En historisk kaffekväll

svartvest

Well-known member
Kära vänner i kaffets anda, detta är en historisk kväll.

Tänkte att jag skulle göra lite kaffe på min mokabryggare, sagt och gjort efter en stund såbörjade fräsa och spruta från alla håll lite....vad är detta?
Det visade sig i min rengörings nit tagit bort packningen och filterskivan.

Så jag sköjer av och rengör och sätter på nytt kaffe. Efter en stund så tycker jag att nu skall det vara dags tittar ner och ser en det svarta guldet rinna så sakta ner. Konstigt att det bildas ett skum som liknar crema..men det kan inte stämma.. hinner precis ställa ner den så poppar det till och det fräser på nytt.

Tydligen så hade det bildas en propp i röret som till slut lossnade, tur att man inte hade den framför ansiktet.

Är detta en ny metod i kaffebryggningens ädla konst. Det är av misstag saker har utvecklats. Låt utvecklingen starta :!: ;)
 

zix

Well-known member
brikkan har en tyngd som ligger ovanpa röret, vilket tvingar upp kaffetrycket.
Men det blir en annan smak än moka. Du kan också få lite mokacrema i en vanlig kanna genom att ha mycket färskt kaffe, ha en bra kvarn och att hitta balansen mellan malning och bryggtemperatur (för mig funkar låg temp och relativt grov malning bäst, inget packande av kaffet, bara lite knackande på kanten av filtret så att det skakas ner lite.)
Ser du till att det rinner långsamt ut och att du stoppar extraktionen i förtid genom att ta kannan av plattan efter att ungefär halva mängden har runnit igenom så kan du få ett klart bra, och annolunda, resultat. Dock krävs alltså absolut färskmalet kaffe, och helst rostat senast ett par dar innan.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,778
Medlemmar
19,370
Senaste medlemmen
Gurkanshörn
Topp