TheSentinel
Well-known member
Jag ifrågasätter det bryggtryck som ofta rekommenderas på nätet (9 bar).h34r:
Varför då? Jäkla bråkmakare! Är han helt från vettet? Here we go again. .... kanske någon tänker. :wacko:
Men låt er inte provoceras. Jag är själv en fd. servicetekniker i kaffe-branchen så se det som självkritik.
Bakgrund:
Slängde ihop en egen tryckmätare som så många andra här på forumet. Ställde trycket via OPV på ca 9 bar. Fick sen ut ganska vettig espresso, men med några följdproblem. 1. Jag måste mala extremt fint för att få ut en vettig espresso. 2. Det tenderar att fastna kaffe i hålen på PF efter pucken knackats ut. 3. Vid flush mellan bryggningar (utan PF) är vattentrycket så klent att silen i bryggruppen knappt blir ren. Efter lite googling kan jag läsa: Högre tryck = grövre malning, lägre tryck = finare malning. Låter ganska bakvänt i mina öron, men förmodligen har det med vacuum att göra. Ökade således trycket till ca 9.5 bar. Konstaterar fort att jag måste mala grövre, precis som jag läst. Resultatet blev 1. Bättre espresso. 3. Det går snabbare att mala kaffet. 4. Lättare att knacka ur kaffet ur PF. 5. Renare brygg vid flush genom ökat vattentryck. Av den anledningen vill jag titta lite närmre på just bryggtryck.
Teori:
Min teori bygger på att rekommendationer på 9 bar, som sprids via forum, kommer från extrema kaffenördar eller branschfolk (tekniker / baristas osv.) som i stor utsträckning använder sig av professionella maskiner. Förutom uppenbara skillnaden i dimensioner mellan en professionell maskin och en hemmamaskin. Har professionella maskiner i vanligt förekommande fall rotationspump medan hemmamaskiner i de flesta fall har vibrationspump (ULKA-pump). Det är inte alla som känner till hur olika dessa pumpar arbetar. En rotationspump ger korrekt tryck direkt när den aktiveras, medan en vibrationspump bygger upp tryck systematiskt. I teorin innebär det att en maskin med vibrationspump kräver ett högre tryck för att nå samma bryggtider som en maskin med rotationspump. Här gör jag ett antagande om att kaffet blir pre-imfuserat när pumpen aktiveras, men matas inte igenom före tillräckligt tryck byggts upp. Även om rekommendationerna om 9 bar sker i all välmening så tror jag detta är fel för en hemmamaskin om den ska fungera korrekt.
Letade någon form av belägg för min teori och snubblade över detta filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U
De snackar engelska och tyska om vart annat i klippet så ha lite tålamod, men här rekommenderas ca 11 bar för en vibrationspump.
Fortsatt arbete och diskussion:
Jag ska laborera lite med OPV'n på min maskin för att se vad som händer. Återkommer med resultatet. Säkert många av er som gjort något liknande, så diskutera gärna och kom med synpunkter på min teori. Konstruktiva så klart, inga sura miner här
OBS. notera att min teori ENDAST gäller maskiner med virationspump (ULKA-pump), INTE rotationspump.
Varför då? Jäkla bråkmakare! Är han helt från vettet? Here we go again. .... kanske någon tänker. :wacko:
Men låt er inte provoceras. Jag är själv en fd. servicetekniker i kaffe-branchen så se det som självkritik.
Bakgrund:
Slängde ihop en egen tryckmätare som så många andra här på forumet. Ställde trycket via OPV på ca 9 bar. Fick sen ut ganska vettig espresso, men med några följdproblem. 1. Jag måste mala extremt fint för att få ut en vettig espresso. 2. Det tenderar att fastna kaffe i hålen på PF efter pucken knackats ut. 3. Vid flush mellan bryggningar (utan PF) är vattentrycket så klent att silen i bryggruppen knappt blir ren. Efter lite googling kan jag läsa: Högre tryck = grövre malning, lägre tryck = finare malning. Låter ganska bakvänt i mina öron, men förmodligen har det med vacuum att göra. Ökade således trycket till ca 9.5 bar. Konstaterar fort att jag måste mala grövre, precis som jag läst. Resultatet blev 1. Bättre espresso. 3. Det går snabbare att mala kaffet. 4. Lättare att knacka ur kaffet ur PF. 5. Renare brygg vid flush genom ökat vattentryck. Av den anledningen vill jag titta lite närmre på just bryggtryck.
Teori:
Min teori bygger på att rekommendationer på 9 bar, som sprids via forum, kommer från extrema kaffenördar eller branschfolk (tekniker / baristas osv.) som i stor utsträckning använder sig av professionella maskiner. Förutom uppenbara skillnaden i dimensioner mellan en professionell maskin och en hemmamaskin. Har professionella maskiner i vanligt förekommande fall rotationspump medan hemmamaskiner i de flesta fall har vibrationspump (ULKA-pump). Det är inte alla som känner till hur olika dessa pumpar arbetar. En rotationspump ger korrekt tryck direkt när den aktiveras, medan en vibrationspump bygger upp tryck systematiskt. I teorin innebär det att en maskin med vibrationspump kräver ett högre tryck för att nå samma bryggtider som en maskin med rotationspump. Här gör jag ett antagande om att kaffet blir pre-imfuserat när pumpen aktiveras, men matas inte igenom före tillräckligt tryck byggts upp. Även om rekommendationerna om 9 bar sker i all välmening så tror jag detta är fel för en hemmamaskin om den ska fungera korrekt.
Letade någon form av belägg för min teori och snubblade över detta filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=E4y4-E2aL3U
De snackar engelska och tyska om vart annat i klippet så ha lite tålamod, men här rekommenderas ca 11 bar för en vibrationspump.
Fortsatt arbete och diskussion:
Jag ska laborera lite med OPV'n på min maskin för att se vad som händer. Återkommer med resultatet. Säkert många av er som gjort något liknande, så diskutera gärna och kom med synpunkter på min teori. Konstruktiva så klart, inga sura miner här
OBS. notera att min teori ENDAST gäller maskiner med virationspump (ULKA-pump), INTE rotationspump.
Senast ändrad: