Europiccola från 2000, version 2,6

Snegg

Member
Mitt första inlägg på detta forum. Köpt en La Pavoni Europiccola i mässing och koppar för att renovera vilket sannerligen behövdes. Strippat den fullständigt och lärt mig en hel del om den.
- all lack togs bort med Rust-Oleum för att sedan putsas upp med NXT All Metal Polish vilket verkar funkat väldigt bra. Från ful har den nu blivit en skinande pärla
-Termostat helt full med kalk liksom röret från elementet. Båda rengjorda med ättika men osäker på om termostaten funkar
- Snart byta packningar runt om för att sedan montera igen.

Några frågor:
- Någon som har en ritning på termostaten? Jag undrar tex om kontakten skall vara sluten när trycket är lågt för att sedan brytas när trycket är rätt? För visst lyser den gröna lampan i början och sedan slocknar när trycket är lagom? Antar att det går att köpa nytt på tex Kaffecompagniet om det behövs?
- Förutom att mäta om säkringen är hel, går det att testa på något annat sätt? Tex att utlösa den och sedan aktivera igen? Min ger full kontakt när jag mäter mellan polerna
- Vilken resistans skall själva värmelementet vara på? Jag ser på http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pavoni/Dr_Pavoni/troubleshooting.htm att deras värmeelement håller 62,2 Ohm och det lilla 13,5 Ohm men då har de ett äldre element. Mitt har bara en värmeslinga.
- skulle även vilja ha ett schema på kontakten hur den fungerar, någon som har att tillgå? Samma här, får köpa ny på kaffecompagniet om den strular.

Övrigt:
- Behöver man en tryckgivare över mätglaset? Antar att det är rätt bra att se när trycket är lagom och ha lite koll.

Tacksam för lite input.
 

Snegg

Member
Blev kanske lite väl många frågor på en gång... Sorry för det. OM någon orkar koppla loss sina kablar från tryckgivaren(termostat) och kolla om kontakten är sluten i viloläge vore det super! I så fall får det bli ett inköp i morgon, kanske den vaknar då.
 

Jonken

Well-known member
Det finns så många variationer under åren så det är lite svårt att svara på frågor utan bilder. Exakt vilka komponenter som sitter i kan variera, ibland har de ju servats med nya delar också.. Här kan du t.ex. se olika pressostater: http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pavoni/Faidate/pressostato_eng.htm

Du har fått resistansen för slingorna bakvänt, men det är samma där att det finns olika styrkor på elementen. Men ja, i vanliga fall lyser en grön lampa som sen slocknar när strömmen bryts av pstaten till elementet. Om man har den kontakten..

Så länge du har jordfelsbrytare är det väl ingen större risk att sätta på maskinen och testa om den fungerar. Förstår inte riktigt om du har provat det redan utan framgång, men i vanliga fall bör den komma upp i temp på ungefär 6-7 minuter när du har ett element.

Du behöver inte ha tryckmätare, men fördelen med att ha det är att du kan utläsa ungefär vad temperaturen är på vattnet inuti kokaren. Och t.ex. använda den för att se trycket om du förbikopplar pressostaten för att skumma vid ett högre tryck.
 

Snegg

Member
Tack för det! Jepp, det är en maskin från år 2000 men är en pre-millennium dvs med den kantiga gruppen(se min profilbild). Har fått svar nu från Kaffecompagniet att pressostaten leder ström när den är inaktiv och bryter strömmen när trycket är högt, dvs min var dålig och måste ersättas.

Återkommer när detta är fixat och testat.
 

Jonken

Well-known member
Du kan som sagt förbikoppla pstaten och slå av maskinen manuellt när du tror att trycket är lagom. Borde vara efter 6-7min. Viktigt då att inte glömma den på, om man inte vill testa om övertrycksventilen också fungerar:eek:

Har man en IR-termometer går det att fästa en bit eltejp på kokaren och kontrollera temperaturen på det viset. I vanliga fall vill man hålla sig mellan 117 och 123 grader (dvs. 0.8-1.2 bar)
 

Snegg

Member
Tack Jonken, menar du att helt enkelt lägga en brygga(kabel) över pressostaten så att den är helt inaktiv? Tror jag hellre köper ett ställbart pressostat som går att ställa in på önskat tryck isf. Men förstår hur du menar att då istället förlita sig på en termometer istället.
 

Jonken

Well-known member
Ja precis. Mest användbart för att få upp trycket när man ska skumma mjölk (med en brytare för att förbikoppla pstat). Det är stor skillnad i ångtryck mellan t.ex. 0.8 och 1.5 bar :) Originalmodellerna fungerar på det viset, med sina två element och säkerhetsventil som löser ut tidigare för att reglera trycket, lite mer av en ångmaskin.
 

Snegg

Member
Pratade just med Lagamati som är distributör av La Pavoni i Sverige och de sade att det inte finns någon adapter mellan enheten och en manometer. Tydligen två helt olika gängor. Lite märkligt. Tror vi det finns någon "nörd" i Sverige som kanske svarvar egna adapters månne? :)
 

Snegg

Member
En annan fråga som dök upp igår är röret som går från gruppen ned till vattenbehållaren. Detta rör är bara gängat in i gruppen, relativt långt in. När det hänger rakt ned så är det helt löst, dvs gängorna är inte i botten. Om rakt ned är klockan 6 så stoppar inte gängorna förrän ca kl. 8 eller 9. Känns inte helt bra, några tips där? Loctite, gängtejp?
 

Snegg

Member
Yes, gängtejp funkade bra. Fick även använda det på ett annat ställe också. Nu funkar minsann maskinen efter ett antal veckors meckande, putsande, lackborttagande etc. Nu skall jag bara lära mig hur man får ut så mycket som möjligt av den också... Tack för alla tips!
 

Snegg

Member
Tack! Är ju relativt enkelt att jobba med material som är genuina och massiva. Det jobbigaste var att ta bort all lack(2 komponent?) men gick bra med den produkt jag nämnde i första inlägget(tips för er som funderar på samma sak)!
 

Forumstatistik

Trådar
14,483
Inlägg
154,136
Medlemmar
19,224
Senaste medlemmen
christer.lofstrom@hotmail
Topp