De däringa La Pavoni...


Itzak

Member
Jag körde Citronsyra i min Proffesionale och det fungerar utmärkt. Min rekommendation är att köra två gånger istället för en längre. Man betar loss en del flagor på första rundan som man sen spolar ur. Genom att köra en andra gång slipper du beta dessa mer än nödvändigt. Lycka till!
 

Escil

Member
Ja nu var maskinen rensad, det kom ut en hel del intressant som jag är glad över att inte ha fått i mig. Har även lagt en beställning på en Pharos handkvarn, så snart finns det inga ursäkter för dålig espresso, förutom oerfaren maskinist bakom spaken. Behöver antagligen byta en eller två packningar, vilka internetsidor rekommenderas? Och slutligen, brygghuset sitter lite löst, är det bottenplattan som ska lossas för att jag ska kunna dra fast det?

Mvh,

Marcus
 

bodaniel

Well-known member
Kokarhuset gängas fast med en ring som sitter på insidan av foten. Du tar loss bottenplattan, lossar elektroniken och tar bort värmeelementet. Sedan håller du fast (med knäna) kokarhuset upp och ner samtidigt som du gängar fast (knackar) ringen. När värmeelementet är av kan du passa på att inspektera insidan av kokarhuset och se om det finns ytterligare smuts.

Senast jag beställde packningar gjorde jag det på Espresso services. De har packningssatser till äldre (pre millenium) och nyare (millenium) La Pavoni.
http://www.espressoservices.co.uk/la_pavoni_replacement_parts.html

Information om byte av packningar finns bland annat på Home Barista.
http://www.home-barista.com/levers/refeathering-peacock-pavoni-head-gasket-replacement-t70.html
 

Gotlanning

Well-known member
Var idag o köpte en beg. La Pavoni och tänkte rengöra den nu.

Hur gjorde ni med citronsyran, blandade ni den med ljummet vatten o sen ner i kokaren o på med locket o körd eigång den o tryckte ut skräpet i silen?, eller körde ni den varm o sen lät den svalna o tippade ut det ljummna vattnet genom kokaren?

/Gotlänning
 

Itzak

Member
Jag blandade till en lösning som jag hällde i kokaren, lät koka upp och sen stå en halvtimme. Många salter, bl.a. koppar- och kalciumsalter, ökar i löslighet i surt vatten med temperaturen. Så en högre temp rekommenderas.
Därefter öppnade jag upp och flushade ut genom grupphuvudet. Släppte sen på trycket, fyllde på med mer vatten och syra i kokaren, värmde upp igen, och lät stå en halvtimme till. Detta vatten tömde jag sen ut genom att vända på maskinen. Jävligt varmt så se till att ha ett par rejäla handskar!
Sköljde därefter ur genom att dels fylla/tömma kokaren manuellt, och dels genom att koka upp och tömma genom grupphuvudet.
 

Gotlanning

Well-known member
Tack, skall testa när jag kommer hem från jobbet, lika bra tt göra det på en gång.

Det som verkligen förvånade mig var att när jag luktade ner i vattenbehållaren så har den en svag lukt av kaffe, vilket borde betyda att de har typ skummat bjölk med kaffe i o sen fått det att gå bakvägen, eller tänker jag fel?
 

attis

Well-known member
Tror det är svårt att få något att gå "fel väg" på Pavonin. Vattnet trycks ju ut genom ett rör från kokaren och in i grupphuvudet. Kanske om det är glappt/läcker där, annars svårt.

För övrigt behöver du inte handskar när du ska vända maskinen med varmt vatten. Se bara till att inte hålla i kokaren och grupphuvudet :) Släpp dock ut ALL ånga innan du lossar stora skruven uppe på kokaren för att tömma. Annars blir det svettigt. Ett annat alternativ är att aldrig sätta dit skruven utan låta den stå på och koka med syran i utan lock.
 

Gotlanning

Well-known member
Mycket bra tips, man lär sig något nytt varje dag...

De hade varit dåliga med att rengöra bajonetthuvudet, där silen sittero man har kaffet(kan inte namnet ännu) köpte lite tabletter som jag tänkte ha i en en skål med varmt vatten o lägga ett tag o sen försiktigt köra av med en scotch-brite, de hette Clean Machine - Coffe Machine Cleaning Tablets, görs av Adesso... är de bra, köpte en halv burk o tänkte väl använda 1-2 tabletter till detta...
 

