min bättre hälft, som envisas med att ha kall standard-mjölk i kaffet känner ju ingenting och tycker det hela är en blaskig historia.
Undrar nu om det skall vara såhär, är noggrant vägt och doserat färskmalt kaffe generellt svagare i styrka än en "industri-näve Gevalia och lite höftat vatten"?