Espressobryggtemperatur

Björn

Well-known member
Är det någon som har laborerat med olika bryggtemperatur beroende på kaffeböna? Min relativt nya maskin har PID-reglering, och när jag köpte med en påse huskaffe med min nyanskaffade kvarn, så tipsade försäljaren om att 89 grader vore den bästa temperaturen. Sedan dess har jag experimenterat en del med de bönor jag använt, men har egentligen ingen aning om vad jag gör. Finns det några allmänna riktlinjer? Jag tycker mig ha läst att ljusrost gynnas av högre temperaturer, medan mörkrost har fördel av lägre, men jag har även sett exempel på där man förordat 93 grader för mörka napolitanska blandningar. Hur är det med Robusta, finns det någon tumregel för blandningar med Robustaandel?

Huskaffet som jag nämner ovan, Hausbrandt Venezia, blir verkligen bättre vid 89 grader än 93 (grundinställningen på min Synchronika). Vergnano Gran Aroma fann jag däremot bäst vid 92-93 grader. Just nu har jag en påse Vergnano 600, och där har jag svårt att bestämma mig för vad jag tycker, men skillnaden är stor mellan låg och hög temperatur. Denna blandning upplever jag har en del Robusta i sig, producerar också ganska mycket crema.

Jag är nyfiken på vad andra har för erfarenheter.
 

bauta

Well-known member
Kanske jag blir tjatig men Hoffmann har en bra samling videor
Själv labbade jag lite med min Rocket 58, tror jag hamnade på 93.
Problemet är var mäta (i kokaren, huvudet, utloppet, koppen) samt att tempen sjunker snabbt.
Och att ha en termometer som är kalibrerad runt 90-100°C, som är hyfsat snabb.
För PID tillkommer oxo inställd resp grupptemp, se bilaga.
Det borde vara ett enkelt ämne som kanske inte är det...
 

Bilagor

  • Screenshot_20230329_155351_pCloud.jpg
    Screenshot_20230329_155351_pCloud.jpg
    570.6 KB · Visningar: 12
Senast ändrad:

Jonken

Well-known member
Som Bauta är inne på är alla maskiner lite annorlunda. En del har sjunkande temperaturprofil, andra platt, stigande eller en kombination och hur stor påverkan det har beror mycket på vilken stil av espresso man brygger - ratio, flöde och tid. Det komplicerar diskussionen en hel del.

Du kanske har sett den här videon hur det kan se ut för din modell:

Visst finns det generella riktlinjer, som att ljusrost kan bli bättre med högre temperatur än mörk. Men precis som du läst kanske någon förordrar hög temperatur för en mörkrostad blandning (i det fallet antagligen en ristretto). Generellt kanske man vill sänka lite för robusta, men så är det blandat med arabica ;).. Eller så använder man en kvarn som maler extra jämnt och fint och upptäcker att man behöver sänka temperaturen även för ljusrost. Viss ljusrost kan också vara jättekänslig och t.ex. smaka fimp vid för hög temperatur. Bearbetningen av bönorna spelar också in. Det trista svaret är att man kan ha generella och specifika tips i åtanke, men att man behöver prova sig fram. Inte tokigt att testa långt utanför normen också, som 80/105C som nämns i videon. Sumatra Mandheling är t.ex. känt för att vara gott vid ovanligt låg temperatur.

Var det en svensk återförsäljare som hade Hausbrandt? :)
 

Damocles

Well-known member
Då jag har en Breville (Sage) Dual Boiler så har jag labbat en del med temperaturer, och det gör stor skillnad, men är inte alltid helt enkelt. Så mycket beror på hur smaken blir. Varför just Dual Boiler... jo, för den är väldigt temperaturstabil, dels så förvärmer den vattnet till bryggkokaren via en loop genom ångkokaren så att bryggkokaren inte behöver jobba från rumstemp. Sedan har den kontrollerad värmeslinga i brygghuvudet som styrs separat. Så inga behov av att varken kyla eller värma brygghuvudet med förspolning. Men den får generellt sett en lätt fallande temperaturprofil.

Generellt sett har jag min ställd på 94c då det fungerar för det mesta jag kör då det är mycket ljusrostat.
Men jag har en riktigt skum mörk blandning som är bra under 90, och på 95, kör du något där i mellan så får jag en biton som är rejält bitter med en hint av aska.

Men generellt sett brukar man kunna säga att mörka rostningar passar bra runt 89, t.o.m. lägre, och desto ljusare rostning ju närmare typ 95. Men det gäller vid havsnivå, bor man högre upp kan ju vattnet koka vid 95 så.

Sedan får man om man har problem med intrimning ändra temperatur efter behov och böna. Tumregel är ju trots allt bara en tumregel vilket Jonken var inne på också.
 

Björn

Well-known member
Tack alla, jag visste väl att jag skulle få intressanta svar. Med reservation för att jag ännu inte sett Hoffmann-videon, låter det som att man i slutändan får prova sig fram för varje böna, även om man som utgångspunkt kan taga hänsyn till rostningsgrad, Robusta, etc. Att maskinen, trots PID, har en inverkan, på grund av temperaturprofil, m.m., hade jag inte tänkt på. Att jag provade låg temperatur med Vergnano 600 till exempel, var för att jag vid ett tillfälle när jag hade litet bråttom drog en espresso innan maskinen hade hunnit bli genomvarm och till min överraskning fann resultatet riktigt bra. :)

Jonken: Det är Moba Coffee i München som kör Hausbrandt som sin "husböna", med vilken de förevisar sina maskiner och kvarnar. Så tyvärr inte i Sverige.
 

Jay

Well-known member
203,5 Fahrenheit är tävlingstemperatur. 94,7 har jag för mig de rekommenderar hos Illy. Utgå därifrån och jobba dig uppåt eller neråt beroende på profil.

Var inte Onyman och Sandén med på Hoffmanns besök hos J&N för många år sedan då han pratade om att han varit nere och provat temperaturer runt 80 grader och fått ut sötma?!
 

Forumstatistik

Trådar
14,632
Inlägg
155,467
Medlemmar
19,331
Senaste medlemmen
ca.nord
Topp