HE

Well-known member
Jag hällde i kokande vatten från vattenkokaren och hällde sedan i citronsyran, funkade bra. Angående kaffe i tanken så har jag lyckats få in kaffe, tror jag, det var brunt som låg i nivåröret. Nu för tiden drar jag upp spaken tills det börjar komma vatten, då sätter jag dit portafiltret.
 

Gotlanning

Well-known member
Denna då?

Vad skulle ni gissa på denna?

Vid värmelementsbrytare, Mässingskolv, 49mm, Plastskydd på nivån....
 

Bilagor

  • La-Pavoni.jpg
    La-Pavoni.jpg
    86.3 KB · Visningar: 34

GLC

Well-known member
Nybliven La Pavoni ägare, är hur nöjd som helst.

Det är en pre-millenium (49mm) La Pavoni Professional. Fick tag på en Xpressivo Luce tamper billigt, kanske lite för lätt men fungerar bra.

attachment.php


Är det någon som har en extra dubbelkorg så hör av er, eller en Elektrakorg som jag har hört ska passa...
 

GLC

Well-known member
Till första frågan (som jag glömde i förra inlägget :)), hur mycket vatten kan man fylla i maskinen, tills vattennivån är nära toppen i glasröret eller kan man fylla tills maskinen är full? Känns som att det går i en del mer när glasrörets topp är nått.
 

Gotlanning

Well-known member
Kör bara så att du precis ser vatten nivån, du skall ha plats för ånga oxå... samt att annars trycker du ut vatten i övertrycksregularn...
 

UbbeK

Well-known member
Jag använder min Professional för frukost espresson några gånger i veckan. Brukar ha vatten upp till knappt halva nivåröret.
Jag tycker att det är lagom för både koppvarmning och rengöring av gruppen efter skottet är draget.
Även utbytet av vattnet som blir kvar i kokaren känns trevligare än att ligga på en högre vattennivå.
 

fexnix

New member
Då var det äntligen dags för mitt första inlägg här!

Efter att ha läst enorma mängder inlägg här på forumet om olika maskiner och tekniker osv. har jag äntligen tagit steget och skaffat mig en helt egen espressomaskin. Det blev såklart en La Pavoni Europiccola Millenium (eftersom de är så härligt italienskt snygga och krångliga). Killen jag köpte den av verkade hade mest haft den som en snygg inredningsdetalj när han skulle homestyla en lägenhet. Både tamper och dubbelfilter saknades.

Nu har jag ägnat två dagar åt att lära mig de grundläggande teknikerna för att faktiskt få ut kaffe i koppen och känner att jag borde börja lära mig att faktiskt få det att smaka bra också.

Vet inte om jag vågar erkänna det (som att svära i kyrkan?), men eftersom maskinen inte kom med någon tamper har jag fått platta till kaffet med en sked. :unsure:

Nu till mina frågor. Jag har kollat runt lite efter nödvändiga tillbehör som tampers, mjölkkannor, rengöringsborstar, dubbelfilter m.m. och kommit fram till att Orphan Espresso har de grejerna jag vill ha till ett rimligt pris. Ni som handlat från Orphan Espresso hur lång tid brukar det ta att få sina grejer? Är som sagt i akut behov av tamper. :p

Såhär ser i alla fall min utrustning ut i dagsläget.
2011-10-25_19-01-25_3.jpg
 

Bilagor

  • 2011-10-25_19-01-25_3.jpg
    2011-10-25_19-01-25_3.jpg
    93.5 KB · Visningar: 6

HE

Well-known member
Underbart! Stort grattis till maskinen och välkommen till La Pavonins värld. Har tyvärr ingen erfarenhet av Orphan Espresso, så där kan jag inte hjälpa dig. Angående skeden, hur verkar det med en kryddburk eller liknande?
/HE
 

attis

Well-known member
Heller ingen erfarenhet av Orphan, men dom är helt klart seriösa så det borde inte vara något problem. Annars har du det mesta på närmre håll i form av: http://www.espressoservices.co.uk/la_pavoni_.html. DÄr har jag handlat och fått snabb service/leverans.
Körde också med sked i början. Sen tillverkade jag en i trä som passade :)
Har inte kört min Pavoni på länge men kommer ihåg att jag övergick mer till enkelfiltret och tycket det vart bättre.
 

Forumstatistik

Trådar
14,153
Inlägg
151,692
Medlemmar
18,945
Senaste medlemmen
christianr
Topp