Eureka Mignon SpecialitĂĄ

Wolek

Member
Hej alla kaffestinna 😊
Jag undrar om det finns nÄgon bÀttre kvarn (espresso) Àn Eureka Specialitå i den prisklassen?
Har försökt ha koll pÄ blocket för en begagnad kvarn men har inte hittat nÄgot dÀr Ànnu.
Kör med köpt fĂ€rdigmalet espressokaffe (Lavazza) men resultatet blir sĂ„dĂ€r. Helt OK för cappuccino men fĂ„r inte till en bra espresso đŸ€š
Tankar och förslag mottages tacksamt 😊
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Beror lite pÄ vilket arbetsflöde du vill ha. Deras egna Zero 65 AP platsar om du vill enkeldosera, mer flexibel ocksÄ eftersom det gÄr att vÀlja mellan 4 olika skivor medan Specialità bara har 2 (ett par för espresso, ett par för filter).. eller kanske CF64V om du gillar utseendet och vill ha Ànnu mer flexibilitet mer skivor.

Med fylld bönbehÄllare, timer och traditionell espresso Àr nog Specialita fortfarande det logiska valet ny.
 

Wolek

Member
Beror lite pÄ vilket arbetsflöde du vill ha. Deras egna Zero 65 AP platsar om du vill enkeldosera, mer flexibel ocksÄ eftersom det gÄr att vÀlja mellan 4 olika skivor medan Specialità bara har 2 (ett par för espresso, ett par för filter).. eller kanske CF64V om du gillar utseendet och vill ha Ànnu mer flexibilitet mer skivor.

Med fylld bönbehÄllare, timer och traditionell espresso Àr nog Specialita fortfarande det logiska valet ny.
Tack sÄ mycket för detaljerat svar.
Jag har inte sÄ mycket (well, noll) erfarenhet av malning och tillhörande processer. Antar att man för varje enkeldosering mÄste vÀga bönor och hÄlla pÄ sÄ? KÀnns lite smidigare med en "vanlig" kvarn?
Vad skulle för- och nackdelarna vara?
 

Jonken

Well-known member
Moderator
Antar att man för varje enkeldosering mÄste vÀga bönor och hÄlla pÄ sÄ?
Ja. Fördelen Àr att bönorna inte ligger och luftar i behÄllaren och att du fÄr sÄ mycket nymalet kaffe som möjligt.

Om du istÀllet lÄter bönorna ligga i kvarnen Äldras de alltsÄ mer och du fÄr i regel nÄgra gram av den gamla malningen i nÀsta, som utöver effekten pÄ smaken gör sÄ att Àndring av instÀllning inte tar helt första skottet efter. MÄnga kastar lite kaffe varje gÄng kvarnen har stÄtt ett tag; mer svinn eller variation med andra ord.. men det Àr ju ganska skönt nÀr allt Àr instÀllt som det ska att bara trycka pÄ en knapp för nÀsta skott.

Brygger man bara enstaka kopp om dagen, kanske vill anvÀnda kvarnen till annat Àn enbart espresso och variera bönor -> fördel enkeldosering.
Den som brygger samma sak mycket/ofta och eventuellt inte Àr lika petnoga som bekvÀm -> fördel timer och liknande.
 

Autohero

Active member
Beror lite pÄ vilket arbetsflöde du vill ha. Deras egna Zero 65 AP platsar om du vill enkeldosera, mer flexibel ocksÄ eftersom det gÄr att vÀlja mellan 4 olika skivor medan Specialità bara har 2 (ett par för espresso, ett par för filter).. eller kanske CF64V om du gillar utseendet och vill ha Ànnu mer flexibilitet mer skivor.

Med fylld bönbehÄllare, timer och traditionell espresso Àr nog Specialita fortfarande det logiska valet ny.
Eurekas 65-kvarnar Àr egentligen 64 med samma skruvfÀstning som ssp osv.
Ville bara tillÀgga det dÄ den kvarnen verkligen Àr det bÀsta alternativet rent prestandamÀssigt (otroligt bra kvalitet ocksÄ) i sin prisklass
 

Forumstatistik

TrÄdar
15,063
InlÀgg
158,679
Medlemmar
19,642
Senaste medlemmen
Pallee
Topp