Är det någon som har laborerat med olika bryggtemperatur beroende på kaffeböna? Min relativt nya maskin har PID-reglering, och när jag köpte med en påse huskaffe med min nyanskaffade kvarn, så tipsade försäljaren om att 89 grader vore den bästa temperaturen. Sedan dess har jag experimenterat en del med de bönor jag använt, men har egentligen ingen aning om vad jag gör. Finns det några allmänna riktlinjer? Jag tycker mig ha läst att ljusrost gynnas av högre temperaturer, medan mörkrost har fördel av lägre, men jag har även sett exempel på där man förordat 93 grader för mörka napolitanska blandningar. Hur är det med Robusta, finns det någon tumregel för blandningar med Robustaandel?
Huskaffet som jag nämner ovan, Hausbrandt Venezia, blir verkligen bättre vid 89 grader än 93 (grundinställningen på min Synchronika). Vergnano Gran Aroma fann jag däremot bäst vid 92-93 grader. Just nu har jag en påse Vergnano 600, och där har jag svårt att bestämma mig för vad jag tycker, men skillnaden är stor mellan låg och hög temperatur. Denna blandning upplever jag har en del Robusta i sig, producerar också ganska mycket crema.
Jag är nyfiken på vad andra har för erfarenheter.
Huskaffet som jag nämner ovan, Hausbrandt Venezia, blir verkligen bättre vid 89 grader än 93 (grundinställningen på min Synchronika). Vergnano Gran Aroma fann jag däremot bäst vid 92-93 grader. Just nu har jag en påse Vergnano 600, och där har jag svårt att bestämma mig för vad jag tycker, men skillnaden är stor mellan låg och hög temperatur. Denna blandning upplever jag har en del Robusta i sig, producerar också ganska mycket crema.
Jag är nyfiken på vad andra har för erfarenheter.