treefinger
Well-known member
Köp isåfall en aeropress, perfekt om du bara vill ha en kopp. Guldfilter finns för en kopp också.
Köp isåfall en aeropress, perfekt om du bara vill ha en kopp. Guldfilter finns för en kopp också.
Nu har jag redan köpt en pressokanna så jag kommer köra på den.
Jag vill mest veta varför jag inte kan hälla på 12 gram kaffe och 2 dl vatten i den? Det är ju bara vatten och kaffe, varför måste jag fylla kannan för att det ska bli bra?
För mycket syreexponering för den mängden kaffe eller vad?
Jag har heller aldrig förstått detta. Jag tycker det funkar utmärkt att göra t.ex. en hav kanna. Dock krävs visst labbande med dosering för att hittta rätt. Kurvan är inte riktigt linjär avseende vatten - kaffemängd. Om ingen kan belägga detta påstående på ett bra och tillräckligt nördigt sätt så kommer jag fortsätta att tycka att det fungerar bra.![]()
Nu har jag redan köpt en pressokanna så jag kommer köra på den.
Jag vill mest veta varför jag inte kan hälla på 12 gram kaffe och 2 dl vatten i den? Det är ju bara vatten och kaffe, varför måste jag fylla kannan för att det ska bli bra?
För mycket syreexponering för den mängden kaffe eller vad?
Har du tips på hur mycket kaffe jag ska ta till 4 deciliter vatten? Riktmått typ ... Mer eller mindre än 6 gram per deciliter vid runt halv kanna alltså?
En Ikea press får man för 99:-
Bra fråga. Min erfarenhet av att köra så små satser är att det ger ett sumpigare kaffe. Så har det i alla fall varit när jag bryggt i 1l Cafe Solo-kanna och försökt brygga säg... 4 koppar. Om jag däremot bryggt på hela kannan har jag fått bättre resultat.
I övrigt ser jag inga andra anledningar. Om du inte tycker att det blir sumpigt så är det väl bara att köra på och dosera 7-9g per kopp.