extrationstid?

L

lenderboy

Guest
EXTRACTION TIME... (skulle det stå i rubriken)

Hej, undrar en sak, man pratar om en extractionstid på en espresso, är det olika för en enkel och en dubbel espresso? i så fall hur lång extractionstid är det respektive?
 
Senast ändrad:

Stefan Böna

Mr Microtext
Mina enkla espresso ska rinna lika länge som de dubbla... :)

//Stefan (som envist försöker få espressomaskinens ångkokare att hålla tätt; längtar efter espresso nu)
 
L

lenderboy

Guest
Mina enkla espresso ska rinna lika länge som de dubbla... :)

//Stefan (som envist försöker få espressomaskinens ångkokare att hålla tätt; längtar efter espresso nu)

Men då bör man ändra malningsgrad mellan en enkel och dubbel espresso?? :huh:

Eller?
 

Jay

Well-known member
nej, man räknar en enkel espresso utifrån en spout d v s 25 ml på ca 25 sek. En dubbel är alltså båda spoutsen på samma tid.
 

Sir Anselm

Well-known member
nej, man räknar en enkel espresso utifrån en spout d v s 25 ml på ca 25 sek. En dubbel är alltså båda spoutsen på samma tid.

Nu gör jag aldrig enkla, men jag hänger inte riktigt med här. Du menar alltså att man ska mala likadant, dosera likadant, men låta en spout gå ner i slasken? Det låter ju som ganska kass ekonomi. Meningen är väl att man ska kunna dosera mindre om man bara vill ha en enkel? Då kan jag inte se att man har något annat val än att mala finare om man nu absolut ska ha samma extraktionstid, vilket jag inte riktigt förstår.
 

AJ

Well-known member
Oftast har man ju en enkelkorg och en dubbelkorg. Samma malningsgrad för båda, och lika lång extraktionstid, bara olika mängd kaffe. Nu brukar jag ju iofs behöva gå upp ett par snäpp på min Rockykvarn när jag gör enkla skott, mest beroende på att jag har en så dålig korg (orginalkorgen till Silvia).
Det svåra om man har dubbla spouts på sitt porta brukar ju vara när man kör enkla skott att få allt att träffa den lilla espressokoppen. Naket porta är ju lite lättare och roligare.
 
Senast ändrad:

dan nilsson

Well-known member
jag låter det rinna tills precis innan det blondar, eller lagom länge...
gör förövrigt aldrig enkla men tiden blir densamma eftersom flödet är lika stort/snabbt eller vad man ska kalla det..
 

Sir Anselm

Well-known member
Oftast har man ju en enkelkorg och en dubbelkorg. Samma malningsgrad och dosering för båda, och lika lång extraktionstid, bara olika mängd kaffe. Nu brukar jag ju iofs behöva gå upp ett par snäpp på min Rockykvarn när jag gör enkla skott, mest beroende på att jag har en så dålig korg (orginalkorgen till Silvia).
Det svåra om man har dubbla spouts på sitt porta brukar ju vara när man kör enkla skott att få allt att träffa den lilla espressokoppen. Naket porta är ju lite lättare och roligare.

Det här låter helt galet i mina öron. Hur kan det bli olika mängd kaffe med samma malgrad, samma dosering och samma extraktionstid?
 

AJ

Well-known member
Har redigerat, får skylla på att jag inte hade fått mitt morgonkaffe :).
 

Jay

Well-known member
Nu gör jag aldrig enkla, men jag hänger inte riktigt med här. Du menar alltså att man ska mala likadant, dosera likadant, men låta en spout gå ner i slasken? Det låter ju som ganska kass ekonomi. Meningen är väl att man ska kunna dosera mindre om man bara vill ha en enkel? Då kan jag inte se att man har något annat val än att mala finare om man nu absolut ska ha samma extraktionstid, vilket jag inte riktigt förstår.

Om du doserar mindre i en dubbelkorg, kommer det rinna fortare och det blir ingen "enkel". Det blir en överextraherad kaffe. Om du har en enkelkorg så har du ju halva dosen kaffe...
 

martink78

Well-known member
Om du doserar mindre i en dubbelkorg, kommer det rinna fortare och det blir ingen "enkel". Det blir en överextraherad kaffe. Om du har en enkelkorg så har du ju halva dosen kaffe...

