Eva Solo vs Bodum presskanna

Agathorn

Well-known member
Köp isåfall en aeropress, perfekt om du bara vill ha en kopp. Guldfilter finns för en kopp också.

Nu har jag redan köpt en pressokanna så jag kommer köra på den.

Jag vill mest veta varför jag inte kan hälla på 12 gram kaffe och 2 dl vatten i den? Det är ju bara vatten och kaffe, varför måste jag fylla kannan för att det ska bli bra?

För mycket syreexponering för den mängden kaffe eller vad?
 

Buffeln

Well-known member
Nu har jag redan köpt en pressokanna så jag kommer köra på den.

Jag vill mest veta varför jag inte kan hälla på 12 gram kaffe och 2 dl vatten i den? Det är ju bara vatten och kaffe, varför måste jag fylla kannan för att det ska bli bra?

För mycket syreexponering för den mängden kaffe eller vad?

Jag har heller aldrig förstått detta. Jag tycker det funkar utmärkt att göra t.ex. en hav kanna. Dock krävs visst labbande med dosering för att hittta rätt. Kurvan är inte riktigt linjär avseende vatten - kaffemängd. Om ingen kan belägga detta påstående på ett bra och tillräckligt nördigt sätt så kommer jag fortsätta att tycka att det fungerar bra. ;)
 

Agathorn

Well-known member
Jag har heller aldrig förstått detta. Jag tycker det funkar utmärkt att göra t.ex. en hav kanna. Dock krävs visst labbande med dosering för att hittta rätt. Kurvan är inte riktigt linjär avseende vatten - kaffemängd. Om ingen kan belägga detta påstående på ett bra och tillräckligt nördigt sätt så kommer jag fortsätta att tycka att det fungerar bra. ;)

Har du tips på hur mycket kaffe jag ska ta till 4 deciliter vatten? Riktmått typ ... Mer eller mindre än 6 gram per deciliter vid runt halv kanna alltså?
 

treefinger

Well-known member
Nu har jag redan köpt en pressokanna så jag kommer köra på den.

Jag vill mest veta varför jag inte kan hälla på 12 gram kaffe och 2 dl vatten i den? Det är ju bara vatten och kaffe, varför måste jag fylla kannan för att det ska bli bra?

För mycket syreexponering för den mängden kaffe eller vad?

Bra fråga. Min erfarenhet av att köra så små satser är att det ger ett sumpigare kaffe. Så har det i alla fall varit när jag bryggt i 1l Cafe Solo-kanna och försökt brygga säg... 4 koppar. Om jag däremot bryggt på hela kannan har jag fått bättre resultat.

I övrigt ser jag inga andra anledningar. Om du inte tycker att det blir sumpigt så är det väl bara att köra på och dosera 7-9g per kopp.
 

Buffeln

Well-known member
Har du tips på hur mycket kaffe jag ska ta till 4 deciliter vatten? Riktmått typ ... Mer eller mindre än 6 gram per deciliter vid runt halv kanna alltså?

Det är ju en smaksak och högst beroende av vilken kaffesort man kör med. Jag tror att rekommendationen för min kanna var ett kaffemått (ca 7 g) per 1,25 dl, ungefär som treefinger säger och det känns som ett bra startvärde. Sedan brukar jag ta lite mindre av fruktiga kaffen för att framhäva nyanserna och lite mer av nötiga/chokladiga sorter. Sedan är ju halva nöjet att testa sig fram. :)
 

majkeloak

Well-known member
Bra fråga. Min erfarenhet av att köra så små satser är att det ger ett sumpigare kaffe. Så har det i alla fall varit när jag bryggt i 1l Cafe Solo-kanna och försökt brygga säg... 4 koppar. Om jag däremot bryggt på hela kannan har jag fått bättre resultat.

I övrigt ser jag inga andra anledningar. Om du inte tycker att det blir sumpigt så är det väl bara att köra på och dosera 7-9g per kopp.

---- denna teori är mest applicerbar på presskannan, trots att jag råkade citera treefingers eva solo erfarenhet ----

Kan det vara så att när du kör med full kanna så är det så stor mängd malet kaffe att sumpen packas ihop i en kaka när pressen är i botten, medan med en halvfull kanna räcker inte sumpen till att fylla utrymmet det nedtryckta filtret.

En sammanpressad klump är kanske mindre benägen att släppa ifrån sig sumprester när kaffet hälls upp eftersom det endast är "puckens" ovansida (genom filtret) som utsätts för påverkan vid serveringen.
Detta jämfört med om det bara är en kaffesump/vatten blandning som filtreras genom pressfiltret när kaffet hälls upp. Även om korrekt malgrad är använd innehåller sumpen en viss mängd småpartiklar som är mindre än maskorna i filtret.

Någon som förstod vart jag ville komma?



/mikael
 

Agathorn

Well-known member
Jag provade idag med cirka 24 gram kaffe och 4 dl vatten i en 8 koppars pressokanna ifrån Åhlens, fungerade fint tycker jag. Inte mycket att jämföra med iom men drickbart helt klart!
 

Forumstatistik

Trådar
15,079
Inlägg
158,764
Medlemmar
19,651
Senaste medlemmen
WHenrik
Topp