delonghi magnifica s ecam bra? Och vad betyder alla nummer?

basiecally

Well-known member
Svårt att säga säkert att det blir bättre tror jag… Mignonserien skapar ganska mycket fines om man inte byter till bryggspecifika skivor. Wired Gourmet har några videor där han visar sin bryggkonverterade Spezialita.
Tror Wilfan du är är rätt sjysst! Men vill du använda din Eureka till brygg, kör igenom några bönor innan du maler din dos när du byter i endera riktningen.
 

johanhag

Active member
Härligt att det blir gött kaffe :)

Det kan vara rimligt att anta att den maler lite bättre för V60 än WSCG-2 trots att man använder espresso-skivor. Brygg sida vid sida några gånger så vet du säkert, i slutändan är det ju personlig preferens som avgör också.

I fortsättningen är det bra att ha för vana att alltid ha kvarnen igång när ju justerar finare, speciellt för stora justeringar. När du enkeldoserar slipper du slöseriet det annars resulterar i.

Jag tror att du behöver någon slags bälg för att kvarnen ska fungera smidigt för enkeldosering. Finns en som ska vara bra till salu på forumet: https://riktigtkaffe.se/kaffe/single-dose-hopper-blower-till-eureka-mignon-rocket-faustino.15345/
Oj hoppas jag inte pajat nåt då.. Men det antar jag att man märker? Gjorde en espresso nu och fick ungefär samma extraheringstid och smakade bra så kanske ok då? Behöver man ha kvarnen igång även för väldigt små justeringar?

Får göra lite sida vid sida test då! Egentligen smidigare om jag kan fortsätta köra Wilfan för filterkaffe så att båda kvarnarna är justerade rätt. Eller köpa en ny filter-kvarn om jag inte är nöjd 😅
 

Jonken

Well-known member
Nej det är nog ingen fara. Inte bra om det händer för ofta bara, även för en robust kvarn som Mignon.

Små finjusteringar för espresso är inte lika kritiskt, men åtminstone för mindre välbyggda kvarnar är det ändå viktigt. Bra vana att ha. Grövre är aldrig något problem - men när man går finare finns det ju, som du var inne på, korn mellan skivorna.

Kanske snyggt med en Eureka Filtro/Crono bredvid? :)
 

johanhag

Active member
Ok får ta å tänka på det framöver då!

Hehe det vore nåt förstås :p Riktigt nördigt med två nästan identiska kvarnar bredvid varandra :p
 

Jonken

Well-known member
skulle du säga att den kan mäta sig med en Fellow Ode?
I alla fall V1 (och antagligen V1.1) av malskivorna till Ode. Där skulle jag valt en Q2 istället.

Hur skulle du analysera min kaffe-bädd bild?
Att det ser lerigt ut är en kombination av fines och hur man häller på vattnet. Det går inte att komma ifrån helt att det blir en del damm när bönorna krossas, det här är en bild av två bryggningar jag gjorde med en Fellow Ode med SSP unimodal V1 för att illustrera:
39341_20220618_105905-collage_hb2286NU.jpg

Samma bönor och malningsgrad, men den vänstra med vatten från hög höjd i smal stråle för att blanda runt maximalt. Då virvlar dammet upp och lägger sig som ett lager lera ovanpå bädden. Jag tycker inte att man ska lägga så mycket vikt på det i sig..

Med det sagt kan du se skillnaden mellan en Eureka Mignon med espresso-skivor eller brygg-skivor i den här videon:
(vi får anta att han har lyckats brygga ungefär på samma sätt för alla 3)
 
Senast ändrad:

Forumstatistik

Trådar
14,593
Inlägg
155,176
Medlemmar
19,303
Senaste medlemmen
Sebastianocarlsson90
Topp