Men en enkelkorg måste alltså också vara mindre till ytan, annars blir det ju som att dosera mindre i en dubbelkorg?
Jag har faktiskt också svårt att få ihop det hela. Min enkelkorg är visserligen formad som en tratt så den har faktiskt mindre yta och kanske faktiskt ger samma tid som en dubbelkorg om mångden kaffe är hälften.
Men hur är det med trippelkorgen, den skiljer sig så vitt jag sett bara från dubbelkorgen i att den är högre. Skall man få samma extraktionstid så borde man väl få mala finare för dubbelkorgen?
Eller skiljer sig storleken/mängden hål i botten på filtret åt?
 
L

lenderboy

Guest
Om man gör en enkel på säg 8 gr kaffe och en dubbel 16gr kaffe, på samma tid, ca 25 sek, borde inte då den enkla vara starkare och mer koncentrerad?

Jag kör ungefärlig extractionstid och kollar på färgen å konsistens. Man får ju olika smak på samma kaffe beroende på malning och extractionstid.

Ja kör med dubbel bara, aldrig enkel, så därför undrade ja hur de skiljer sig fr enkel å dubbel.
 

Jay

Well-known member
Men en enkelkorg måste alltså också vara mindre till ytan, annars blir det ju som att dosera mindre i en dubbelkorg?
Jag har faktiskt också svårt att få ihop det hela. Min enkelkorg är visserligen formad som en tratt så den har faktiskt mindre yta och kanske faktiskt ger samma tid som en dubbelkorg om mångden kaffe är hälften.
Ja, espresso är ju bryggt under tryck, så har du en behållare som är avsedd för mindre kaffe så är principen densamma som en dubbel rimligtvis? Och en trippel. En "enkel" syftar ju på 7-9 g kaffe, medan en dubbel är runt 14-18 g. En trippel ger ju dock inte en kopp till, eftersom den fortfarande bara har två spouts (men i teorin skulle man kanske kunna lägga till en spout för att få ut en tredje singel).

Men hur är det med trippelkorgen, den skiljer sig så vitt jag sett bara från dubbelkorgen i att den är högre. Skall man få samma extraktionstid så borde man väl få mala finare för dubbelkorgen?
Eller skiljer sig storleken/mängden hål i botten på filtret åt?
Den är högre för att det går i mer kaffe = trippel (21-27 g). Har du i mindre kaffe måste du mala annorlunda för att ge kaffet mer headroom for expansion som Tom Petty sjöng... så jag antar att du kan göra samma för en dubbelkorg. Men det blir ju ett ordentligt glapp om du ska göra en singel på 7 gram i en dubbelkorg, om du sen ska göra en dubbel... du kommer göra av med betydligt mer kaffe än om du bara låter en av singlarna gå ner i vasken...
 

Jay

Well-known member
Om man gör en enkel på säg 8 gr kaffe och en dubbel 16gr kaffe, på samma tid, ca 25 sek, borde inte då den enkla vara starkare och mer koncentrerad?

Jag kör ungefärlig extractionstid och kollar på färgen å konsistens. Man får ju olika smak på samma kaffe beroende på malning och extractionstid.

Ja kör med dubbel bara, aldrig enkel, så därför undrade ja hur de skiljer sig fr enkel å dubbel.

testa med nakenfilter för att se?
 

runeo

Well-known member
Utformningen kan variera, men hålens sammanlagda area i botten varierar definitivt.
Får största smaken från "Enkelkorg La Marzocco 7 gr" även om creman drabbas lite.
Ganska säker på att en enkelkorg med ½ så mycket kaffe i, inte sänker extraktionstemperaturen så mycket.
100513.jpg

Enkoppsfilter med utformning som en dubbelkorg
100514.jpg

Dubbelkorg La Marzocco 14 gr
100515.jpg
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
15,086
Inlägg
158,814
Medlemmar
19,658
Senaste medlemmen
Melonen
Topp